Ευρωπαϊκή οδηγία για το ελαιόλαδο!

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, όλα τα εστιατόρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεούνται από 1 Ιανουαρίου του 2014 να χρησιμοποιούν σφραγισμένα και μιας χρήσης μπουκάλια, αντί των μπολ και των άλλων συσκευασιών με χύμα ελαιόλαδο, κάτι το οποίο επιτρεπόταν έως τώρα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ωστόσο, η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία, ενώ η Βρετανία απείχε.

Οι κανονισμοί προκάλεσαν επικριτικά σχόλια από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατηγόρησε την Κομισιόν για περιττή παρέμβαση.

Αποτέλεσμα της κριτικής που δέχθηκε για το θέμα, ήταν η Κομισιόν να αποσύρει την οδηγία, λίγες μόλις ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της.

Την Πέμπτη, ο Ρουμάνος επίτροπος για θέματα Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ανακοινώνοντας αυτή την αναδίπλωση δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη μόλις έγινε ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές δεν ήταν υπέρ αυτής απόφασης.

«Αυτό είναι σημαντικό κατά την άποψή μου άρα αποφάσισα να αποσύρω αυτή την πρόταση και να μην την υποβάλω προς υιοθέτηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών ύστερα από νέες διαβουλεύσεις με τους παραγωγούς, τις οργανώσεις καταναλωτών και τους εστιάτορες, ενώ υποσχέθηκε να αποφευχθεί η περιττή γραφειοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα