ΤτΕ: Μείωση αφίξεων και τουριστικών εισπράξεων τον Ιανουάριο

Μείωση εισπράξεων αλλά και αφίξεων καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2017.

Μάλιστα, η μείωση στις αφίξεις μή κατοίκων ταξιδιωτών σημειώνεται για πρώτη φορά μετά το θετικό ...σερί των τελευταίων μηνών, πάντα με βάση τις προσωρινές μετρήσεις της ΤτΕ.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών για

τον Ιανουάριο, οι αφίξεις μη κατοίκων μειώθηκαν κατά 6,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 2,4%, αν και τα νούμερα ως προς τις τελευταίες δεν είναι ενδεικτικά λόγω του χαμηλού όγκου.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφθασαν στο πρώτο μήνα του έτους στα 165 εκατ. ευρώ από 169 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αύξηση σημείωσαν οι ταξιδιωτικές πληρωμές, φθάνοντας τα 149,5 εκατ. ευρώ από 130 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016 και 157,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Σημειώνεται ότι τον αμέσως προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο, η εισερχόμενη κίνηση μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκε κατά 15,6%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις είχαν αυξηθεί κατά 4,7%.

Τόσο πάντως από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού όσο και από πλευράς του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τα στοιχεία των προκρατήσεων προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα με διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με πέρυσι.

Από την πλευρά της, σε σημερινές δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά εκτίμησε ότι το 2017 θα έλθουν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τουρίστες, τονίζοντας ότι «θα είναι μια εξαιρετική χρονιά, αν όλα πάνε καλά».

Αυτή την στιγμή οι προκρατήσεις είναι παραπάνω από 70%, σε σχέση με το 2016, ανέφερε η κ. Κουντουρά, υποστηρίζοντας ότι τα προσωρινά στοιχεία που δείχνουν μείωση εσόδων το 2016, κατά 800 εκατ. ευρώ, αμφισβητούνται από τα στοιχεία επίσημων φορέων και διεθνών οργανισμών, όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και θα αποσαφηνιστούν από ομάδα εργασίας της Τράπεζας της Ελλάδας και του Υπουργείου.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα έσοδα των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 1%, ενώ ο τζίρος στην εστίαση και τα ξενοδοχεία κατά 4,5%. Σημείωσε ακόμη, πως ο τουρισμός πολυτελείας παρουσίασε άνοδο κατά 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα