ESM: Η καθυστέρηση της αξιολόγησης κοστίζει ακριβά στην ελληνική οικονομία

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση κοστίζουν ακριβά στην ελληνική οικονομία τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο EFE.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, κάτι που απαιτεί να κλείσει το Staff Level Agreement και να γίνει η επικαιροποίηση του μνημονίου.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο

επείγουσα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Strauch υπενθύμισε ότι μια μεγάλη αποπληρωμή πλησιάζει το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σημαντικό ζήτημα. Η μεγαλύτερη ζημιά είναι από την καθυστέρηση στη σύναψη της αξιολόγησης, λόγω της αβεβαιότητας.

Αυτές οι καθυστερήσεις αποδεικνύονται δαπανηρές για την οικονομία, τόσο για τις ιδιωτικές επενδύσεις όσο και για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών που υποφέρουν.
Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει να συσσωρεύσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλες, καθώς η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα θα καθησυχάσει τους επενδυτές ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται. Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει την κυριότητα των μεταρρυθμιστικών μέτρων και η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο να επαναληφθεί ότι έγινε το 2015, ο Strauch ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση σήμερα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του 2015.
Διαφορετική και καλύτερη, πρόσθεσε. Αυτή η κυβέρνηση έλαβε σαφή εντολή στις εκλογές του 2015 να εφαρμόσει ένα πακέτο υγιών πολιτικών για τη διασφάλιση του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM.

Έτσι, δεν υπάρχει εμπλοκή όπως το 2015, όπου το σύνολο της προσαρμογής τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν αποδώσει καρπούς: Η οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να λειτουργεί πλέον με ένα πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα