ΕΦΚΑ: Η ώρα της αλήθειας για τις εισφορές

Σε μια επιβαρυμένη οικονομία όπου μετά από 7 χρόνια αντί το κλίμα να εξομαλύνεται δείχνει ότι θα αρχίσει να μπαίνει σε νέες πράξεις έντασης, στο εσωτερικό αυτή τη φορά, η προοπτική ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης δημιουργεί ελπίδες ότι θα αποφευχθεί μία ακόμη περιπέτεια. Ωστόσο το εσωτερικό πεδίο θα έχει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς το Ασφαλιστικό φαίνεται να δοκιμάζει τις αντοχές του εσωτερικού χρέους. Μάλιστα το τελευταίο θα περάσει από ένα πολύ χοντρό τεστ στο διάστημα που διανύουμε. Συγκεκριμένα τον ΕΦΚΑ,

όπου η αγορά θα δείξει αν θα λειτουργήσει ή θα δημιουργήσει νέες μαύρες τρύπες.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι στόχοι ενδέχεται να υπονομευτούν.

Η επιλογή να αυξηθούν υπέρμετρα οι εισφορές για τα υψηλά εισοδήματα είναι άγνωστο αν θα λειτουργήσει, γιατί τα ποσοστά είναι υψηλά επί των διαθέσιμων εισοδημάτων. Το 80% των εισφορών όμως προέρχεται από αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα από 20.000-25.000 ευρώ και πάνω.

Παράλληλα ξεκινά ένας αγώνας δρόμου με την απειλή των κατασχέσεων γι' αυτούς που έχουν χρέη και δεν είναι σε ρύθμιση. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους ήδη πληρώνουν αλλά πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα αυξημένα ποσά από τις αναπροσαρμογές. Ιδιαίτερα αν έχουν υφιστάμενες ρυθμίσεις, τις οποίες και συστηματικά καλύπτουν.

Αν το κράτος λειτουργήσει αποτρεπτικά, τότε θα κινδυνεύσει να χάσει και αυτούς που αιμοδοτούν το σύστημα.

Για τον λόγο αυτό πρέπει: πρώτον, να υπάρξει ελαστικότερη αντιμετώπιση, όπως αρχικά δεσμεύτηκε και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος σε όσους καταβάλλουν έστω τα περσινά και τηρούν τις ρυθμίσεις τους.

Ο ΕΦΚΑ πρέπει να αντιμετωπίσει διαφορετικά όσους έχουν δώσει δείγματα γραφής και συνεχίζουν να το κάνουν, αλλά πλέον δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν σε υπερδιπλάσιες εισφορές, και διαφορετικά τους συστηματικούς παραβατικούς. Σε αυτούς εντάσσεται πλήθος επαγγελματιών που φωτογραφίζονται και από πρόσφατη μελέτη της Ernst & Young, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στη φοροδιαφυγή δηλώνοντας ποσά χαμηλότερα των 20.000 ευρώ και τώρα νομιμοποιούνται εμμέσως πλην σαφώς με χαμηλές εισφορές.

Για να έρθει η κυβέρνηση κοντά στην αγορά και να κάνει πράξη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα όσα λέει για την επιβάρυνση που έχει δημιουργήσει στα μεσαία στρώματα, πρέπει να δώσει μια ανάσα σε όσους πληρώνουν φόρους και εισφορές, οι οποίοι ενώ κινούνται σε ένα άναρχο πεδίο φροντίζουν να είναι συνεπείς, στον βαθμό φυσικά που μπορούν.

Το τι θα γίνει με εκείνους οι οποίοι ξαφνικά θα βρεθούν απέναντι σε κατασχέσεις -και αποτελούν και την πλειονότητα των ασφαλισμένων του παλιού ΟΑΕΕ- είναι άγνωστο, όμως δεν είναι και βέβαιο ότι αυτή η πρακτική θα σιγουρέψει την καταβολή εισφορών. Είναι σαφές ότι το πράγμα είναι πολύ πιο σύνθετο και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει με πολύ μεγαλύτερη εμβάθυνση ένα ζήτημα που εν δυνάμει μπορεί να είναι η επόμενη βραδυφλεγής βόμβα για την κυβέρνηση.

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της 2ας Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα