Συνεχίζεται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας παρά την αύξηση των επιτοκίων

Σημαντικές απώλειες σημειώνει η τουρκική λίρα, με το ράλι της Τετάρτης να χάνει την ορμή του, παρά τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 300 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι αν και η χθεσινή κίνηση αποτελεί ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα, θα χρειαστούν περισσότερα για να πειστούν οι αγορές.

Λίγο νωρίτερα, το δολάριο σημείωνε άνοδο 2,5% στο 4,6894 έναντι της λίρας, ενώ η ισοτιμία ευρώ/τουρκικής λίρας σημείωνε άνοδο σχεδόν 3% στο 5,5083.

Νωρίς το πρωί

το δολάριο έφτασε στις 4,73 λίρες.

Η τελευταία κατρακύλα έρχεται μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 16,5% από 13,5% την Τετάρτη, που οδήγησε σε ράλι αρχικά τη λίρα από το ιστορικό χαμηλό του 4,9221 έναντι του δολαρίου.

Η χθεσινή αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν ξεκάθαρα ένα βήμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της και ακολούθησε τις παραινέσεις των επενδυτών ώστε να μπει ένα φρένο στη διολίσθηση της λίρας.


Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σύμφωνα με την Commerzbank δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο σε τι βαθμό θα παραμείνει η ηρεμία στη λίρα μετά την αύξηση των επιτοκίων - οι 300 μ.β., είναι μια κίνηση που βρίσκεται στο όριο του τι είναι αποδεκτό υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά που παραμένει μη αρκετό σε σχέση με αυτό που θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει.

Με λίγη βοήθεια από τις διεθνείς αγορές τη σωστή στιγμή, το δολάριο μπορεί να υποχωρήσει στα επίπεδα των 4,20 τουρκικών λιρών, επίπεδο όπου οι πληθωριστικές επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο πιεστικές.

Γι' αυτό, είναι κρίσιμο να δούμε την πορεία της τιμής της τις επόμενες ημέρες ώστε να διαπιστώσουμε πόσο ανατρέπεται η συναλλαγματική ισοτιμία καθώς και να προσέξουμε τα μηνύματα της κεντρικής τράπεζας σχετικά με το κατά πόσον είναι έτοιμη να ξαναπάρει μια ανάλογη απόφαση στη συνεδρίασή της στις 7 Ιουνίου. Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, είναι πιθανό η ηρεμία να χαθεί και μάλιστα αρκετά γρήγορα, καταλήγει το σημείωμα της Commerzbank.

Keywords
Τυχαία Θέματα