“Πράσινο φως” από Κομισιόν για το 1 δισ. – Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα

13:32 3/4/2019 - Πηγή: BankWars

Το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα άναψε η Κομισιόν και πλέον το μόνο που απομένει είναι η τελική έγκριση από το Eurogroup της Παρασκευής

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, αναφέρει η αναθεωρημένη έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη

εποπτεία στην Ελλάδα, η οποία κατατέθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στο Κολέγιο των Επιτρόπων παρουσιάστηκε επικαιροποιημένη έκθεση για την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές και βάσει αυτής της επικαιροποίησης, οι αρχές έχουν πλέον εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για τη συγκεκριμένη περίοδο.

«Από τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019, δεδομένων των εξελίξεων από τότε, η σημερινή επικαιροποίηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αναμένονται για το τέλος του 2018», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Στην επικαιροποιημένη έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα αναφέρεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου υπήρχαν εκκρεμότητες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα οι οποίες εν τω μεταξύ καλύφθηκαν.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα:

1) υιοθέτησε πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ

2) προχώρησε σε επικαιροποίηση μέτρων για τη στήριξη της προσπάθειας μείωσης των NPEs

3) υιοθέτησε πρωτογενή νομοθεσία για το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και θα ακολουθήσει σύντομα η δευτερογενή νομοθεσία (σ.σ. υπουργικές αποφάσεις)

4) πήρε τα αναγκαία βήματα για την κάλυψη κενών θέσεων στο ΤΧΣ

5) προχώρησε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

6) υιοθέτησε τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ

7) πήρε μέτρα για να αρθούν εμπόδια την παραχώρηση της Εγνατίας

8) υιοθέτησε σειρά μέτρων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν τη συνεχή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους στο Eurogroup του Ιουνίου 2018. Το περιεχόμενο της Ενισχυμένης Έκθεσης Επιτήρησης της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της επακόλουθης ενημέρωσης θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Eurogroup για να συζητηθεί η απελευθέρωση της πρώτης δόσης από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομολόγα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, που μετέδωσε την είδηση, το 1 δισ. ευρώ θα ενισχύσει το ήδη υψηλό αποθεματικό της Ελλάδας και θα κάνει πιο εύκολο τον δανεισμό της με πιο ευνοϊκούς όρους όταν επιστρέψει πλήρως στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα