H Koμισιόν ανάβει «πράσινο φως» για το ένα δισ. ευρώ στην Ελλάδα

13:29 3/4/2019 - Πηγή: Fortune

Την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ενέκρινε το Kολέγιο των Επιτρόπων.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέχεια της συνεδρίασης των Επιτρόπων. «Η Επιτροπή ενέκρινε την επικαιροποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει λεπτομερώς

την πρόοδο της εφαρμογής των δεσμεύσεων από τη δημοσίευση της έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019», σημείωσε.

Επίσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τις απαραίτητες ενέργειες» για την εκπλήρωση όλων των «συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων» και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Το περιεχόμενο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της μετέπειτα επικαιροποίησής της, θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Eurogroup όπου θα συζητηθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών», καταλήγει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις παρακάτω ενέργειες:

(i) υιοθέτησε πρωτογενή και δευτερεύουσα νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων εσόδων

(ii) προχώρησε σε επικαιροποιήσεις στα μέτρα στήριξης της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα (ηλεκτρονικές δημοπρασίες, κρατικές εγγυήσεις, σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών)

iii) υιοθέτησε πρωτογενή νομοθεσία και έχει αναλάβει τη δέσμευση να υιοθετήσει σύντομα δευτερεύουσα νομοθεσία για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας

iv) έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)· v) ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία προσφορών για την εκχώρηση λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)

vi) υιοθέτησε νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ)

vii) προχώρησε σε ενέργειες για την άρση των εμποδίων για τη μεταφορά της Εγνατίας

και viii) υιοθέτησε μια σειρά μέτρων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ήταν και το τελευταίο σημείο στο οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, η έκθεση της Επιτροπής χαρακτηρίζει “μοναδικό” για την Ελλάδα το εν λόγω σχήμα. Σημειώνεται ότι «υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν να επωφεληθούν από αναδιάρθρωση ή και διαγραφή των δανείων τους (στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια) είτε κατόπιν συμφωνίας σε συστηματοποιημένες προτάσεις αναδιάρθρωσης που θα επεκταθούν από τους πιστωτές μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε μέσω προσφυγής στα δικαστήρια. Οι οφειλέτες θα επωφεληθούν επίσης από την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηρισμό εφ ‘όσον πραγματοποιούν πληρωμές δόσης επί των αναδιαρθρωμένων χρεών».

Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι στόχος της εν λόγω νομοθεσίας είναι να διασφαλιστεί ότι «το σύστημα είναι πραγματικά προσωρινό, έξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό και περιέχει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή καταχρήσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς και νέων καθυστερήσεων στα δικαστήρια, ενώ παρέχει κίνητρα για την πειθαρχία στις πληρωμές».

Σε γενικές γραμμές η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και παραμένουν ορισμένοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία στις πληρωμές».

Το EWG σφραγίζει τη δόση

Η επικαιροποιήμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα συζητηθεί σήμερα στο EuroWorking Group, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της ευρωζώνης. Στη βάση της επικαιροποίησης της έκθεσης της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει «κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση όλων των συμφωνήμενων μεταρρυθμίσεων», οι εκπρόσωποι των 19 υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα την αποδέσμευση της δόσης 974 εκατ. ευρώ από την ενεργόποιηση των μέτρων για το χρέος.

Τα 974 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή ο ESM, ενώ θα εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία, εκτός από τη συμφωνία των υπουργών, απαιτεί και το «πράσινο φως» εθνικών Κοινοβουλίων, όπως του γερμανικού.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αργά σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η τελική απόφαση φαίνεται πως θα ληφθεί στο Eurogroup της Παρασκευής στο Βουκουρέστι.

Keywords
Τυχαία Θέματα