Κομισιόν: Εγκρίθηκε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στη Fraport

Ενα βήμα πιο κοντά στην παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανο-κυπριακή κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η σύμβαση παραχώρησης δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση και ότι αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.

«Με τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής αίρεται ένας όρος που έπρεπε

να ικανοποιηθεί πριν από την έναρξη ισχύος των συμβάσεων παραχώρησης. Εναπόκειται πλέον στις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στα τελικά βήματα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των αερολιμένων που αποτελούν αντικείμενο των εν λόγω συμβάσεων», σημειώνει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης συνάδουν με τις συνθήκες της αγοράς, κυρίως διότι προκύπτουν από ανταγωνιστική, διαφανή και χωρίς διακρίσεις διαδικασία υποβολής προσφορών. Διαπίστωσε επίσης ότι η Ελλάδα επέλεξε την καλύτερη προσφορά που υποβλήθηκε, ότι δηλαδή οι συμβάσεις παραχώρησης ανατέθηκαν στην εταιρεία που υπέβαλε την προσφορά που εξασφαλίζει τα υψηλότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος ανέθεσε τις συμβάσεις παραχώρησης υπό όρους που θα ήταν αποδεκτοί από ιδιώτη. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η παροχή ή η προμήθεια ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών από το ελληνικό κράτος (όπως η εναέρια κυκλοφορία, οι αστυνομικοί και τελωνειακοί έλεγχοι στους οικείους αερολιμένες) δεν παρέχει οικονομικό πλεονέκτημα στον φορέα εκμετάλλευσης του αερολιμένα και συνεπώς δεν συνιστά κρατική ενίσχυση υπέρ του. Ως εκ τούτου, οι συμβάσεις παραχώρησης δεν συνεπάγονται κρατική ενίσχυση προς την κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα