Τσεχία: Συμφωνία για τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας

Τρία κόμματα της Τσεχίας κατέληξαν την Τετάρτη σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία αναμένεται να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε η δουλειά», δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (CSSD) Μποχούσλαβ Σομπότκα, νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

Στην κυβέρνηση συνασπισμού θα συμμετέχει το λαϊκιστικό κόμμα ANO,

δεύτερη πολιτική δύναμη στην Τσεχία και το μικρό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα KDU-CLS. Ο συνασπισμός θα διαθέτει 111 έδρες σε σύνολο 200.

Το CSSD κέρδισε στις εκλογές της 25ης και 26ης Οκτωβρίου, με μικρή όμως διαφορά από το κίνημα ANO που ίδρυσε ο επιχειρηματίας Αντρέι Μπάμπις το 2011, γεγονός που δεν του επέτρεψε να σχηματίσει μία αμιγώς κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν στην Τσεχία για να τερματιστεί μια περίοδος πολιτικού αδιεξόδου η οποία προκλήθηκε από σκάνδαλο διαφθοράς και κατασκοπείας που ανέτρεψε τον Ιούνιο την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πετρ Νέτσας.

Το CSSD και το ANO τάσσονται υπέρ της θέσπισης κατώτατης σύνταξης, όμως διαφοροποιούνται όσον αφορά την αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις, στην οποία αντιτίθεται το ANO.

Η Τσεχία, η οποία εξήλθε το δεύτερο τρίμηνο του έτους από την ύφεση έπειτα από 18 μήνες, κατέγραψε νέα μείωση στο ΑΕΠ της κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

«Ο συνασπισμός δεν θα αλλάξει τη φορολογία το 2014. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στις πρώτες αλλαγές το 2015», σημείωσε ο κ. Σομπότκα.

Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα υπογραφεί επισήμως την Πέμπτη και θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, διευκρίνισε.

Στη συνέχεια τα τρία κόμματα αναμένεται να την εγκρίνουν με ψηφοφορία προτού να αποφασίσουν για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος που θα αναλάβει ο ηγέτης του ANO.

Keywords
Τυχαία Θέματα