Γιατί το single tasking είναι καλύτερο από το multitasking;

Αν και παλιότερα το multitasking θεωρείτο προσόν και επικροτείτο, ειδικά σε επαγγελματικό επίπεδο, μελέτες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν έχει σχεδιαστεί, για να κάνει ταυτόχρονα πολλά πράγματα.

Η Κατερίνα Καρέλλα, Σύμβουλος Holistic Mindfulness, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity Peter Hess® Sound Therapy μας εξηγεί γιατί πρέπει να αποφεύγουμε το multitasking.

Τι συμβαίνει με το multitasking;

Το multitasking, δηλαδή η ταυτόχρονη εκτέλεση δραστηριοτήτων, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνει το άγχος και την έκκριση κορτιζόλης.(1)
Αν

απαντάτε στο τηλέφωνο, ενώ διαβάζετε ένα email, πίνοντας τον κάφε σας ή τρώγοντας κάτι και παράλληλα σκέφτεστε τις υποχρεώσεις της ημέρας, κλπ. (Σας θυμίζει κάτι;) τότε θυμηθείτε ότι αυτό σας κουράζει περισσότερο και σας ταλαιπωρεί.
Επίσης όταν “πετάγεστε” από τη μία δραστηριότητά, στην άλλη πχ., μιλάτε στο τηλέφωνο και συγχρόνως διαβάζετε ή απαντάτε σε ένα email, τότε χρειάζεται περισσότερη ενέργεια ο εγκέφαλος και υπάρχει ένα μικρό χρονικό κενό, μέχρι να συγκεντρωθεί ο εγκέφαλος, στην μία ή στην άλλη δραστηριότητα.
Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη, ατυχήματα, παρερμηνείες, βεβιασμένες αποφάσεις και πολλές φορές χάσιμο, αντί για εξοικονόμηση χρόνου. (2)

Γυμνάστε το μυαλό σας!

Οι υποχρεώσεις, η αλλαγή των συνθηκών στην Εργασία και στη Ζωή, έχει αυξήσει δραματικά το άγχος και την ανασφάλεια, παγκόσμια.
Η Ενσυνειδητότητα, βοηθά να μειώσετε τις συνέπειες και τα συμπτώματα του άγχους. Εφαρμόζεται καταρχάς, με την Ενσυνείδητη Προσοχή (Mindful Attention) (3) που αποτελεί το πρώτο και βασικό βήμα, για την αλλαγή συνηθειών.
Σύμφωνα με μελέτες και τη διεθνή βιβλιογραφία, η Ενσυνείδητη Χαλάρωση και Προσοχή, αποτελούν, την «γυμναστική του νου».
Με την Ενσυνείδητη Προσοχή, επαναφέρετε τον νου σας στο παρόν και εστιάζετε την προσοχή σας, σε αυτό που κάνετε. Οπότε μπορείτε να επικεντρώνεστε στην κάθε δραστηριότητα, χωρίς να κουράζετε τον εγκέφαλο σας.

Όπως ενδυναμώνετε το μυϊκό σύστημα στο σώμα, με επαναλήψεις και αυξάνοντας σταδιακά τα βάρη, έτσι και το μυαλό, εξασκείτε όταν επικεντρώνεται, σε ένα αντικείμενο, στο παρόν (πχ. η αναπνοή σας, οι ήχοι) ή σε μία δραστηριότητα (πχ. διάβασμα, όταν τρώτε, όταν μιλάτε με κάποιον κλπ.). Δηλαδή επικεντρώνετε όλη σας την προσοχή, σε μία εμπειρία, στην παρούσα στιγμή, χωρίς κριτική.
Φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολο, γιατί σύμφωνα με έρευνες ο νους περιπλανιέται, κατά το 50 % του χρόνου εγρήγορσης (4).

Τα οφέλη από την Ενσυνείδητη Προσοχή & Χαλάρωση

Με την εξάσκηση της Ενσυνείδητης Προσοχής & Χαλάρωσης (Mindful Attention & Meditation):

γίνεστε πιο δημιουργικοί, πιο ήρεμοι και απολαμβάνετε περισσότερο.(3)εξισορροπείται το νευροορμονικό σύστημα, μειώνονται οι ορμόνες του στρες και η ένταση. Αποτέλεσμα είναι να αισθάνεστε πιο νηφάλια να διαχειρίζεστε πιο ψύχραιμα δυσκολίες και προκλήσεις, ενώ παράλληλα να νιώθετε περισσότερη ενέργεια και χαρά.

Κάντε την αρχή!
Αποφύγετε το multitasking, δηλαδή την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών δραστηριοτήτων και επικεντρωθείτε στο single tasking, μία δραστηριότητα, την φορά. Όταν θέλετε ένα ξεκουράσετε το «πολυάσχολο» μυαλό σας (7) και να νιώθετε πιο ήρεμοι και ικανοποιημένοι, τότε κάντε με Ενσυνειδητότητα, την παρακάτω διαδικασία και άσκηση.

Μέσα στην ημέρα, παρατηρήστε πως νιώθετε όταν κάνετε πολλές δραστηριότητες μαζί και πόσο επηρεάζει τη δουλειά και τη διάθεση σας, τη δεδομένη στιγμή.Αν μπορέσετε να αντιληφθείτε αυτή τη συνήθεια σας, σταματήστε για λίγο, πάρτε 1-2 αναπνοές και ήρεμα υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι θέλετε να δράσετε, κάπως διαφορετικά αυτή την φορά.Ολοκληρώστε την δραστηριότητα σας, πριν ξεκινήσετε την επόμενη.Παρατηρήστε πως νιώθετε. Δεν είναι απαραίτητο να αισθανθείτε πιο ωραία, απλά η παρατήρηση είναι η άσκηση και η ξεκούραση του μυαλού.

Το multitasking είναι μία συνήθεια και χρειάζεται κάποιο χρόνο, για να αλλάξει. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας όταν το ξεχνάτε. Αναγνωρίστε και χαρείτε τις φορές, που το θυμάστε.

Το μυστικό

Όταν πρέπει να κάνετε πολλές ενέργειες μαζί, προσπαθήστε να τις συνδυάσετε με σύνεση.

Πηγές:
(1)The Type A’s Guide to Mindfulness –Meditation for busy minds and busy people-Melisa Eisler-Mindful Minutes
(2) https://thriveglobal.com/stories/9-ways-multitasking-is-killing-your-brain-and-productivity-according-to-neuroscientists/
((3) The Mayo Clinic guide to Stress-Free Living Amit Sood,MD.,M.Sc
(4) Ο δρόμος της Ευτυχίας- Έμα Σεπάλα-PhD, Επιστημονική Διευθύντρια του Στάνφορντ-Εκδόσεις Ψυχογιός
(5)The miracle of Mindfulness -Thich Nhat Hanh- Rider
(6) (Mindfulness, Skills for Kids &Teens –PESI Publishing and Media
(7) Rick Hanson –Resilient-find your inner strength –Rider

The post Γιατί το single tasking είναι καλύτερο από το multitasking; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα