€234 δισ. άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ

Μεγαλύτερη των προσδοκιών αποδείχθηκε η ανάγκη των ευρωπαϊκών τραπεζών για ρευστό, καθώς, όπως μετέδωσε το Bloomberg, κατά την τελευταία της προσφορά για δωρεάν μακροπρόθεσμα δάνεια η ΕΚΤ έδωσε στις τράπεζες TLTROs ύψους

234 δισ. ευρώ την ώρα οπου οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 110 δισ. ευρώ.

Τα TLTROs συνιστούν δάνεια τετραετούς διάρκειας με επιτόκιο που ξεκινά από το μηδέν και που μπορεί να φτάσει ακόμα χαμηλότερα, σε αρνητικό πρόσημο.
Αρχικά εκτιμάτο ότι η προσφορά μπορεί να κυμαινόταν από τα 30 δισ. ευρώ έως και τα 750 δισ. ευρώ. Η μέση εκτίμηση ήταν στα 110 δισ. ευρώ.

Το μέγεθος της προσφοράς είναι σημαντικό γιατί φανερώνει τις προθέσεις των τραπεζών ενόψει και του τέλους της υποστηρικτικής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που στόχο είχε να τους δώσει πρόσβαση σε πολύ φθηνό ρευστό ώστε να μπορούν να χορηγούν δάνεια στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, ο τερματισμός του QE θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2018.

Σύμφωνα, πάντως, με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, «η ικανότητα του τραπεζικού τομέα να υποστηρίξει πλήρως την ανάκαμψη της ευρωζώνης, υποσκάπτεται από τη χαμηλή κερδοφορία τους. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η αναποτελεσματικότητα και τα κληρονομούμενα assets συμβάλλουν στη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών. Εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες να βρεθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις αυτές. Και για χάρη μιας ισχυρής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να το κάνει γρήγορα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα