Αυστραλία: Ρεπορτάζ από την κόλαση φωτιάς και στάχτης – Όσα αποκαλύπτουν στο People ένας περιβαλλοντολόγος και ένας κάτοικος Μελβούρνης

08:20 11/1/2020 - Πηγή: People

Οι εικόνες στην Αυστραλία θυμίζουν κάτι από την Κόλαση του Δάντη. Μέχρι στιγμής, οι νεκροί φτάνουν τους 26, οι καμένες εκτάσεις υπολογίζονται σχεδόν στα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα ζώα που έχουν χαθεί ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια, ενώ οι φωτιές στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός ελέγχου.

>>>

Αυστραλία: Η καταστροφή μέσα από τους επώδυνους αριθμούς – Ως και 1 δισεκατομμύριο ζώα νεκρά

Άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει ήδη τα σπίτια τους (σ.σ. περισσότερα από 2.000 σπίτια έχουν γίνει στάχτη), οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέα

κύματα καύσωνα, οι κατηγορίες για ολιγωρία των αρμόδιων αυστραλιανών Αρχών δεν έχουν τέλος, ενώ οι καπνοί από τις φωτιές έχουν φτάσει ήδη μέχρι τη Νότια Αμερική, την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Ο θάνατος εκατομμυρίων ζώων στα δάση της Αυστραλίας (κοάλα, καγκουρό, πουλιά και ερπετά) καθώς και η εξαφάνιση ολόκληρων ειδών της άγριας ζωής είναι ένα ξεχωριστό, θλιβερό κεφάλαιο. Μάλιστα, πολλά από αυτά έχουν καταδικαστεί σε έναν αργό θάνατο λόγω της εξαφάνισης των βιότοπών τους. Οικολόγοι και περιβαντολλογικές οργανώσεις μιλούν για περισσότερα από 8.000 νεκρά κοάλα –περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού τους–, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για τα σπάνια είδη φυτών που ίσως έχουν εξαφανιστεί εντελώς από τον χάρτη.

www.defence.gov.au ©common wealth of australia 2019ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνει στο People πως «Οι πυρκαγιές που ταλανίζουν την Αυστραλία τους τελευταίους τρεις μήνες οφείλονται συχνά σε φυσικά αίτια, όπως κεραυνούς που χτυπούν την αυστραλιανή χλωρίδα και σε συνδυασμό με τη μακρά περίοδο ξηρασίας και τον ακραίο καύσωνα που παρατηρείται φέτος (σ.σ. η θερμοκρασία έφτασε μέχρι τους 41,9 βαθμούς Κελσίου) οδηγούν σε ανάφλεξη, η οποία φεύγει από τον έλεγχο εύκολα λόγω των ισχυρών ανέμων και λόγω του ότι οι περιοχές ανάφλεξης είναι συχνά δύσβατες».

Όπως τονίζει στη συνέχεια, «Η κλιματική αλλαγή κάνει τις επιπτώσεις των πυρκαγιών ακόμη πιο δραματικές καθώς θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες τείνουν να επιμηκύνουν την περίοδο των δασικών πυρκαγιών και να κάνουν τις φωτιές ακόμη πιο επικίνδυνες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για όλο το οικοσύστημα».

>>>

Αυστραλία: Η σπαρακτική ιστορία πίσω από τη φωτογραφία με το απανθρακωμένο καγκουρό – Συγκλονίζουν τα λόγια του φωτογράφου

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

O Nίκος Φωτάκης, Έλληνας δημοσιογράφος που τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, περιγράφει το έκρυθμο κλίμα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη χώρα. «Υπάρχει ένας τεράστιος θυμός. Αν εμείς οι πολίτες της Αυστραλίας θεωρήσαμε ότι αυτό που συμβαίνει στο Σίδνεϋ είναι “οι συνηθισμένες φωτιές της εποχής” και το αγνοήσαμε μια φορά, η κυβέρνηση το αγνόησε δέκα! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι εξαγριωμένοι και να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για την αποπομπή του πρωθυπουργού της χώρας. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή των πυρκαγιών.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι αδιανόητο και οι εκτάσεις που έχουν καεί ασύλληπτες. Είναι σαν να καίγονται ολόκληρες χώρες της Ευρώπης. Λέγεται ότι μέχρι τον Μάρτιο ο αριθμός των καμένων ζώων θα έχει φτάσει το ένα δισεκατομμύριο. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει “τελειωμένα οικοσυστήματα”. Ήδη τα κοάλα θεωρούνται εξαφανισμένο είδος. Με την έννοια ότι δεν υπάρχει πια το περιβάλλον τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανυπολόγιστη αυτή καταστροφή θα μπορούσε μέχρι ενός σημείου να έχει περιοριστεί αν «οι κυβερνητικές Αρχές είχαν ακολουθήσει ένα πρόγραμμα μείωσης εκπομπών αερίων και χρήσης άνθρακα. Και φυσικά, αν είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα πυροπροστασίας, είχαν γίνει ελεγχόμενες καύσεις σε δασικές περιοχές ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν κενά για να μην επεκτείνονται πιθανές πυρκαγιές, όπως και αν είχαν παγώσει οι περικοπές προσωπικού και μέτρων πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το δυναμικό της Πυροσβεστικής να εξαρτάται και να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντές. Τέλος, ένα από τα ζητήματα που συζητιούνται έντονα αυτό το διάστημα μεταξύ των Αυστραλών είναι πως η Κυβέρνηση καθυστέρησε να δώσει εντολή για την επέμβαση του Στρατού προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε σε μια φράση: “Τεράστιο χάσιμο χρόνου – δείγμα ανικανότητας”. Για μένα το θέμα είναι πολιτικό».

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι φωτιές στην Ανατολική Αυστραλία εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός ελέγχου, με τις αρμόδιες Αρχές να φοβούνται μήπως οι μαινόμενες πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια ενωθούν, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο. #prayforAustralia.

www.defence.gov.au ©common wealth of australia 2019

SUPPORT: Διάσημα και μη πρόσωπα όπως και διεθνείς οργανισμοί προχώρησαν σε δωρεές χρηματικών ποσών για να ενισχύσουν την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μεταξύ αυτών ο Elton John, η P!nk, ο Russell Crowe, η Kylie Minogue, η Nicole Kidman και η Kylie Jenner.

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο People που κυκλοφορεί με το Έθνος της Κυριακής 

Keywords
Τυχαία Θέματα