Στο 100% η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων

Με το 100% των ομολόγων που κατέχουν αναμένεται να μπουν τελικά στη διαδικασία επαναγοράς οι ελληνικές τράπεζες μέχρι τις δύο το μεσημέρι που κλείνει το βιβλίο των προσφορών. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα 4 δισ. ευρώ που απομένουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για διαγραφή ονομαστικού χρέους 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία μπήκαν στην πρώτη προσφορά

με 10 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μέρος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει αναμένεται να προσφέρει και η γερμανική bad bank, FMS Wertmanagment, στην οποία διοχετεύθηκαν τα τοξικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους οι γερμανικές τράπεζες, κυρίως η Hypo Real Estate.

Συμπλήρωναν, μάλιστα, ότι εάν η FMS Wertmanagment προσφέρει 1 έως 2 δισ. ευρώ, είναι πιθανό να απαιτηθεί μεγαλύτερο ποσό από τα 10 δισ. ευρώ, προκειμένου ο ΟΔΔΗΧ να μπορέσει να διαγράψει μεγαλύτερο χρέος από τα 30 δισ. ευρώ.

Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε έγκριση του Eurogroup και για το λόγο αυτό -συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως, με τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και όχι οι τεχνοκράτες εκπρόσωποί τους, όπως έγινε την Κυριακή. Κρίσιμο στοιχείο θεωρείται και η στάση που θα κρατήσει η Ευρωζώνη για το θέμα και το εάν θα ζητήσει η όποια διαφορά στο ποσό που θα διατεθεί για την επαναγορά να χρηματοδοτηθεί από την Αθήνα, με μέρος της δόσης των 44 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζουν ακόμη ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για καθαρή διαγραφή χρέους, μεγαλύτερη από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα