Ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα απόρριψης ραδιενεργών αποβλήτων σε χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ληφθούν μέτρα και να υπάρξουν πρωτοβουλίες τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο παρεμβάσεων από αρμόδιες υπηρεσίες για να μπει φραγμός σε επικίνδυνες και παράνομες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων.

Το πρωί της Τετάρτης υπάλληλοι του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) εντόπισαν ένα δημοτικό απορριμματοφόρο και ένα ιδιωτικό όχημα μεταφοράς με περίπου 8 τόνους νοσοκομειακών απορριμμάτων

στον ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Οι υπάλληλοι του ΕΔΣΝΑ απέτρεψαν την εναπόθεση των αποβλήτων (σακούλες με ορούς, σωληνάκια, γάζες, πανιά από χειρουργείο, σύριγγες κ.ά.), ενώ κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε μετρήθηκαν υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας (ραδιενέργεια). Φορτίο με επικίνδυνα απόβλητα είχε μπλοκαριστεί στον ΧΥΤΑ Φυλής και πριν 12 ημέρες.

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός συζήτησε για το θέμα με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσων ενεργειών, «ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία».

Όπως σημείωσε ο κ. Σγουρός, «κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και θέτουν σε κίνδυνο επανειλημμένα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Έχουμε ενημερώσει τον υπουργό Υγείας προκειμένου να επιληφθεί άμεσα και να σταματήσει όλη αυτή η ανευθυνότητα».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής είχε επικοινωνία με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, με τον οποίο συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των συναρμόδιων υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

Αποκαλυπτική έρευνα

Με αφορμή το περιστατικό της Τετάρτης, η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει σε έρευνά της τα κυκλώματα που θησαυρίζουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Τα ίδια κυκλώματα, όπως προκύπτει, επιχειρούν με κάθε ευκαιρία να μπλοκάρουν κάθε έργο εκσυγχρονισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς θα τα έθετε εκτός νυμφώνος.

Τι ισχύει

Η ρίψη νοσοκομειακών αποβλήτων μαζί με τα οικιακά απορρίμματα απαγορεύεται ρητά βάσει νόμου.

Τα νοσοκομειακά απόβλητα πρέπει να οδηγούνται για επεξεργασία αδρανοποίησης υλικού σε ειδικές μονάδες ενώ όλα πρέπει να οδηγούνται στη μόνη στην Ελλάδα περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα αποτέφρωσης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) που λειτουργεί στη Φυλή (προβλέπεται χρέωση για αποτέφρωση ανά τόνο αποβλήτων).

Συχνά τα νοσοκομεία έχουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση και μεταφορά ιατρικών απορριμμάτων.

Πηγή:in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα