10 μυστικά για να μειώσετε τα καρκινογόνα στο ψήσιμο στα κάρβουνα

Το υπερβολικό ψήσιμο οδηγεί στον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών που λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Αν ετοιμάζεστε να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη αυτά τα μυστικά θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το ψημένο σας κρέας υγιεινά.

1 Μαρινάρετε το κρέας. Μελέτες έχουν δείξει πως το μαρινάρισμα του κρέατος μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό των ετεροκυκλικών αμινών.

2 Μη βάζετε το κρέας για ψήσιμο αμέσως αφότου το βγάλουμε από το ψυγείο. Θα ψηθεί υπερβολικά εξωτερικά αλλά από μέσα θα παραμείνει ωμό. Το κρέας πρέπει να ξεπαγώνει καλά πριν το ψήσουμε.

Μη λαδώνετε το κρέας που προορίζεται για ψήσιμο. Το κρέας από μόνο του περιέχει το απαραίτητο λίπος ώστε να ψηθεί και να αναδείξει την μυρωδιά του.

3 Βγάζετε το ορατό λίπος και τα “καμένα”. Για να αποφευχθούν οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς και οι μεγάλες φλόγες, πρέπει να αφαιρείτε τα ορατά λίπη από τα κρέατα. Πρέπει επίσης να αφαιρείτε και τα τμήματα των τροφίμων που έχουν «καρβουνιάσει». Κατά το ψήσιμο δημιουργηθούν φλόγες, ποτέ μα ποτέ δεν τις σβήνετε με νερό. Σε αυτή την περίπτωση ρίχνετε μπόλικο χονδρό αλάτι πάνω στα κάρβουνα για να σβήσετε τη φωτιά. Εναλλακτικά μπορείτε να ψεκάσετε το κρέας με λίγο κόκκινο κρασί.

4 Μην αλατίζετε το κρέας όταν είναι ακόμη ωμό. Η καλύτερη στιγμή για να αλατίσετε το κρέας είναι λίγο πριν το βγάλετε από τη θράκα. Αλλιώς το αλάτι θα απορροφήσει τους χυμούς του κρέατος.

5 Στην αρχή του ψησίματος τοποθετείτε το κρέας κοντά στα κάρβουνα ώστε να “αρπάξει” λίγο. Έτσι θα δημιουργηθεί μια κρούστα που θα συγκρατήσει τους χυμούς του κρέατος. Κατόπιν απομακρύνετε το κρέας περισσότερο από την θράκα και συνεχίζετε το ψήσιμο.

6 Δοκιμάστε να ρίξετε αρωματικά φυτά όπως ρίγανη και στη θράκα και όχι μόνο πάνω στο κρέας! Η ρίγανη έχει αντιοξειδωτικά που σας προστατεύεουν.

7 Μην τρυπάτε το κρέας με πιρούνι για να το γυρίσετε γιατί έτσι φεύγουν οι χυμοί του. Χρησιμοποιείστε λαβίδα.

8 Η σχάρα ψησίματος και κατ’ επέκταση τα τρόφιμα που θα ψήσετε φροντίστε να απέχουν τουλάχιστον 15 εκατοστά από την πηγή της θερμότητας, δηλαδή τα κάρβουνα.

9 Η καλύτερη στιγμή για να βάλετε το κρέας στην θράκα είναι όταν τα κάρβουνα διατηρούν από μόνα τους την ζέστη που χρειάζεται για το ψήσιμο. Η θερμότητα είναι αυτή που ψήνει το κρέας και όχι η φωτιά!

10 Η θράκα πρέπει να καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια και η σχάρα να μην υπερβαίνει τα όρια της θράκας γιατί έτσι τα κρέατα στην άκρη της σχάρας θα μείνουν άψητα.

Το μυστικό

Αποφύγετε να ψήνετε κρέατα με πολύ λίπος, όπως λουκάνικα και τα παϊδάκια. Επιλέξτε άπαχα κρέατα, τα οποία όταν ψήνονται παράγουν λιγότερο καπνό αλλά και υγρά. Είναι καλή ιδέα να προτιμάτε για ψήσιμο μικρά και λεπτά κομμάτια κρέατος, που απαιτούν λιγότερο χρόνο μαγειρέματος.

The post 10 μυστικά για να μειώσετε τα καρκινογόνα στο ψήσιμο στα κάρβουνα appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα