Ο Oδ. Αθανασίου στο newmoney.gr για το νέο mega deal Lamda - Värde Partners

Της Στεφανίας Σούκη

Και εγένετο η ….Lamda Malls.

«Δημιουργούμε το πρώτο επενδυτικό σχήμα που θα επικεντρώνεται σε τοποθετήσεις αποκλειστικά σε εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα, με στόχο η νέα Lamda Μalls να αποκτήσει τριπλάσιο μέγεθος μέσα στα επόμενα ενάμιση με δύο χρόνια».

Aυτό επισημαίνει με αποκλειστικές δηλώσεις του στο newmoney.gr ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, o οποίος «έτρεξε» το

τελευταίο διάστημα, μέχρι και τις σημερινές ανακοινώσεις, τις διαπραγματεύσεις πραγματοποιώντας τελικά ένα ακόμη επιτυχημένο mega- deal στην εγχώρια αγορά real estate και μάλιστα, με παράλληλο, «ανοικτό» μέτωπο τα εμπόδια και τις κωλυσιεργίες στην έτερη, μεγάλη επένδυση του ομίλου, αυτή στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η νέα συμφωνία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένης και της δύσκολης χρονικής συγκυρίας κατά την οποία πραγματοποιείται, με την εκκρεμότητα του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Η Värde Partners, γνωστή στην εγχώρια αγορά από την τοποθέτησή της, μέσα στο 2016, στην Trastor ΑΕΕΑΠ έδωσε τα χέρια με τη Lamda Development προκειμένου να συμμετάσχει με ποσοστό 32% στη νέα εταιρεία που δημιουργεί η θυγατρική του ομίλου Λάτση, εισφέροντας, σε πρώτη φάση δύο από τα πλέον επιτυχημένα της malls, το Golden Hall στο Μαρούσι και το Μediteranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Τα κεφάλαια που τοποθετεί η Värde Partners αντιστοιχούν σε 62 εκατ. ευρώ, με τη Lamda να διατηρεί ποσοστό 68%, ενώ η αξία αποτίμησης των δύο malls αυτή την στιγμή τοποθετείται στα 330 εκατ. ευρώ. «Με τα νέα κεφάλαια η εταιρεία θα ξεκινήσει το …κυνήγι για νέες αγορές εμπορικών ακινήτων με επίκεντρο την ελληνική αγορά και την προοπτική και πιθανότητα στο μέλλον να αγοράζει ακίνητα που έχουν να κάνουν με εμπορικές χρήσεις και στη μελλοντική ανάπτυξη του Ελληνικού», αναφέρει στο newmoney.gr ο κ. Αθανασίου.

Στόχος επίσης του νέου σχήματος είναι να εισαχθεί και στο Χρηματιστήριο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα έχει και το χαρακτήρα Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Σημειωτέον ότι η Lamda Development είχε έρθει δύο ακόμη φορές στο πρόσφατο παρελθόν- το 2013 αλλά και το 2015- πολύ κοντά σε αντίστοιχη συμφωνία με ξένους επενδυτές, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική συμφωνία, ενώ στο κενό είχαν καταλήξει και οι συζητήσεις με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ για το κομμάτι των εμπορικών κέντρων.

Ως προς τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται η συγκεκριμένη κίνηση ο κ. Αθανασίου επισημαίνει ότι «βασικός στόχος ήταν να δημιουργήσουμε ένα σχήμα με κρίσιμο μέγεθος, μοναδική ποιότητα και στοχευμένο αντικείμενο στο χώρο του εμπορικού real estate στην Ελλάδα, το οποίο θα έχει τα κατάλληλα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη, συνολικά, η ελληνική οικονομία. Με τη νέα συμφωνία και την προσέλκυση ενός ξένου επενδυτή αυτού του μεγέθους, δίνουμε ένα θετικό «σήμα» εντός κι εκτός Ελλάδας όσον αφορά τον επενδυτικό τομέα. Η νέα εταιρεία διαθέτει στοχευμένο αντικείμενο και ξεκινά με τα πλέον επιτυχημένα εμπορικά κέντρα που έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή και θετικές επιδόσεις μέσα στην κρίση. Η ίδια η Lamda Development διατηρεί, πέραν της συμμετοχής της στη νέα εταιρεία, τα οικόπεδα προς ανάπτυξη στα Βαλκάνια, τις προοπτικές για νέα έργα ακόμη και στον τουριστικό τομέα και φυσικά τη μεγάλη πρόκληση της επένδυσης του Ελληνικού, η οποία από μόνη της αποτελεί ένα πολύ μεγάλο project για τον όμιλο».

Πέραν του …κερδισμένου –από σήμερα- προσωπικού στοιχήματος για τη δημιουργία του πλέον ισχυρού, εξειδικευμένου επενδυτικού σχήματος στο retail real estate με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, ο κ. Αθανασίου εξακολουθεί να διατηρεί την αισιοδοξία του και για το άλλο πολύ μεγάλο στοίχημα για την επένδυση των 8 δισ. ευρώ του Ελληνικού, αναμένοντας τις εγκρίσεις για τα δασικά και τα αρχαιολογικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η επένδυση.

H ανακοίνωση της Lamda Development

Oσον αφορά τη σημερινή συμφωνία και τους ειδικότερους όρους, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Värde θα καταβάλει το ποσό των 61,3 εκ. ευρώ για την απόκτηση του 31,7% της LAMDA MALLS Α.Ε., ενώ προτίθεται να υποστηρίξει την επέκταση της εταιρείας μέσω εξαγορών και νέων αναπτύξεων ακινήτων εμπορικού χαρακτήρα.
«Η καταβολή του ως άνω τιμήματος της συναλλαγής θα ολοκληρωθεί μόλις υλοποιηθούν οι σχετικές προϋποθέσεις, που αναφέρονται στα συμβατικά κείμενα και αφορούν κυρίως στις απαραίτητες εγκρίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η αρχική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της νεοϊδρυθείσας εταιρείας LAMDA MALLS A.E. ανέρχεται σε 331 εκατ. ευρώ. Η Lamda Development δεσμεύεται να ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε νέα εξέλιξη αναφορικά με την ως άνω συμφωνία.

Σημειώνεται ότι, η Värde Partners είναι διεθνής διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων ύψους 12 δις δολαρίων Η.Π.Α. Η προσέγγιση της Värde Partners είναι προσανατολισμένη στις πιστοδοτήσεις και στη δημιουργία αξίας επενδύοντας σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και στοιχεία ενεργητικού, που περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία, εταιρικές χορηγήσεις, ενυπόθηκα δάνεια, εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις, μεταφορές και υποδομές. Η Varde Partners ενεργεί ως sponsor και διαχειρίζεται ένα σύνολο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στα οποία συμμετέχουν διεθνείς επενδυτές, μεταξύ των οποίων ιδρύματα, κληροδοτήματα, συνταξιοδοτικά σχήματα, ασφαλιστικές εταιρείες, λοιποί θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες πελάτες. Στην τρίτη δεκαετία λειτουργίας της, η Värde Partners απασχολεί 250 άτομα με κύρια γραφεία στη Μινεάπολη, στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη και διάφορα γραφεία ανά τον κόσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα