Συμπληρώματα διατροφής: Ο Κωνσταντίνος Ξένος μας εξηγεί γιατί είναι σημαντική η λήψη σκευασμάτων βιταμίνης D!

Στις μέρες μας όλο και πιο συχνά αναζητούμε συμπληρώματα διατροφής. Έχει αναφερθεί ότι ορισμένα και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να έχουν ενεργητικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα, αρκετές αναφορές υπάρχουν στο ρόλο των σκευασμάτων βιταμίνης D, καθώς η ‘’βιταμίνη του ηλίου’’ όπως συχνά αναφέρεται συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την πρόληψη παθήσεων όπως της οστεοπόρωσης και την καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από τον ανθρώπινο οργανισμό. Για το πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα μας μιλάει ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος.

Μια

τάση της εποχής αφορά στα διάφορα συμπληρώματα διατροφής. Στη προσπάθεια καλυτέρευσης των δεικτών υγείας πολλοί καταφεύγουν σε αυτά. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Τα συμπληρώματα διατροφής όπως φανερώνει και ο τίτλος τους, καλούνται να συμπληρώσουν τη διατροφή μας όταν αυτή παρουσιάζει ελλείψεις, οι οποίες δεν μπορεί να καλυφθούν με απλές διατροφικές παρεμβάσεις… όσο λοιπόν αρνητικός είμαι με τα σκευάσματα που παίρνει κανείς χωρίς να υπάρχει λόγος και δίχως να εξετάζει άλλες παραμέτρους, τόσο θετικός είμαι με το σκεύασμα εκείνο που δίνεται έπειτα από εξατομικευμένο έλεγχο και διαπίστωση ότι οι συγκεκριμένες ανάγκες δεν μπορεί να καλυφθούν διατροφικά…».

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής;

«Καταρχάς ένα συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να προτείνεται όταν πραγματικά υπάρχει λόγος και ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι μέγιστη η συμβολή του επιστήμονα διαιτολόγου ή και του ιατρού. Συχνά συναντάμε περιπτώσεις αγοράς άχρηστων συμπληρωμάτων διατροφής λόγω υπερβολικής διαφήμισης και υποσχέσεων που τελικά μένουν ανεκπλήρωτες, την ίδια στιγμή που τεράστιο ποσοστό των Ελλήνων βιώνουν έλλειψη βιταμίνης D και ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν στο να αποκαταστήσουν τα χαμηλά επίπεδα αυτής της ζωτικής βιταμίνης…».

Μιας και το αναφέρετε και επειδή τελευταία όλο και περισσότερο διαβάζουμε για την βιταμίνη D, που οφείλεται το παράδοξο της έλλειψης της «βιταμίνης του ήλιου», σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ηλιοφάνεια;

«Mια βασική αιτία είναι η ραγδαία αλλαγή του τρόπου ζωής μας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει οδηγήσει τη καθημερινότητα μας σε έναν «εγκλωβισμό» σε κλειστούς χώρους και αναφέρομαι βέβαια στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων…».

Άλλες σημαντικές αιτίες που αφορούν στον Ελληνικό πληθυσμό είναι:

«Η χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας άνω του 8, λόγω των εύλογων ανησυχιών των δερματολόγων και αντίστοιχων φορέων.

Το γεωγραφικό πλάτος της χώρα μας (34ο – 41ο) που δεν επιτρέπει επαρκή ακτινοβολία UVB πολλούς μήνες του χρόνου, ώστε να παραχθεί ενδογενώς βιταμίνη D. Όταν η σκιά μας είναι μεγαλύτερη από το ύψος μας (κάτι που θα παρατηρήσετε από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη) είναι πολύ δύσκολο να παραχθεί επαρκής βιταμίνη D με λογική έκθεση στον ήλιο…

Η αυξημένη μόλυνση του περιβάλλοντος (κυρίως στην Αττική) με συνέπεια αιωρούμενα σωματίδια και ρύποι να «απορροφούν» την UVB ακτινοβολία.

Η παχυσαρκία (ως λιποδιαλυτή βιταμίνη η D «εγκλωβίζεται» στο λιπώδη ιστό…οι παχύσαρκοι έχουν έως και 3πλασιες ανάγκες για αυτή τη βιταμίνη σε σχέση με τα μη παχύσαρκα άτομα ίδιας ηλικίας…).

Η δυσαπορρόφηση λόγω παθήσεων (πχ κυστική ίνωση, νόσος Crohn, και άλλες) ή λόγω βαριατρικών επεμβάσεων.

Τα φάρμακα που επηρεάζουν το μεταβολισμό της βιταμίνης D (κορτιζόνη, αντιεπηληπτικά, χολεστυραμίνη, και άλλα)».

Ποια είναι λοιπόν η στρατηγική αντιμετώπιση μιας τέτοιας υποβιταμίνωσης;

«Θεωρητικά η αλλαγή του τρόπου ζωής και η έκθεση μας για περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία UVB, θα μπορούσε να αλλάξει τα σοβαρά στατιστικά υποβιταμίνωσης σε D που αφορούν και τη χώρα μας. Όμως αυτά λέει η θεωρία και όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η καθημερινότητα μας με τις επιφυλάξεις και των δερματολόγων, μια τέτοια σύσταση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί… Γιαυτό και όσοι ασχολούμαστε με το θέμα, βλέπουμε κάθε χρόνο την κατάσταση να χειροτερεύει… Οδηγίες δε του τύπου πιες παραπάνω γάλα είναι άτοπες εφόσον γνωρίζουμε ότι 2 μεγάλα ποτήρια (1/2 λίτρο) θα μας προμηθεύσουν με λιγότερες από 200 IU βιταμίνης D όταν ο οργανισμός μας χρειάζεται διατροφικά τουλάχιστον την 3πλασια δόση… Μια αξιόπιστη λοιπόν λύση είναι η χρήση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη D3. Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν σήμερα κορυφαία Αγγλικά σκευάσματα βιταμίνης D3 σε μορφή στοματικού σπρέι, τα οποία έχουν αναπτυχθεί και ελεγχθεί στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, εγγυώνται μοναδική απορρόφηση μέσω του στοματικού βλεννογόνου, είναι πολύ εύχρηστα και έχουν εξαιρετικά ευχάριστη γεύση».

Μια ματιά ακόμα: Ο Κωνσταντίνος Ξένος απαντά: Βοηθάει η διαλειμματική νηστεία, το τελευταίο trend της διατροφής στην παχυσαρκία;

Keywords
Τυχαία Θέματα