Όταν ο Τραμπ «σκοτώνει» τους υφιστάμενούς του

17:54 12/9/2019 - Πηγή: Fortune

Με ένα του tweet, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι «πληροφόρησε τον Τζον Μπόλτον πως ο Λευκός Οίκος δεν χρειάζεται πλέον τις υπηρεσίες του. Διαφώνησα έντονα με πολλές από τις προτάσεις του, όπως και άλλοι στην Κυβέρνηση».

Ο Τζόν Μπόλτον, ένα από τα «γεράκια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και από τους μεγαλύτερους «κλακαδόρους» της εισβολής στο Ιράκ, ξάφνιασε πολλούς όταν ανέλαβε την θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ. Αποτέλεσε μια τόσο ακραία, ανορθολογική

φιλοπόλεμη φωνή που κατά την πρώτη θητεία του Τζορτζ Μπους του νεότερου, που ακόμα και η ρεπουμπλικανική Γερουσία είχε αρνηθεί να επικυρώσει τον διορισμό του ως ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο να καταφεύγει σε παράνομα μέσα προκειμένου να καταφέρει να τον διορίσει.

Παρά μια σχετικά καλή αρχή στις μεταξύ τους σχέσεις, εστιασμένη στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Μαδούρο, οι διαντιδράσεις των δύο αντρών, όταν έγινε σαφές πως η βενεζολάνικη αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα υπεσχεθέντα, άρχιζαν να επιδεινώνονται ραγδαία.  Ο νεοσυντηρητικός επεμβατισμός του Μπόλτον δεν έδειχνε να εντυπωσιάζει τον Τραμπ, ο οποίος εκλέχθηκε σε μια πλατφόρμα απόρριψης αυτής της μορφής εξωτερικής πολιτικής.

Εν τέλει, τίποτα δεν θύμιζε μια παραδοσιακή σχέση προέδρου και συμβούλου. Σε επίσκεψη του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δεν έλειψε να χλευάσει τον Μπόλτον, καθώς όταν αναφέρθηκε η Ιρλανδία, γύρισε και του είπε, «είναι αυτή μια από τις χώρες που θέλεις να εισβάλεις, Τζον;». Τα γέλια που ακολούθησαν, ήταν ιδιαίτερα βεβιασμένα.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κλονιστεί από υψηλού επιπέδου αποχωρήσεις.

Αυτοί είναι όλοι οι υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι που έχουν απολυθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο.

John Bolton – Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας

Ενώ ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Μπόλτον είχε ήδη απομακρυνθεί μετά από το αίτημά του, ο τελευταίος τουίταρε σε γνωστό παρουσιαστή τηλεοπτικού σόου της καλωδιακής τηλεόρασης πως “Προσφέρθηκα να παραιτηθώ χθες το βράδυ και ο Πρόεδρος είπε:” Ας μιλήσουμε αύριο”, διαψεύδοντας τον πρώην «εργοδότη» του.

Οι New York Times ανέφεραν την Κυριακή ότι η Μπόλτον ήταν η «ηγετική φωνή» που έφερε αντίσταση στην ιδέα του Τραμπ να καλέσει τους Ταλιμπάν στο Camp David για διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.

Rex Tillerson, υπουργός Εξωτερικών – 13 Μαρτίου 2018

Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε στο Twitter ότι ο υπουργός Εξωτερικών του εγκαταλείπει τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο.

Η αντικατάσταση συνέβη κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης διπλωματικής περιόδου, με την αρχική συμφωνία για απευθείας συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα μόλις να έχει κλείσει.

Ο κ. Tillerson διαφωνούσε με ορισμένες πολιτικές του προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της πρότασής του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πίστευε ότι οι απόψεις του Τίλερσον ήταν «πολύ κατεστημένες», σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ.

James Comey, διευθυντής του FBI – 9 Μαΐου 2017

Ο κ. Comey διαδραμάτισε ένα δραματικό και αμφιλεγόμενο ρόλο στην τελική φάση των εκλογών, όταν ανακοίνωσε, μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία, ότι το FBI είχε ανοίξει ξανά τον φάκελο της έρευνας σχετικά με τον server ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον.

Επικρίθηκε πρώτα από τους Δημοκρατικούς για το χρόνο που επέλεξε να κάνει την ανακοίνωση του, στη συνέχεια από τους Ρεπουμπλικάνους όταν δήλωσε μια εβδομάδα αργότερα ότι δεν θα ασκηθούν κατηγορίες.

Ο πρόεδρος δεν εκτίμησε τις υπηρεσίες του, καθώς ο διευθυντής του FBI διέταξε έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς για δεσμούς μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Preet Bharara, ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης – 11 Μαρτίου 2017

Δεν είναι ασυνήθιστο να αντικαθίστανται οι εισαγγελείς που έχουν οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς ο Λευκός Οίκος αλλάζει τα χέρια, αλλά στον Preet Bharara, που έχαιρε ευρείας εκτίμησης, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις πως θα παραμείνει στην θέση του.

Κατά τη στιγμή της απομάκρυνσής του, είχε υπό την εποπτεία του αρκετές περιπτώσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση στο αγαπημένο κανάλι του Τραμπ, το Fox News.

Sally Yates, γενικός εισαγγελέας – 31 Ιανουαρίου 2017

O πρόεδρος εκδίωξε τη Sally Yates αφού αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ταξιδιωτικής απαγόρευσης του κ. Τραμπ προς επτά μουσουλμανικές χώρες.

Η κ. Yates, που διορίστηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, πίστευε ότι η απαγόρευση αποτελούσε αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και διέταξε τους δικηγόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης να μην εφαρμόσουν την εκτελεστική εντολή του προέδρου.

Andrew McCabe, αναπληρωτής διευθυντής του FBI – 29 Ιανουαρίου 2018

Ο Andrew McCabe παραιτήθηκε από αναπληρωτής διευθυντή του FBI, όπου υπηρέτησε υπό τον σημερινό διευθυντή κ. Christopher Wray και τον πρώην διευθυντή του FBI James Comey.

Αναφέρθηκε ότι αναγκάστηκε να αποχωρήσει πριν από την ημερομηνία συνταξιοδότησής του το Μάρτιο, σύμφωνα με το CBS News. Η παραίτησή του ήρθε μια εβδομάδα μετά από μια δημοσίευση που ανέφερε πως ο Τραμπ ήθελε να τον δει να αποχωρεί.

Ο εισαγγελέας έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες επικρίσεις από τον Πρόεδρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι δεσμοί του με τους Δημοκρατικούς τον καθιστούν μη αμερόληπτο στην έρευνα του  FBI για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας με την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ.

Η σύζυγός του, Jill McCabe, διεξήγαγε μια αποτυχημένη προεκλογική καμπάνια με το κόμμα των Δημοκρατικών για μια έδρα στην Γερουσία της Βιρτζίνια το 2015, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε 500.000 δολάρια από μια πολιτική ομάδα δράσης προσκείμενη στη Χίλαρι Κλίντον.

Keywords
Τυχαία Θέματα