Μια «εδαφική» διαφορά Νότιας Αφρικής - Μαρόκου, ίσως χαλάσει ένα deal 1,1 δισεκ. δολαρίων

Η υποστήριξη της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής προς ένα πολιτικό κίνημα που δρά περίπου 4.500 μίλια μακριά της, θα μπορούσε να περιπλέξει μια διαπραγμάτευση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Ο Μαροκινός δισεκατομμυριούχος Othman Benjelloun εκφράστηκε την Τρίτη εναντίον της εξαγοράς της ασφαλιστικής εταιρείας Saham Finances SA η οποία έχει έδρα τη Νότια Αφρική, λέγοντας ότι η Νότια Αφρική επέλεξε την λανθασμένη πλευρά σε μια εδαφική διαμάχη. Η Νότια Αφρική υποστηρίζει μια ομάδα που ονομάζεται Μέτωπο Polisario, η οποία επιδιώκει την αυτοδιάθεση στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας από το 1991. Το Μαρόκο

επίσης ισχυρίζεται ότι η αραιοκατοικημένη αυτή περιοχή της ερήμου, αποτελεί δικό του έδαφος.

"Τελειώνουμε με έναν επενδυτή από τη Νότια Αφρική, που έχει στην κατοχή του μια μαροκινή εταιρεία στο έδαφός μας", δήλωσε ο μεγιστάνας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε δημοσιογράφους στην Καζαμπλάνκα την Τρίτη. «Δεν πρόκειται να κρύψουμε ότι δεν εκτιμούμε αυτή τη χειρονομία».

Ο Benjelloun είναι ο πρόεδρος της BMCE Bank του Μαρόκου και μια ισχυρή φωνή στη βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας.

"Θα επικροτήσουμε το γεγονός ότι η Saham ένει στη Νότια Αφρική", όταν η Πρετόρια αλλάξει τακτική για τη Δυτική Σαχάρα, πρόσθεσε. «Μέχρι να το κάνουν, δεν λαμβάνουν την υποστήριξή μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα