Μετά την Credicom ο Diamond κάνει δυναμική επιστροφή στο Σίτι

Έπειτα από την κίνηση του στην Ελλάδα με την απόκτηση της Credicom ο πρώην CEO της Barclays, Bob Diamond επιστρέφει δυναμικά στο Σίτι του Λονδίνου μέσω της εξαγοράς της χρηματιστηριακής Panmure Gordon, μιας από τις αρχαιότερες εταιρείες του κλάδου στη Βρετανία.

Η ζημιογόνος εταιρεία

που δραστηριοποιείται και ως επενδυτική τράπεζα έκανε αποδεκτή την προσφορά που κατέθεσε η Atlas Merchant Capital του Diamond από κοινού με την Qinvest, την εταιρεία επενδύσεων της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Στελέχη της Panmure έκαναν λόγο για μία προσφορά 100 πενών ανά μετοχή, 68,1% πάνω απ' τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης της. Η συμφωνία αποτιμάται στα 15,5 εκατ. στερλίνες.

Η Atlas Merchant Capital, που δημιουργήθηκε απ' τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Barclays θα ελέγχει το πλειοψηφικό μερίδιο της Panmure μετά την εξαγορά με την Qinvest να διατηρεί το 43% που κατέχει σήμερα. Η εταιρεία έχει ήδη δεσμευθεί να ψηφίσει υπέρ του ντιλ απ' το 60% των μετόχων.

Η ιστορία της Panmure ξεκινά πριν από έναν αιώνα ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα φθάνοντας να καταγράφει ζημιές 16,7 εκατ. στερλίνες το 2015 με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα. Τα τελευταία πέντε χρόνια η μετοχή της έχει υποχωρήσει πάνω από 60% ενώ απ' την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης έχει απωλέσει το 95% της Κεφαλαιοποίησης της.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την επιστροφή του Αμερικανού τραπεζίτη στην καρδιά του χρηματοοικονομικού κέντρου του Σίτι μετά το 2012 όταν η διαρκώς ανερχόμενη καριέρα του διεκόπη όταν εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί απ' την Barclays στον απόηχο του σκανδάλου χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Ο Diamond, που κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως «το απαράδεκτο πρόσωπο της τραπεζικής» απ' τον Λόρδο Μάντελσον, επέλεξε για την επιστροφή του ένα απ' τα πιο γνωστά ονόματα του Σίτι. Η Panmure Gordon ιδρύθηκε το 1876 και μεταξύ των ανθρώπων που την στελέχωσαν μέσα στο πέρασμα των χρόνων ήταν και ο πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, Ίαν.

Οι διευθύνοντες της Panmure directors πρότειναν ομόφωνα μία προσφορά στη μία στερλίνα ανά μετοχή, που δίδει μία αποτίμηση της εταιρείας στα 15,5 εκατ. Στερλίνες. Η Atlas θα ελέγχει το πλειοψηφικό μερίδιο, με την Qinvest να διατηρεί το 43% που ήδη κατέχει στην εταιρεία.

Στην ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το ντιλ ο Diamond δεν κάνει κάποιο σχόλιο αλλά ο Matthew Hansen, επικεφαλής της Atlas στη Βρετανία και την Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για την Atlas, σε συνεργασία με την Qinvest, να εφαρμόσουμε τις λειτουργικές ικανότητες και την εμπειρία μας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για την ενίσχυση της ισχυρής φήμης της Panmure Gordon και να χτίσουμε μία μεγαλύτερη και πετυχημένη boutique επενδυτική τράπεζα», δήλωσε. «Αυτή η μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί ρεαλιστικά μόνο ως ιδιωτική εταιρεία, εκτός του Χρηματιστηρίου και των συνεπειών των κινήσεων των τιμών της μετοχής», πρόσθεσε.

Μία ανακοίνωση απ' την ίδια την χρηματιστηριακή αναφέρει πως οι ανεξάρτητοι διευθυντές της ομόφωνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η προσφορά ήταν «δίκαιη και λογική».

Πριν ιδρύσει την Atlas Merchant Capital ο Diamond είχε συνιδρύσει την Atlas Mara, ένα επενδυτικό όχημα εισηγμένο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με στόχευση την εξαγορά επιχειρήσεων που προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Αφρική. Ωστόσο οι μετοχές της Atlas Mara έχουν υποχωρήσει 80% απ' την εισαγωγή τους το Δεκέμβριο του 2013 και ο διευθύνων σύμβουλος της αποχώρησε τον προηγούμενο μήνα.

Τον περασμένο μήνα η Atlas Merchant Capital ανακοίνωσε την πρώτη της επένδυση επί ευρωπαϊκού εδάφους, συνασπιζόμενη με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Τρ. Πειραιώς Ανθ. Θωμόπουλο για την εξαγορά της Credicom.

Keywords
Τυχαία Θέματα