H Mazda και το Μεξικό, φοβούνται το ίδιο πράγμα...

Αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η γνωστή μας Mazda Motor Corp. αλλά και χώρες με πρώτη και καλύτερη το Μεξικό, θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά: Τέτοιες εταιρείες που κατασκευάζουν οχήματα, θα μπορούσαν να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, χάρη στις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.

Ο Trump έδωσε εντολή

στον υπουργό Εμπορίου της κυβέρνησής του, Wilbur Ross να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας έρευνας σχετικά με το εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αποδυναμώνουν την αμερικανική οικονομία και ενδέχεται να βλάψουν την εθνική ασφάλεια. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε, λίγο μετά τη δήλωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε αργά την Τετάρτη, ότι ξεκινά τη σχετική έρευνα.

Το Μεξικό -μακράν η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ- θα επηρεαστεί περισσότερο εάν η διοίκηση του Trump εφαρμόσει προστατευτικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δασμούς τους οποίους ο πρόεδρος επέσυε επί πολλούς μήνες. Ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Νότια Κορέα θα είναι οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο, μετά το Μεξικό από μια τέτοια εξέλιξη.

Μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων παγκοσμίως, η Mazda, η Jaguar Land Rover της Tata Motors Ltd. και η Mitsubishi Motors Corp. θα πληγούν σημαντικά. Όλα τα οχήματα που πωλούν αυτές οι εταιρείες στις ΗΠΑ προέρχονται από εισαγωγές. Περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ (25,8 δισ. δολάρια) πωλήσεων που προέρχονται από ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων θα μπορούσαν να επηρεαστούν από υψηλότερους δασμούς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Michael Dean. Από τις εταιρείες παραγωγής οχημάτων στο Μεξικό, η Volkswagen AG κινδυνεύει περισσότερο, ενώ από τις εταιρείες που εξάγουν οχήματα στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, πιο πολύ ανησυχούν οι Porsche και Audi.

Οι μετοχές της Mazda υποχώρησαν έως και 5,8% στο Τόκιο, εξέλιξη που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση σε διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο. Η Mitsubishi Motors υποχώρησε 4,5% και η Subaru Corp. υποχώρησε κατά 3,4%. Οι μετοχές της μητρικής Daimler AG και BMW AG της Mercedes-Benz υποχώρησαν περισσότερο από 2% στη Φρανκφούρτη, ενώ η Volkswagen υποχώρησε 1,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα