ΑΕΠΙ... Και τα συμπεράσματα δικά σας

Την Τρίτη έπαιξε στην ΝΕΤ η εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη «Το Κουτί της Πανδώρας» με θέμα την ΑΕΠΙ και προβληματιστήκαμε για το ποιος τελικά έχει δίκιο. Η εκπομπή πήρε ξεκάθαρα θέση και έθιξε και μεγάλα ονόματα της δισκογραφίας.

Μήπως όταν κατουράτε ακούτε μουσική; Μήπως στο μπάνιο σας υπάρχει τρανζιστοράκι; Εσείς καλή μου κυρία μήπως όταν τηγανίζετε μελιτζάνες ακούτε καμιά
πενιά να περνάει η ώρα; Έρχεται και για σας η ώρα!!! Δεν θα αργήσει η στιγμή που ένα όμορφο πρωί θα χτυπήσει την πόρτα σας ένας κύριος κοστουμάτος και θα σας ζητήσει να του τα στάξετε για να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών.

Και εντάξει αυτά είναι δικές μου υπερβολές. Αλλά όλα τα παρακάτω είναι μαρτυρίες, καταγγελίες και μηνύσεις ανθρώπων κατά της ΑΕΠΙ.

Η ΑΕΠΙ μια ανώνυμη εταιρεία που χρησιμοποιεί το ίδιο το κράτος και την Ελληνική Αστυνομία, για να εισπράττει αυτό που η ίδια ορίζει αυθαίρετα. Πάνω από 6.000 μηνύσεις έχουν εξακοντίσει από τα πολυτελή γραφεία τους οι άνθρωποι της ΑΕΠΙ σε έλληνες επαγγελματίες. Όποιος θεωρήσει ότι το αντίτιμο είναι υπερβολικό ή άδικο, μπορεί να συρθεί στο αυτόφωρο, παρότι πρόκειται για μια ιδιωτική διαφορά. Και βέβαια η επωδός είναι πως κανένας δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο αποδίδει η ΑΕΠΙ τα έσοδα από τις εισπράξεις. (Απόσπασμα από την εκπομπή).

Με λίγα λόγια η ΑΕΠΙ εισπράττει χρήματα με το έτσι θέλω από περίπτερα, από ψιλικατζίδικα, από deliverάδικα, από βιβλιοπωλεία, από καφενεία σε χωριά 10 κατοίκων, μόνο και μόνο επειδή στον χώρο τους υπάρχει μουσική. Μην το ψάχνετε!! Δεν υπάρχει καμία λογική. Ακόμα και τα ΤΑΞΙ πληρώνουν ένα μικρό ποσό μηνιαίως στην ΑΕΠΙ.
Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι αφού τα εισπράττει που τα εισπράττει, τα διανέμει στους δημιουργούς με την δική της λογική.

Ο στιχουργός Γιώργος Κλεφτογιώργος καταθέτει στην εκπομπή την δική του απορία. Το τραγούδι « Να κοιμηθούμε αγκαλιά» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου του ανήκει και αν το ακούσετε θα καταλάβετε είναι μια σχετικά μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής. Παρόλα αυτά στην αναλυτική που έλαβε από την ΑΕΠΙ φαινόταν ότι το τραγούδι του δεν παίχτηκε ποτέ σε Αθήνα, Κρήτη και κάποια άλλα μέρη. Ο κύριος Κλεφτογιώργος έκανε το προφανές. Ζήτησε από το Δεύτερο Πρόγραμμα να του στείλουν την λίστα για το πόσες φορές παίχτηκε το συγκεκριμένο τραγούδι μόνο από τον συγκεκριμένο σταθμό. Περίπου 580 φορές έλεγε το χαρτί που έλαβε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Στην εκπομπή μίλησε επίσης ο Σταμάτης Κραουνάκης, που είχε μια διαφορετική άποψη για το θέμα, λέγοντας « Και καλώς εισπράττει. Όποιος παίζει μουσική στο μαγαζάκι του πρέπει να τα χώνει. Τέλος. Δεν εισπράττει η ΑΕΠΙ από περίπτερα κάντε μου την χάρη. Ξέρω πολύ καλά από πού εισπράττει η ΑΕΠΙ… Ζούμε στην χώρα που όλοι οι νόμοι έχουν κι ένα παράθυρο για να κλέβουνε. Ζούμε για χρόνια την νομοθεσία των νόμων των παραθύρων. Και αυτό αφήνει πάντα δικαίωμα στο να κλέβονται οι πνευματικοί δημιουργοί».
Όπως επίσης μίλησε και η πρώην βουλευτής της Νέας
Keywords
Τυχαία Θέματα