Γιώργος Καμίνης: H documenta 14 και τα οφέλη της

Ο Γιώργος Καμίνης ως δήμαρχος Αθηναίων είναι ο οικοδεσπότης μια μεγάλης διοργάνωσης σύγχρονης τέχνης όπως εκείνη της documenta 14. Τα εγκαίνια της κορυφαίας στον κόσμο διοργάνωσης, που για τη φορά, δεν γίνονται στην έδρα της, τη γερμανική πόλη του Κάσελ, αλλά στην Αθήνα έρχονται σε λίγες μέρες.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 08 Απριλίου από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Πρόκειται για το πρώτο,

μετά την εκλογή του, επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό. O κ. Σταϊνμάγερ, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε στην documenta 14. Ο Γιώργος Καμίνης το πίστεψε και αγωνίστηκε για να φέρει την κορυφαία διοργάνωση σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα. Και η επιτυχία αυτή ξεφεύγει από τα όρια μιας παρέμβασης στο πλαίσιο του σύγχρονου αστικού πολιτισμού. Η επιτυχία αυτή έχει μια άλλη διάσταση καθώς η Αθήνα περνά έστω και ως κουκίδα στο χάρτη του σύγχρονου ευρωπαϊκού αστικού πολιτισμού. Αλλά, η σήμανση αυτή στο χάρτη έχει την σημασία της για τον Τουρισμό και την Οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Η Αθήνα με το απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει είναι ήδη ένας προορισμός για εγγράμματους επισκέπτες αλλά με την φιλοξενία τέτοιων κορυφαίων διοργανώσεων όπως η documenta 14 έχει την νομιμοποίηση να απευθυνθεί και σε ένα άλλο κοινό, τους «νομάδες της σύγχρονης Τέχνης» που έχουν και την διάθεση και το πορτοφόλι να κάνουν μια «στάση» και στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης τονίζει ότι «η Αθήνα γίνεται οριστικά ένας ισχυρός πολιτιστικός πόλος και προορισμός». Σε αυτό το μήνυμα του ο Γιώργος Καμίνης επισημαίνει: «Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές για τον πολιτιστικό χαρακτήρα της Αθήνας πλησιάζει. Στις 8 Απριλίου έχουμε τα εγκαίνια της έκθεσης documenta 14, ίσως της πιο σημαντικής διοργάνωσης Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο, που για πρώτη φορά, δεν γίνονται στην έδρα της, τη γερμανική πόλη του Κάσελ, αλλά στην Αθήνα.

Θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου και για παραπάνω από τρεις μήνες η Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Ήδη σχεδόν 8.000 δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Με τη συνδρομή των δημοτικών υπηρεσιών, χώροι όπως οι πλατείες Κοτζιά, Συντάγματος, Αυδή, Βικτωρίας , το Εκθεσιακό Κέντρο στο Πάρκο Ελευθερίας, ο κινηματογράφος Στέλλα, το πάρκο Ριζάρη, ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το 1ο Κοιμητήριο και άλλα σημεία της πόλης, μεταμορφώνονται σε χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα