Ποιες ταινίες πάνε φέτος στις Κάννες;

Το επίσημο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών ανακοινώθηκε επιτέλους και η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα στις 16 Μαϊου ξεκίνησε... Τι θα δούμε φέτος στις Κάννες; Ποιοι κορυφαίοι θα αναμετρηθούν για τον Χρυσό Φοίνικα;
Μετρήστε ονόματα. Μίκαελ Χάνεκε, Κεν Λόουτς, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Αμπάς Κιαροστάμι, Γουές Άντερσον, Αλέν Ρενέ, Ζακ Οντιάρ, Βάλτερ Σάλες, Τόμας Βίντερμπεργκ, Κριστιάν Μουντζίου, Τζεφ Νίκολς... και εκτός συναγωνισμού Φίλιπ Κάουφμαν και Μπερνάρντο Μπερτολούτσι!

Ας γίνουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένοι... Στην Κρουαζέτ φέτος επιστρέφουν με τις νέες τους ταινίες
δημιουργοί, που δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Πώς να μην ανυπομονείς να δεις το νέο κινηματογραφικό πόνημα του Αυστριακού Μίκαελ Χάνεκε μετά την αριστουργηματική “Λευκή Κορδέλα”; Στο “Amour” ο Χάνεκε ξανασυναντά την Ιζαμπέλ Ιπέρ για να μιλήσει με τον δικό του τρόπο για την τρίτη ηλικία και τον φόβο του θανάτου.

Ο Μίκαελ Χάνεκε στο set του "Amour"
Επιστροφή στον καλό του εαυτό θυμίζει το πρώτο teaser trailer του “Cosmopolis”, με το οποίο κατεβαίνει στην “αρένα” των Καννών ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή στο εφηβικό κοινό, Ρόμπερτ Πάτινσον (του Twilight), ενώ ο Γουές Άντερσον συνεχίζει να μας ιντριγκάρει με το παράδοξο, σουρεαλιστικό, αλλά αυτή τη φορά και νοσταλγικό φιλμικό του σύμπαν με το “Moonrise Kingdom” (που είναι και η Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ).

Χωρίς να χάνει το στίγμα του, αλλά με πιο feelgood διάθεση, ο κορυφαίος Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς ψηφίζει φέτος... κωμωδία με το “Angel’s Share”, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα ταινία του Ρουμάνου Κριστιάν Μουντζίου “Beyond the Hills”, πέντε χρόνια μετά την ταινία “4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες” που του χάρισε τον Χρυσό Φοίνικα και τον έκανε διεθνώς γνωστό. Επιστροφή στις Κάννες και για τον κορυφαίο Ιρανό σκηνοθέτη, Αμπάς Κιαροστάμι, με το “Like Someone in Love”.

Beyond the Hills από τον Ρουμάνο Κριστιάν Μουντζίου

Από τα must του Φεστιβάλ είναι και το πολυαναμενόμενο "On the Road" του Βάλτερ Σάλες μετά από χρόνια επίπονων προσπαθειών να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ, που όρισε μία ολόκληρη γενιά.
Η Γαλλία εκπροσωπείται στο φετινό διαγωνιστικό με δύο εμβληματικούς της δημιουργούς, τον 90χρονο Αλέν Ρενέ (εκ των ηγετών της nouvelle vague) με το “Vous n’ avez encore rien vu” και τον Ζακ Οντιάρ (ποιος δεν θυμάται τον “Προφήτη”;) με το ρεαλιστικό δράμα “De Rouille et D’ os” με πρωταγωνίστρια την Μαριόν Κοτιγιάρ.

Λάμψη Hollywood θα προσθέσουν στο κόκκινο χαλί των Καννών τόσο η παρουσία του Μπραντ Πιτ με το “Killing them softly” του Άντριου Ντομινίκ, όσο και το all star cast του “Lawless” του Τζον Χίλκοουτ (Γκάι Πιρς, Γκάρι Όλντμαν, Σάια Λα Μπεφ, Μία Γουασκόφσκα).

Εκτός Συναγωνισμού ο Φίλιπ Κάουφμαν έρχεται στις Κάννες με το “Hemingway et Gellhorn”, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει με το “Me and You”, ο Φατίχ Ακίν συμμετέχει στις “Ει
Keywords
Τυχαία Θέματα