Διυπουργική Επιτροπή για ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, απαλλοτριώσεις και λύματα

Της Μαριάννας Τζάννε

Χωρίς την δυνατότητα μεγάλων παρεμβάσεων στην σύμβαση για την ΣΔΙΤ Πελοποννήσου δείχνει να εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και προσωρινού αναδόχου. Ούτε χθες κατά την τρίτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων φάνηκε κάποια πρόοδο στην υπογραφή της σύμβασης με την Τέρνα Ενεργειακή, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι εμμένει στην ικανοποίηση των τεσσάρων όρων που έχουν τεθεί από την πρώτη συνεδρίαση.

Η Επιτροπή ζητά αλλαγές στις ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων (150.000 τόνοι / έτος), στο κόστος της διαχείρισης ανά δήμο (80 ευρώ συν ΦΠΑ για τους πρώτους 150.000 τόνους), τη μείωση του χρόνου παραχώρησης και την αύξηση των εργοστασίων επεξεργασίας από τρία σε πέντε.

Το ζητούμενο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές είναι αν θέματα που προέκυψαν εκ των υστέρων στο διαγωνισμό επιδέχονται αλλαγές-τροποποιήσεις και κατά πόσο αυτό είναι νομικά επιτρεπτό. Όπως αναφέρουν μια σχετικά εύκολη τροποποίηση θα μπορούσε να αποτελέσει το θέμα της εγγυημένης ποσότητας στο βαθμό που το αποδεχόταν ο ανάδοχος, ως μια καλή ένδειξη υπαναχώρησης.

Ειδικά για το θέμα της αύξησης των υποδομών εκφράζονται μεγάλες επιφυλάξεις αφού για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος με 180 γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών! Σε ότι αφορά την μείωση του χρόνου διάρκειας θεωρείται ότι «χτυπά» τον ανάδοχο και περιορίζει τα έσοδά του, γεγονός που διαφοροποιεί το χρηματοοικονομικό μοντέλο. Την ίδια στιγμή η Τρίπολης βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τα σκουπίδια, τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές πέφτουν κατά ρυπάς και το κόστος διαχείρισης από 60 ευρώ τον τόνο που θα είναι με τις νέες υποδομές, έχει εκτιναχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις στα 100 ευρώ! Τα σκουπίδια μεταφέρονται αλλά ουδείς ξέρει που πραγματικά πηγαίνουν.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι ισχυρισμοί για τις εγγυημένες ποσότητες είναι έωλοι με βάση τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΕΣΔΑ). Ο ΕΣΔΑ προβλέπει 5.700.000 απορρίμματα ως το 2020 νούμερο που αντιστοιχεί σε 534 κιλά ανά κάτοικο, ανά έτος. Το 50% αυτών με βάση το νέο σχεδιασμό προβλέπεται να επεξεργάζεται με διαλογή στην πηγή και το υπόλοιπο 50% να είναι σύμμεικτο. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές το 50% της παραγόμενης ποσότητας αντιστοιχεί σε 267 κιλά ανά κάτοικο, μαζί με επιπλέον 85 κιλά που υπολογίζεται ότι είναι το οργανικό απόβλητο του καφέ κάδου. Αν φύγουν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά και μείνει μόνο το σύμμεικτο και το οργανικό, το άθροισμα που προκύπτει είναι 352 κιλά. Στην Πελοπόννησο η ελάχιστη ποσότητα του έργου είναι 150.000 με 200.000 τόνους δηλαδή περί τα 250 κιλά ανά κάτοικο. Με βάση την παραπάνω ανάλυση προβλέπεται ότι οι εγγυημένες ποσότητες θα είναι μεγαλύτερες κατά 40%.

Απαλλοτριώσεις και βιολογικός καθαρισμός

Η Διυπουργική ενέκρινε επίσης τις θεσμικές και διοικητικές παρεμβάσεις με τις οποίες θα υπερπηδηθούν τα εμπόδια στις απαλλοτριώσεις και την αρχαιολογία με όρους Ολυμπιακών ώστε να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα (οδικοί άξονες, μετρό Θεσσαλονίκης) καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων για τον βιολογικό καθαρισμό Σπάτων - Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου για τον οποίο οι Βρυξέλλες πιέζουν να τρέξει το γρηγορότερο. Υπενθυμίζεται ότι για την απουσία βιολογικού πρόσφατα επιβλήθηκε στην χώρα μας τσουχτερό πρόστιμο (εφάπαξ 10 εκ.ευρώ, με ταυτόχρονη αύξηση του προστίμου κατά 3,6 εκατ. ευρώ στο τέλος κάθε εξαμήνου) για την διαχρονική καθυστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίστηκε η δημοπράτηση των τριών από τα τέσσερα έργα που περιλαμβάνει ο βιολογικός καθαρισμός που θα κατασκευαστεί στη θέση "Πλατύ Χωράφι", το καλοκαίρι του 2017. Συγκεκριμένα, οι συλλεκτήρες ομβρίων και τα δίκτυα αποχέτευσης θα δημοπρατηθούν το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου, ενώ το φθινόπωρο θα δημοπρατηθεί ο βιολογικός καθαρισμός. Ο βιολογικός της περιοχής είναι μια βαθιά πληγή.

Η διυπουργική επανέφερε πρόσφατα στο τραπέζι την παλιά χωροθέτηση στη θέση "Πλατή Χωράφι" του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), για τον οποίο η ΕΥΔΑΠ από το 2012 έχει αναδιατάξει το σχεδιασμό προκειμένου να αμβληθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις (προτείνεται η μεταφορά της αποχέτευσης του δήμου Παλλήνης και της περιοχής Φούρεζι του δήμου Παιανίας στην Ψυτάλλεια και των Γλυκών Νερών του δήμου Παιανίας στο ΚΕΛ Κορωπίου). Σε τελευταία επικαιροποιημένη έκθεση της ΕΥΔΑΠ αναφέρεται ότι η αναδιάρθρωση του έργου απαιτεί προσαρμογή των μελετών την στιγμή που ο βαθμός ανωριμότητας του έργου (οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας, περιβαλλοντικές μελέτες, χρηματοδότηση άνω των 120 εκ. ευρώ), κρίνει απροσδιόριστο το χρόνο υλοποίησης. Μόνο οι οριστικές μελέτες απαιτούν 1,5 χρόνο για να ολοκληρωθούν ενώ οι διαγωνιστικές διαδικασίες υπολογίζεται στην έκθεση της ΕΥΔΑΠ να διαρκέσουν από 3 έως 5 χρόνια!

Keywords
Τυχαία Θέματα