Saxo Bank: Η Γερμανία μπορεί να πέσει σε ύφεση, αλλά αυτό θα είναι καλό για την Ευρώπη

Η Γερμανία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αλλά αυτό θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει την Ευρώπη, σύμφωνα με μία επενδυτική τράπεζα.

Θεωρούμενοι ως οι παραδοσιακοί μηχανισμοί ανάπτυξης της Ευρώπης, οι Γερμανοί πολιτικοί ζήτησαν αυστηρά μέτρα λιτότητας στη νότια Ευρώπη μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2011. Ωστόσο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, η δανέζικη Saxo Bank

πιστεύει ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να ξεκινήσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις και να αλλάξει ριζικά το οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης.

«Θα τους ξαναβάλει στο παιχνίδι», δήλωσε στο CNBC ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank. Τόνισε ότι η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, η επικείμενη αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελαρίου και η αλλαγή των προέδρων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα τονίσουν όλη αυτή τη δραματική αλλαγή.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οποιαδήποτε μακροοικονομική αλλαγή πρέπει να προέλθει από μια κρίση και ως εκ τούτου βλέπουμε το 2019 και το 2020 ως έτη - κλειδιά για την εξέλιξη της Ευρώπης ... Η Γερμανία εφησύχασε πολύ, όπως και η ΕΕ ως σύνολο. Τώρα η νέα πραγματικότητα απαιτεί από το Βερολίνο να επεκτείνει τις δαπάνες για να ωφελήσει την υπόλοιπη Ευρώπη. Συνολικά, ένα νέο κοινό έδαφος θα βρεθεί από μια πιο κατακερματισμένη Ευρώπη», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα στις τελευταίες τριμηνιαίες προοπτικές της.

Η Γερμανία έχει προσελκύσει την προσοχή των οικονομολόγων, δεδομένου ότι σημείωσε συρρίκνωση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια σταθερή ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2018, αποφεύγοντας «παρά τρίχα» την τεχνική ύφεση. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται στις αναταραχές στον παραδοσιακό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, στην αυτοκινητοβιομηχανία της και στην ευρύτερη παγκόσμια επιβράδυνση που επηρεάζει τη ζήτηση.

Ο Jakobsen πιστεύει ότι η «κατάρρευση της γερμανικής ανάπτυξης» είναι σταθερά στο προσκήνιο και ανέφερε στο σημείωμα της τράπεζας ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ακόμη και χωρίς μια εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι το μοντέλο της επιτυχίας της Γερμανίας - το οποίο επικεντρώνεται στη μεταποίηση και τις εξαγωγές - θα πρέπει τελικά να ανανεωθεί.

«Πιστεύουμε ότι η επιβράδυνση στη Γερμανία – μια χώρα που έχει κολλήσει στο πρότυπο 3.0 της βιομηχανίας - θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη που έχει περισσότερη απογοήτευση, θα μοιάζει περισσότερο με ένα «καμένο χαρτί» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές», δήλωσε στο CNBC.

«Αλλά αυτό θα δημιουργήσει μια διαδικασία όπου η Γερμανία θα γίνει μέρος της λύσης, από τη σημερινής στρατηγικής της λιτότητας έναντι της χαλαρής νομισματικής (πολιτικής) από την ΕΚΤ και των δημοσιονομικών δαπανών από τις νότιες χώρες της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα