Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας

Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν καλύτερες, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Πρόσθεσε δε ότι τα δύο κράτη είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Ιράν.

Οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις των δύο κρατών που είχαν περάσει κρίση κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, η οποία διαπραγματεύτηκε μια ιστορική πολυμερή συμφωνία με το Ιράν,

τον κύριο γεωπολιτικό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο υπουργός είναι επίσης πρόεδρος του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco.

Ο Σαουδάραβας πολιτικός τόνισε πως η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισε «προκλήσεις» τα τελευταία λίγα χρόνια.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Τζέιμς Ματίς, ότι ο ίδιος και ο πρίγκιπας μπιν Σαλμάν συζήτησαν για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και για την «αντιμετώπιση των αποσταθεροποιητικών τοπικών δραστηριοτήτων του Ιράν», στη διάρκεια συνάντησής τους.

Επίσης, ο Φαλίχ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για επενδύσεις σε υποδομές στις ΗΠΑ, πιθανής συνολικής αξίας 200 δισ. δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα