Ποιο είναι πιο θρεπτικό: ρύζι ή μακαρόνια; Τι απαντά ο δρ Παπαλαζάρου

Ο δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Απαντά ποιο είναι πιο θρεπτικό: το ρύζι ή τα μακαρόνια;

Τα μακαρόνια και το ρύζι είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη διατροφής σε όλη την υφήλιο και αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας! Οι

περισσότεροι πιστεύουν ότι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι, «παχαίνουν», κάτι που δεν ισχύει. Οι υδατάνθρακες (συμφωνα με το μεσογειακό μοντέλο διαροφής) θα πρέπει να καλύπτουν το 50-55% της καθημερινής ολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας.

Το ρύζι έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες από τα μακαρόνια (129 kcal vs 157 kcal /100gr).

Τα μακαρόνια περιέχουν διπλάσια πρωτείνη απο το ρύζι (5.7 gr vs 2.6 gr /100gr). Αν και είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, ωστόσο ως πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης έχει ιδιαίτερη αξία στο διαιτολόγιό μας.

Τα μακαρόνια περιέχουν σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα φυτικών ινών από ότι το ρύζι (1.8 gr vs 0.4 gr /100 gr).  Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες, μεταξύ των άλλων και για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Και τα δυο δεν αποτελούν ουσιαστικές πηγές πρόσληψης λιπαρών, ωστόσο, τα ζυμαρικά περιέχουν ελαφρως περισσότερα.

Μία σημαντική τους διαφορά είναι ο γλυκαιμικός δείκτης (πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη και η απορρόφηση και συνεπως πόσο γρηγορα αυξάνεται η γλυκόζη αιματος). Τα μακαρόνια έχουν ΓΔ περίπου 49, σε αντίθεση με το ρύζι που έχει 73!

Τα μακαρόνια και το ρύζι είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη νιασίνη, παντοθενικό) που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος αλλά και στην καλύτερη ανάπτυξη και αναπαραγωγή.

Είναι εξίσου πλούσια και σε ανόργανα συστατικά, όπως μανήσιο, σίδηρο και κάλιο.

Ρύζι ή μακαρόνια: Με τι ταιριάζουν;
Έκτός από τις διατροφικές αρετές και την υψηλή θρεπτική αξία, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι έχουν μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον. Βγάζουν μια ήπια γεύση ξηρών καρπών και ως υφή είναι μεστά και ελαφρώς μαστιχωτά, με αποτέλεσμα να προσθέτουν πόντους στη γευστική εμπειρία.

Όσον αφορά τις σάλτσες που πηγαίνουν με αυτά τα ζυμαρικά, οι πιο ρουστίκ, δυνατές γεύσεις είναι οι πιο κατάλληλες: ελιές, αρωματικά βότανα, ελαιόλαδο, αντζούγιες, κάππαρη, μοσχάρι, όσπρια (και κυρίως ρεβίθια), το πέστο, μια σάλτσα αματριτσιάνα ή πουτανέσκα με ντομάτα. Τα θαλασσινά δεν ταιριάζουν με τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως ούτε και οι σάλτσες με κρέμα γάλακτος. Παρμεζάνα, ξερή μυζήθρα, κεφαλοτύρι, πεκορίνο, είναι μια χαρά, όπως και όλα τα καυτερά αρτύματα -τσίλι, καγιέν, καυτερές πιπεριές, μαύρο πιπέρι.

Πιο ευέλικτο το καστανό ρύζι, υπακούει σε όλα τα παραπάνω, αλλά δεν δυσανασχετεί ιδιαίτερα και δίπλα σε παχιά ψάρια, όπως ο σολομός. Τέλος, όταν μιλάμε για το καστανό ρύζι δεν μιλάμε για το μαύρο άγριο ρύζι του Καναδά, που είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.

The post Ποιο είναι πιο θρεπτικό: ρύζι ή μακαρόνια; Τι απαντά ο δρ Παπαλαζάρου appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα