Γράφει η Ειρήνη Μπαρμπαρούτση: Οι τροφές που «χορταίνουν» τον εγκέφαλο

Τρόφιμα με υψηλή «τιμή» κορεσμού βοηθούν να μειώσουμε την ποσότητα της τροφής που χρειάζεται για να σταματήσει η πείνα, να μειώσουμε τις λιγούρες και να επεκτείνουμε τον χρόνο μεταξύ των γευμάτων. Ο κορεσμός, η αίσθηση του να νιώθεις χορτασμένος, συχνά είναι ο καθοριστικός παράγοντας σε μια επιτυχημένη διαχείριση βάρους. Πολλά χαμηλοθερμιδικά τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον κορεσμό. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο νερό, φυτικές ίνες και πρωτεϊνες έχει ένα τρόφιμο, τόσος περισσότερος χρόνος θα περάσει μέχρι να ξαναπεινάσετε.

Αυγά

Τα αυγά έχουν μετονομαστεί ως

«η τέλεια πρωτεϊνη». Τα αυγά είναι μια θρεπτική τροφή που ενισχύει την δύναμη του εγκεφάλου, χάρη στην χολίνη που περιέχει. Μελέτη του 2005 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα πρωτεϊνικά τρόφιμα παίζουν έναν ισχυρό ρόλο στο αίσθημα κορεσμού. Στην μελέτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν πρωτεϊνη σε ποσοστό 30% επί της συνολικής διατροφής τους, κατανάλωναν 441 λιγότερες θερμίδες από εκείνους που κατανάλωναν 15% πρωτεϊνη καθημερινά.

Πρωτεϊνη

Επίσης, άλλες τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και υψηλής σε πρωτεϊνη μπορεί να προκαλέσουν κορεσμό. Η πρωτεϊνη διαλύεται στο στομάχι πιο αργά από τους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, σε αντίθεση με κάποιες κατηγορίες τροφών πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες. Καλές πρωτεϊνούχες τροφές είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά χωρίς πέτσα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά. Το ψάρι είναι πιο ικανοποιητική πρωτεϊνη με βάση τις θερμίδες συγκριτικά με τις υπόλοιπες πρωτεϊνικές τροφές.

Σούπα με ζωμό

Οι σούπες με ζωμό μπορούν να σας χορτάσουν χωρίς να σας γεμίσουν με θερμίδες. Η σούπα είναι ένας σπουδαίος τρόπος να ξεκινήσετε το γεύμα και να γλυτώσετε θερμίδες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό. Έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε εκείνους που ξεκίνησαν το γεύμα τους με σούπα και σε εκείνους που ξεκίνησαν με ορεκτικά απέδειξε ότι οι πρώτοι κατανάλωσαν 100 θερμίδες λιγότερες κατά την διάρκεια του γεύματος.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που είναι πλούσιας περιεκτικότητας σε νερό και φυτικές ίνες, όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα σταφύλια, σας προσφέρουν περισσότερη τροφή με λιγότερες θερμίδες. Επίσης, οι τροφές πλούσιας περιεκτικότητας σε ίνες παραμένουν στο στομάχι σας περισσότερο, γιατί υπόκεινται σε πιο αργή επεξεργασία. Αυτό οδηγεί σε αίσθηση κορεσμού μεγαλύτερης διάρκειας.

Ποπ-κορν

Το ποπ-κορν είναι ένα σπουδαίο σνακ που σας επιτρέπει να απολαύσετε το τσιμπολόγημα χωρίς επιπλέον θερμίδες, λόγω του όγκου του. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν έχει φτιαχτεί σε βούτυρο υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μερικά βότανα ή μπαχαρικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν επιπλέον γεύση στο σνακ σας χωρίς πρόσθετες θερμίδες. Επιλέξτε ποπ-κορν αντί για ξηρά τρόφιμα, όπως κουλούρια και κράκερς, που δεν έχουν φυτικές ίνες και νερό.

Όσπρια και φασόλια

Keywords
Τυχαία Θέματα