Ευρωζώνη: Σε υψηλό έξι ετών ο PMI μεταποίησης το Μάρτιο

Επιτάχυνε ρυθμό η ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης το μάρτιο καθώς η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας αύξησε τη ζήτηση για εξαγωγές στις μεγαλύτερες οικονομίες ης ζώνης του ευρώ.

Η IHS Markit ανακοίνωσε πως οι δείκτες PMI που καταρτίζει για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία αυξήθηκαν σε σχέση με το Φεβρουάριο βοηθώντας καταλυτικά στον δείκτη PMI ολόκληρης της Ευρωζώνης να αυξηθεί στις 56,2 μονάδες, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο απ' το 2011, από 55,4 που ήταν το Φεβρουάριο. Οι καθαρές εξαγωγές αυξήθηκαν και στις τρεις μεγάλες οικονομίες.

Η Markit επίσης προειδοποιεί για πιθανές πληθωριστικές πιέσεις λόγω της πορείας του ευρώ και των αυξανόμενων τιμών των εμπορευμάτων. «Η μεταποίηση της Ευρωζώνης ξακάθαρα απολαμβάνει μία γλυκιά περίοδο καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη, αλλά επίσης υποφέρει απ' τις αυξανόμενες επιπλοκές που προκαλούν οι καθυστερήσεις στις προμήθειες και το αυξανόμενο κόστος», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson. «Αυτές οι καθυστερήσεις στέλνουν ένα προειδοποιητικό σήμα για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι προμηθευτές που δουλεύουν διαρκώς πιθανώς να αυξήσουν τις τιμές».

Οι ενδείξεις επιτάχυνσης της μεταποιητικής δραστηριότητας και της αύξησης των τιμών εκτιμάται πως θα τύχουν θετικής υποδοχής από την ΕΚΤ, η οποία για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της.

Keywords
Τυχαία Θέματα