«Τρέχουν» για απολύσεις – κινητικότητα και 10.000 διαθεσιμότητες

Το βάρος, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από το Σεπτέμβριο το Matrix24.gr, του δεύτερου κύματος κινητικότητας, και εν μέρει των απολύσεων, αναμένεται να σηκώσει και πάλι ο χώρος των ασφαλιστικών ταμείων, εν προκειμένω οι κλάδοι υγείας που ενοποιήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Το σχέδιο Γεωργιάδη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη με την μεταφορά όλων των δομών στο ΕΣΥ και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα «κτυπήσει»

όχι μόνον το ιατρικό προσωπικό που σήμερα εργάζεται στα ταμεία αλλά και βοηθητικές – διοικητικές ειδικότητες.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα προκύψουν 8.500 άτομα από τον ΕΟΠΥΥ και ακόμα 1.200 από τα νοσοκομεία της επαρχίας που θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας. Διακηρυγμένος στόχος είναι το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού από τον ΕΟΠΥΥ θα απορροφηθεί από το ΕΣΥ, με εξαίρεση όσους βρεθούν με πλαστά πιστοποιητικά.
Η κινητικότητα στο χώρο της Υγείας έχει προκαλέσει τις μακρές απεργιακές κινητοποιήσεις των ιατρών, που αποφασίζουν αύριο για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, που μίλησε στο Σκάι, «την επόμενη εβδομάδα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις… αν δεν σταματήσουν την απεργία τους οι ιατροί και δεν έρθουν στο διάλογο θα αποφασίσουμε μόνοι μας». Όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας επαναβεβαίωσε πως όσοι έχουν ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει να τα κλείσουν. Σημείωσε ωστόσο πως «θα τους δώσουμε ένα περιθώριο» για να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Εφόσον προωθηθεί, χωρίς εμπλοκή, το σχέδιο Γεωργιάδη αναμένεται να καλυφθεί το συντριπτικό τμήμα του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων. Οι υπόλοιποι περίπου 2.500 θα αναζητηθούν μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας που επιδιώκει να υλοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης. Υπενθυμίζεται πώς για τις διαθεσιμότητες των υπαλλήλων, η Αθήνα έχει λάβει άτυπη παράταση 2 – 3 μηνών ώστε να κλείσει το θέμα που αποτελούσε και ορόσημο για την ομαλή αξιολόγηση (review) του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Ως προς τις συνολικά 4.000 απολύσεις του 2013, πέραν αυτών της ΕΡΤ (2.000) και των αποχωρήσεων για πειθαρχικά αίτια ή λόγους υγείας (περίπου 600), το κενό παραμένει ενώ η τρόικα ζητούσε ολοκλήρωση της δράσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό, πλέον, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς πέραν των 130 υπαλλήλων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, που είναι αμφίβολο αν μπορούν να απολυθούν όλοι ή αν εξαιρούνται βάσει κοινωνικών ή άλλων κριτηρίων και κάποιων λίγων αξιολογήσεων σε ΝΠΙΔ, η διαδικασία έχει βαλτώσει. Κρίσιμο θεωρείται το ζήτημα των ΕΑΣ, από τα οποία αναμένεται να αποχωρήσουν περίπου 500 εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση δια της Φώφης Γεννηματά επιμένει ότι οι αποχωρήσεις πρέπει να γίνουν με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και παραμένει άγνωστο αν η Τρόικα θα δεχθεί να τις συνυπολογίσει. Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί, η κυβέρνηση και πάλι θα πρέπει να αναζητήσει τουλάχιστον 500 – 600 υπαλλήλους σε ΝΠΙΔ προς απόλυση για να πετύχει τον συμφωνηθέντα από την άνοιξη στόχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα