Οι ιταλικές τράπεζες «σκούπισαν» τα δάνεια της ΕΚΤ

Την τελευταία ευκαιρία που τους πρόσφερε η ΕΚΤ προκειμένου να λάβουν δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο φρόντισαν να εκμεταλλευθούν οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες ήταν πραγματικά πρωταθλήτριες στο τελευταίο TLTRO της ευρωτράπεζας.

Συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν σχεδόν 234 δισ. ευρώ, με τους ιταλικούς ομίλους, σε μία ακόμη απόδειξη των τεράστιων

δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και της μη εύκολης πρόσβασης στις αγορές προκειμένου να καλύψουν τα κενά στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, να λαμβάνουν συνολικά δάνεια που ξεπέρασαν τα 49 δισ. ευρώ.

Περισσότερο δραστήρια όλων η UniCredit, η οποία φρόντισε να μαζέψει το ποσό των 24,4 δισ. ευρώ και μάλιστα χρησιμοποίησε και θυγατρικές της προκειμένου να το επιτύχει. Η ιταλική μονάδα δανείστηκε από την ΕΚΤ 15,5 δισ. ευρώ, η θυγατρική της στη Γερμανία (UniCredit Bank AG) το ποσό των 5,6 δισ. ευρώ και η θυγατρική της στην Αυστρία (UniCredit Bank Austria) το ποσό των τριών δισ. ευρώ.

Όμως και οι υπόλοιποι -φαινομενικά λιγότερο προβληματικοί σε σύγκριση για παράδειγμα με τη Banca Monte dei Paschi di Sienna – ιταλικοί τραπεζικοί όμιλοι, δεν παρέλειψαν να εκμεταλλευθούν τη γενναιοδωρία της ΕΚΤ.

Η Intesa Sanpaolo έλαβε το ποσό των 12 δισ. ευρώ, η BPER Banca 4,1 δισ. ευρώ, η Banco BPM 3,1 δισ. ευρώ, η Mediobanca 1,5 δισ. ευρώ, η Unione di Banche Italiane 2,5 δισ. ευρώ, η Credito Valtellinese ένα δισ. ευρώ και η Banca Carige το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα