Βρεγμένη σανίδα για τρόικα – απατεώνες!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Αν ένας δικαστικός λειτουργός ψάξει στο απώτατο παρελθόν της μεταχουντικής Ελλάδας, δηλαδή στη δεκαετία του 1980, θα βρει τίτλους σε εφημερίδες και σε περιοδικά και σχετικά ρεπορτάζ για συντάξεις «μαϊμούδες» και πρόσωπα φαντάσματα που έπαιρναν συντάξεις. Για παράδειγμα, δεν είχε κλείσει η πρώτη τετραετία Παπανδρέου και υπήρχαν στοιχεία για αμφίδρομο σκάνδαλο.
Κατ’ αρχάς, η πρώτη μεταχουντική κυβέρνηση και μέχρι

το 1981 βάφτισε «αγωνιστές» πρόσωπα που δεν είχαν βγει στον δρόμο ούτε για τσιγάρα στο περίπτερο. «Το άθλιο κράτος της Δεξιάς μοιράζει συντάξεις και θέσεις σε δήθεν αγωνιστές, αλλά μόλις το ΠΑΣΟΚ ανέλθει στην εξουσία θα πάνε στον εισαγγελέα» έλεγε σε ομιλία του στη Βουλή, τον Γενάρη του 1978, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κατεβαίνοντας από το βήμα λέγεται ότι έκλεισε το μάτι στον τότε υπουργό Συντονισμού Κ. Μητσοτάκη, γιατί εκείνη την ημέρα απουσίαζε ο Κ. Καραμανλής. Το 1984 αποκαλύφθηκαν σωρεία περιπτώσεων κατά τις οποίες το ΠΑΣΟΚ έδωσε συντάξεις αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης σε άτομα που το 1940-1944 ήταν ηλικίας 4-5 ετών, σε μερικούς αγέννητους και σε πολυάριθμα στελέχη της CΙΑ που είχαν «ταυτότητες» της Αριστεράς.
Ένας δημοσιογράφος, μεταξύ πολλών άλλων που είχαν συγκεντρώσει στοιχεία, πήγε να τα δημοσιεύσει και του είπαν το εξής: «Τι νομίζεις πως κάνεις; Ο Ανδρέας πρέπει να ανακόψει το αριστερό ρεύμα και έχει τη σύμφωνη γνώμη Αμερικανών και Σοβιετικών για όσα κάνει». Φυσικά και των Γερμανών και των Γάλλων και των Βρετανών, βεβαίως, που ήθελαν να γίνονται διάφορα όργια στην Ελλάδα επειδή ήταν σε κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο. Έτσι προκαλούν ειρωνικά σχόλια εκείνοι εκ των πολιτικών που παριστάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα για τις ΧΙΛΙΑΔΕΣ συντάξεις «μαϊμού». Όμως, βρεγμένη σανίδα, στην κυριολεξία, χρειάζεται για Αμερικανούς και Γερμανογάλλους που ως μέλη της τρόικας παριστάνουν τους αγανακτισμένους για την πρωτόγνωρη κατάσταση που δήθεν είδαν για πρώτη φορά στα μάτια τους με τους δήθεν τυφλούς, τους δήθεν ανάπηρους, τους δήθεν αγρότες, τους δήθεν… ζωντανούς.
Τα ίδια είχαν κάνει και στην Αργεντινή, στην οποία πριν πάνε ως Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν οργιάσει με τα ανδρείκελα που είχαν βάλει στην κυβέρνηση. Για να τα διατηρήσουν στην εξουσία, έκαναν πως δεν βλέπουν ούτε τις υιοθεσίες παιδιών που είχαν μείνει ορφανά, αφού δολοφόνησαν και εξαφάνισαν τους γονείς τους.
Κυριολεκτικά, κάθε φορά που οι Τόμσεν και οι Μόμσεν και οι Μαζούχ και οι Μαζούτ θα παριστάνουν τους έκπληκτους και τους αγανακτισμένους πρέπει να τους δείχνει κανείς τη βρεγμένη σανίδα.
Και αν δεν γνωρίζουν οι ίδιοι, γνωρίζουν τα αφεντικά τους. Φυσικά και στα δικά μας τσογλάνια των συντάξεων «μαϊμού» η βρεγμένη σανίδα έπρεπε να τους έχει κάνει τους πισινούς όργωμα…

Keywords
Τυχαία Θέματα