Μικρή άνοδος στην Ευρώπη παρά τις απώλειες του κλάδου αυτοκινήτων

Ελαφρώς ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκού δείκτες καθώς οι επενδυτές μελετούν τα εταιρικά αποτελέσματα που δίνονται στη δημοσιότητα και ενώ επιστρέφει η επιφυλακτικότητα για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο κατά 0,20% στις 393,35 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους σε θετικό πρόσημο.

Ο FTSE100 στο Λονδίνο +0,13%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με άνοδο 0,09%, ο γαλλικός CAC40 ενισχύεται 0,41%, o ιταλικός FTSE MIB με άνοδο

0,22%.

Οι μετοχές τεχνολογίας σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις με άνοδο περίπου 1% λόγω και των κερδών στη Wall Street. Siltronic, Temenos και Ericsson με άνοδο άνω του 1,5% έκαστη στις πρωινές συναλλαγές.

Μεγάλες απώλειες για τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών που αμέσως μετά το άνοιγμα υποχωρούσαν πάνω από 1%, μετά τις πληροφορίες από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επιβάλει δασμούς έως 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει εάν υπάρχει εθνική απειλή από τις εισαγωγές αυτοκινήτων, φορτηγών και ανταλλακτικών, γεγονός που καθιστά το πρώτο βήμα για την επιβολή των δασμών.

Porsche, Daimler και BMW καταγράφουν απώλειες περί το 2%.

Κοιτάζοντας μεμονωμένες μετοχές, η Electrocomponents σημείωσε άλμα 32% στα προ φόρων κέρδη για το σύνολο του έτους. Παράλληλα η εισηγμένη στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έφτασε σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας outsourcing, IESA, για 88 εκατ. στερλίνες. Η μετοχή της σημείωσε ισχυρή άνοδο 9%.

Η ελβετική εταιρεία τροφίμων Aryzta έκανε βουτιά 24% μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα γ' τριμήνου μειώθηκαν κατά 17%. Παράλληλα, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα ετήσια κέρδη.

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, κατά το α' τρίμηνο του 2018.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση των στοιχείων για το ΑΕΠ α' τριμήνου έδειξαν ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1%. Μείωση σημείωσαν και οι εισαγωγές. Συνολικά το εμπόριο εμφανίζεται να συνεισφέρει στο ΑΕΠ κατά 0,1% λιγότερο στο ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα