Δώδεκα αληθινές ιστορίες επαγγελματιών για τον ελληνικό τουρισμό

της Στεφανίας Σούκη

«Κάθε χρόνο η Αλίκη Χ. βλέπει στο ταμείο της όλο και περισσότερα χρήματα από τον τουρισμό. Γιατί προμηθεύει γραφεία που ασχολούνται με τη διακόσμηση τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ συνεργάζεται και απευθείας με καταλύματα.

Τα χρήματα που μπαίνουν στη χώρα με τον τουρισμό, μένουν στην οικονομία μας σε ποσοστό σχεδόν 90%. Άλλη μια απόδειξη ότι ο ρόλος του τουρισμού στην ανάπτυξη όλων μας είναι κάθε άλλο παρά ...διακοσμητικός».

Αυτή είναι μία από τις δώδεκα ιστορίες Ελλήνων επαγγελματιών που παρουσιάζονται μέσα από την πρωτοποριακή ψηφιακή καμπάνια,

για πρώτη φορά, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια να αναδείξει την ουσιαστική και μετρήσιμη συμβολή του τουρισμού στο σύνολο της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας. Και πράγματι, η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας το 2017 εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ- από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017- με τον κλάδο να συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%, φθάνοντας συνολικά τα 48,5 δισ. ευρώ.

Η νέα καμπάνια του ΣΕΤΕ θέτει το ερώτημα αν είναι τουριστικά επαγγέλματα ο κρεοπώλης, η οινολόγος, η σχεδιάστρια καπέλων και ο ανθοπαραγωγός; «Κι όμως, πάρα πολλοί κλάδοι ωφελούνται από τον τουρισμό. Γιατί ο τουρισμός είναι αξία για όλους».

«Το οινοποιείο που δουλεύει η Κωνσταντίνα Γ., οινολόγος, αναπτύσσεται χάρη στον τουρισμό. Δεν είναι μόνο ότι προμηθεύει με κρασί τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ταυτόχρονα, πολλοί ταξιδιώτες που δοκίμασαν τις ετικέτες του οινοποιείου στην Ελλάδα, έγιναν σταθεροί πελάτες, παραγγέλνοντας μέσω διαδικτύου.
Αμέτρητες επιχειρήσεις ωφελούνται επίσης - σε κλάδους όπως είδη διατροφής - σημειώνοντας πάνω από το 50% των πωλήσεών τους προς τον τουρισμό.
Όπως το κρασί, χρόνο με τον χρόνο ...αναγνωρίζεται και η αξία του ελληνικού τουρισμού».


Μία ακόμη ιστορία είναι αυτή από την Κατερίνα Γ., ταμία θεάτρου: «Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι τουρίστες περιμένουν στην ουρά του ταμείου της Κατερίνας. Γιατί ο πολιτισμός της Ελλάδας είναι διάσημος. Θέατρα, φεστιβάλ, μουσεία, θερινά σινεμά και άλλοι χώροι πολιτισμού βλέπουν τους ξένους επισκέπτες τους να αυξάνονται.
Και τα έσοδα αυτά πολλαπλασιάζονται. Το 1 ευρώ που έρχεται από τον τουρισμό γίνεται 2,20 με 2,65 ευρώ στο ΑΕΠ μας. Κάθε εισιτήριο που κόβει η Κατερίνα λοιπόν, γίνεται έσοδο για το ταμείο και άλλων επιχειρήσεων».

«Ο Δημήτρης Α. είναι σεφ σε συνοικιακό εστιατόριο. Το εστιατόριο όπου μαγειρεύει ο Δημήτρης φτιάχνει ελληνικά πιάτα που συνδυάζουν το αυθεντικό με το σύγχρονο. Αν και δεν βρίσκεται σε τουριστική συνοικία, δουλεύει πολύ με τον τουρισμό. Πώς; Κάποιοι τουρίστες που έτυχε να το επισκεφτούν, έγραψαν καλές κριτικές στο διαδίκτυο. Αυτό έφερε κι άλλους ταξιδιώτες και περισσότερα διαδικτυακά “εύσημα”. Η τουριστική δραστηριότητα και τα επαγγέλματα που την υποστηρίζουν, δημιουργούν 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ.
Στη ...συνταγή για ένα καλύτερο αύριο, ο τουρισμός είναι βασικό συστατικό».

«Η Μάγκυ Κ. είναι προγραμματίστρια. Τουριστικό επάγγελμα; Κι όμως. Χάρη στον τουρισμό, η δουλειά της Μάγκυ έχει αυξηθεί πολύ. Γιατί η ψηφιακή τεχνολογία και η ανάπτυξη του τουρισμού πηγαίνουν χέρι-χέρι. Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις χρειάζονται επαγγελματίες όπως η Μάγκυ για να ψηφιοποιήσουν υπηρεσίες όπως κρατήσεις εισιτηρίων, ξενοδοχειακές κρατήσεις και όχι μόνο, αλλά και να προβάλλουν τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, ο τουρισμός δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας για γυναίκες και νέους, από κάθε άλλο τομέα. Συμπέρασμα; Ο τουρισμός αναγνωρίζει την αξία των νέων τεχνολογιών αλλά και αναδεικνύει την αξία των νέων ανθρώπων».

«Ο Νίκος Δ. είναι πολιτικός μηχανικός και μπορεί να νιώθει πιο αισιόδοξος για το αύριο, χάρη στον τουρισμό. Οι τουριστικές μονάδες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια έδωσαν διέξοδο σε πολλούς επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου.


Ο τουρισμός έχει ευεργετική επίδραση στην απασχόληση. Υπολογίζεται ότι έχει συμβάλει να δημιουργηθούν περίπου 4 στις 10 θέσεις εργασίας στη χώρα.
Βοηθά όχι μόνο τον Νίκο αλλά και όλους μας να οικοδομήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε».

Η νέα καμπάνια του ΣΕΤΕ «τρέχει» ήδη στο site www.axiagiaolous.gr κι έχει ως πρόσωπα , πραγματικούς επαγγελματίες, καθημερινούς ανθρώπους που φωτογραφήθηκαν στον χώρο εργασίας τους (προγραμματίστρια, πολιτικός μηχανικός, ταμίας θεάτρου, έμπορος λευκών ειδών, οδηγός φορτηγού, ανθοπαραγωγός, παραγωγός γαλακτοκομικών, σχεδιάστρια καπέλων, οινολόγος, σεφ σε συνοικιακό εστιατόριο, κρεοπώλης, ψαράς) .

Με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε σχετικά: «Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας. Η αξία που παράγει διαχέεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη, δυναμώνει τις επιχειρήσεις, δίνει ώθηση στις τοπικές κοινωνίες. Ο ΣΕΤΕ επιδιώκει μέσα από την καμπάνια να αποτυπώσει με τον πιο άμεσο τρόπο αυτή ακριβώς την πολύτιμη διάσταση. Η αξία που παράγει ο τουρισμός μας αφορά όλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα