Deals 4,5 δισ ευρώ στη χώρα μας βλέπει για φέτος η PWC

Της Στεφανίας Σούκη

Στα ίδια επίπεδα με το 2016 αναμένεται να διαμορφωθούν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ελληνική αγορά το 2017 με το οικονομικό κλίμα να παραμένει φέτος σταθερό και τη βελτίωση να αναμένεται από το 2018. To 2016 οι ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους προσέλκυσαν περίπου 4,4 δισ. ευρώ, μέσα από 38 εξαγορές και συγχωνεύσεις, αφορώντας κυρίως τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (σε ποσοστό 70%).

Τα στοιχεία προκύπτουν από τη σχετική έρευνα της PricewaterhouseCoopers για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα

το 2016 και τις προοπτικές τους το 2017, σύμφωνα με την οποία το βασικό χαρακτηριστικό της περυσινής χρονιάς ήταν η αποεπένδυση των μή κύριων περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών.

O αριθμός και η αξία των συναλλαγών που ανακοινώθηκαν το 2016 ήταν τα υψηλότερα από το 2008, όπως προκύπτει από την έρευνα της PwC. Η αξία των συναλλαγών έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2015 (1,3 δισ. ευρώ), γεγονός ωστόσο το οποίο οφείλεται στην πώληση των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Αντίστοιχα το 2014 το ύψος των εξαγορών και συγχωνεύσεων έφθασε τα 2,3 δισ. ευρώ, το 2012 το 1 δισ. ευρώ, ενώ προ κρίσης, το 2008, ήταν στα 8,7 δισ. ευρώ.

Ως προς τις εξαγορές και συγχωνεύσεις για το 2017, ιδιωτικοποιήσεις, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, λιανεμπόριο (Μαρινόπουλος), ιχθυοκαλλιέργειες (έναρξη και πιθανή ολοκλήρωση για την πώληση των ποσοστών των τραπεζών σε Σελόντα και Νηρέα) και ενέργεια αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη χρονιά. Ειδικότερα, αναμένεται το κλείσιμο της συναλλαγής για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με τη Fraport, ενώ προχωρά και η προετοιμασία της συμφωνίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού κι εντός του έτους (σ.σ. εκτός απροόπτου) αναμένεται η πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον αναμένεται και η οριστικοποίηση της συμφωνίας εντός του έτους για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αποεπενδύουν.

Ο τομέας το 2016

Ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2016 αυξήθηκε κατά 31% με τη μέση αξία της συναλλαγής να ανέρχεται σε 116 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 152% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο τομέας κυριαρχείται, όπως προαναφέρθηκε, από τις ρευστοποιήσεις μή κύριων περιουσιακών στοιχείων από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν εκτός στόχου το 2016 συγκεντρώνοντας μόλις 500 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 1,3 δισ. ευρώ), ενώ μέσα στο έτος εκδόθηκαν διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Η ελληνική οικονομία μετά από επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης σε όρους Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με οριακή σταθεροποίηση το 2016. Η PwC προβλέπει ότι η πιθανότητα σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης το 2017 είναι χαμηλή.

Ως προς τις πέντε μεγαλύτερες εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2016 στη χώρα μας αφορούν τη Finansbank με αγοραστή την Qatar National Bank και μία αξία συναλλαγής στα 2,75 δισ. ευρώ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την NBGI, τον Οργανισμό Λιμένων Πειραιώς και την ΑΤΕ Ασφαλιστική. Η συνολική αξία των εν λόγω συναλλαγών αντιστοιχεί στα 3,8 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 86% επί του συνόλου.

Η αποεπένδυση των μη κύριων περιουσιακών στοιχείων των συστημικών τραπεζών ανήλθε σε 3,3 δισ. ευρώ με ενδεικτικές συναλλαγές αυτές της Ιονικής Ξενοδοχειακής για το Hilton Αθηνών, το ποσοστό του 33,8% της Trastor από την Πειραιώς, την Αlpha Bank Bulgaria κ.α.

Επιπλέον, την περυσινή χρονιά εκδόθηκαν εννέα διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα αντλώντας 1,6 δισ. ευρώ.

Στην Ευρώπη, οι 20 μεγαλύτερες συμφωνίες στην Ευρώπη που ανακοινώθηκαν το 2016 ανήλθαν σε 293 δισ. ευρώ, με τον κλάδο τηλεπικοινωνίας, μμε και τεχνολογίας να αντιπροσωπεύει το 36% της αξίας των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συναλλαγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα