Τυφώνας Ντόριαν: Ένα αγοράκι νεκρό στις Μπαχάμες, αγνοείται η αδερφή του

15:40 2/9/2019 - Πηγή: People

Το βράδυ της Κυριακής η Καραϊβική «υποδέχτηκε» τον τυφώνα Ντόριαν με τις Μπαχάμες να είναι η περιοχή που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πληγή ως τώρα. Δεν είναι μόνο οι φυσικές και υλικές καταστροφές. Δεν είναι το ρεύμα που έχει κοπεί σε όλα τα νησιά και οι άνθρωποι παραμένουν έγκλειστοι στα καταφύγια.

Είναι ότι μόλις πριν λίγες ώρες έγινε γνωστή και η πρώτη απώλεια ζωής. Πρόκειται για ένα 8χρονο αγοράκι στα νησιά Αμπάκο, με τη γιαγιά του να μιλάει στο CNN International και να δηλώνει πως το άψυχο σώμα του μικρού το βρήκε η μητέρα του. Παράλληλα, αγνοούμενη είναι η μικρή αδελφή του νεκρού αγοριού, κάτι που καθιστά την πρώτη τραγωδία από τον τυφώνα.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αναρτήσεις ανθρώπων στα social media που αναζητούν συγγενείς και γνωστούς που μένουν στις πληγείσες περιοχές, αφού οι περισσότεροι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Μάλιστα, πέρα από τα καταφύγια που έχουν γεμίσει, αρκετοί άνθρωποι αναζήτησαν προστασία σε κτίρια εκκλησιών, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στη λίστα των αρχών για εφοδιασμό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ξεμείνουν από τα απαραίτητα πολύ γρήγορα και να μην υπάρχει δυνατότητα για ανεφοδιασμό. Σύμφωνα με τους New York Times, έχουν υπάρξει αναφορές για εκκλησίες που δεν έχουν πόσιμο νερό, ούτε εξειδικευμένο προσωπικό για να καθοδηγήσει τους ανθρώπους.

Ο Τυφώνας Ντόριαν έκανε την εμφάνιση του χθες στο βράδυ στη Μεγάλη Μπαχάμα έχοντας μια ταχύτητα ως και 220 μίλια την ώρα, ένας αριθμός που είναι τριπλάσιος από τον αριθμό που απαιτείται για να χαρακτηριστεί ένας τυφώνας ότι είναι κατηγορίας 5.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για τον πιο δυνατό τυφώνα που έχει εμφανιστεί στις Μπαχάμες και τον πιο δυνατόν στον Ατλαντικό τα τελευταία 100 χρόνια!

First video coming in from Bahamas after Dorian passed through and it's complete devastation https://t.co/8c91KTEBkU pic.twitter.com/LdvVQFstWY

— WPLG Local 10 News (@WPLGLocal10) September 1, 2019

Το πρόβλημα με τον Ντόριαν δεν είναι μόνο το μέγεθος του, αλλά είναι και η διάρκεια του μαζί με τα…απόνερα του. Σε κάθε περιοχή που περνάει παραμένει για αρκετές ώρες και ακολουθείται από έντονες καταιγίδες που μπορούν να φτάσουν και τα 70 εκατοστά, ενώ την ίδια στιγμή ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας κατά 6-7 μέτρα. Αυτό σημαίνει πως μεγάλες εκτάσεις στις Μπαχάμες έχουν βυθιστεί αυτή τη στιγμή.

Αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια περιοχή που την κατοικούν γύρω στα 75.000 άτομα με 21.000 κατοικίες, τότε μιλάμε για ανυπολόγιστη ζημιά.


Όσο οι Μπαχάμες πλήττονται, οι άνθρωποι στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, προετοιμάζονται για τον ερχομό του Τυφώνα Ντόριαν από τα ξημερώματα της Τρίτης, όπως έχουν προειδοποιήσει οι αρχές. Ήδη υπάρχουν περιοχές κοντά στις ακτές που αναφέρεται ότι έχουν νιώσει τον τυφώνα.

Στη Φλόριντα 4 επαρχίες έχουν εκκενώσει τα σπίτια και τις ευρύτερες περιοχές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές ακόμα, σε μια κατάσταση που ναι μεν έχει ξαναεμφανιστεί πολλάκις στο παρελθόν, αλλά ποτέ σε τέτοιο βαθμό. Μόνο μια φορά έχει καταγραφεί κάτι αντίστοιχο, αλλά κι αυτό με τυφώνα γύρω στα 20 μίλια ανά ώρα χαμηλότερα. Ήταν το 1935 στη Νότια Φλόριντα, πάλι στη Labor Day εκείνης της χρονιάς.

Στο Ορλάντο έχουν μοιράσει περίπου 187.000 αμμοσακούλες κι έχουν ανοίξει τα καταφύγια με τα πρώτα 50 άτομα να κάνουν την εμφάνισή τους εκεί το βράδυ της Κυριακής. Μια εικόνα που έρχεται σε αντίθεση με την κανονική λειτουργία του πάρκου της Disney στην περιοχή.

Παρά το γεγονός πως ο Τυφώνας Ντόριαν βρίσκεται στην πιο εξασθενημένη του εκδοχή αυτή τη στιγμή, οι αρχές προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην επαναπαυτούν και να μην προβούν σε καμία κίνηση εκτός προγραμματισμού.

Keywords