«Θα ακυρώσουμε το μνημόνιο»

Στον Γιάννη Ντάσκα

Οτι το πρόγραμμα «για ακύρωση των μνημονίων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και προώθηση σχεδίου παραγωγικής αναπτυξιακής ανασυγκρότησης είναι αδιαπραγμάτευτο», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «Π» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Είστε ένας από τους 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέσατε ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και

σας απάντησε ότι είναι επαρκές το νομοθετικό πλαίσιο. Θα θέλαμε να σχολιάσετε τις τότε απαντήσεις και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σχετικά με την αναγκαιότητά του.

Τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιχειρούν να στήσουν μεταξύ τους, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο «φάντασμα», δήθεν διαχωριστικές γραμμές, μεταθέτοντας και παραμερίζοντας τον θεμελιώδη άξονα αντιπαράθεσης «μνημόνιο ή ανατροπή του», ώστε η ΝΔ να κρατά γέφυρες επικοινωνίας με τη Χρυσή Αυγή, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να δείξουν ότι κάπου διαφοροποιούνται με τη ΝΔ και δεν είναι απλά δεκανίκια της.

Το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη κινείται στη λογική του ισχύοντος νόμου 927/1979. Δεν εστιάζει στον δράστη των πράξεων με ρατσιστικό κίνητρο, αλλά στον υποκινητή τους και δεν προβλέπει αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας θυμάτων και μαρτύρων. Περιέχει διατάξεις που προσκρούουν σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες έκφρασης γνώμης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στη Βουλή δική του πρόταση νόμου, που θα τιμωρεί πράξεις βίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και όχι τις ιδέες καθενός. Στο πλαίσιο της δίωξης των παράνομων πράξεων θα τιμωρείται και ο υποκινητής ως ηθικός αυτουργός, χωρίς αυτό να παραπέμπει σε φρονηματική δίωξη. Θα προβλέπει, επίσης, ευθύνη και κυρώσεις κατά νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων, καθώς και μέτρα προστασίας των θυμάτων και των μαρτύρων που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων. Επίσης, τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού, που θα μπορεί να προσφεύγει το θύμα ρατσιστικής βίας.

Η Ελλάδα και η Σουηδία έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά μεταναστών στην Ευρώπη. Αποκαλύπτεται ότι στη Σουηδία των ίσων ευκαιριών, στην ουσία, οι μετανάστες ήταν και είναι σε γκέτο και ότι πρόνοια για όλους δεν υπάρχει. Μαζί υποβαθμίστηκε και το επίπεδο ζωής των Σουηδών στα προάστια-γκέτο και σε πόλεις. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η πραγματική αιτία των πρωτοφανών κοινωνικών ξεσπασμάτων στις σουηδικές πόλεις είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία, η φτωχοποίηση, η γκετοποίηση και η περιθωριοποίηση σημαντικών τμημάτων της σουηδικής κοινωνίας, πρώτα απ’ όλα των μεταναστών. Τα φαινόμενα αυτά έχουν πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζουν οι σουηδικές κυβερνήσεις και των κοινωνικά άδικων, ιδιαίτερα σε βάρος των μεταναστών, επιλογών απάντησης στην οικονομική κρίση.

Πώς απαντάτε στην κριτική ότι οι εξουσίες ευνοούν τη δημιουργία γκέτο, ώστε από εκεί να αντλούν άλλοι φτηνή εργασία και άλλοι εκλογική πελατεία;

Συμφωνούμε με αυτή την κριτική και έχουμε προτείνει δέσμη οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών μέτρων για την απογκετοποίηση λαϊκών δήμων και συνοικιών. Στα 40 χρόνια άσκησης εξουσίας από τα δυο κόμματα συνήθως άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τέτοια φαινόμενα;

Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις αξίες και τις θέσεις μας. Το πρόγραμμά μας για ακύρωση των μνημονίων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και προώθηση σχεδίου παραγωγικής αναπτυξιακής ανασυγκρότησης είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε εκβιασμό και με βάση αυτό και τη λαϊκή ενεργοποίηση θα αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα, με κριτήρια την επιβίωση του λαού και την αξιοπρέπεια της χώρας μας.

Θα μετεξελιχθεί σε κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και, αν ναι, τι σημαίνει αυτό;

Θα μετατραπεί σε ενιαίο αριστερό πολιτικό φορέα, μαζικό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, πολυτασικό και κινηματικό, που θα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, τους νέους και νέες και την προοδευτική διανόηση. Μία αριστερή δύναμη όχι διαχείρισης, αλλά ανατροπής και σοσιαλιστικής αλλαγής.

Στα ΜΜΕ ο ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί ότι η ενημέρωση περνάει μέσα από τα φίλτρα συμφερόντων. Τι θα πράξει και ποιο είναι το δείγμα γραφής στα ΜΜΕ που εκείνος ελέγχει σήμερα;

Προτείνουμε μια συνολική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο πεδίο της ραδιοτηλεόρασης, με στόχο να σπάσουμε τη διαπλοκή πολιτικών, οικονομικών, τραπεζικών και εκδοτικών συμφερόντων και να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, η πολυφωνία και η έκφραση ποικίλων κοινωνικών συμφερόντων. Αυτό θέλουμε να ισχύει και για τα ΜΜΕ που ελέγχουμε και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Η Ελλάδα, για πολλούς, μοιάζει με ένα φιλέτο πετρελαίων, χρυσού, φυσικού αερίου, ακινήτων για τουριστική ανάπτυξη, νησιών για πωλήσεις. Ποια είναι η δική σας οπτική γωνία;

Το κυβερνητικό και τροϊκανό πακέτο ιδιωτικοποιήσεων συνιστά το μεγαλύτερο οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στην ιστορία της χώρας. Επιδιώκουμε να αναπτυχθεί ένα παλλαϊκό κίνημα, που θα αποτρέψει τις προωθούμενες σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, υποδομών, εκτάσεων και ακινήτων.

Εμμένουμε στις προγραμματικές δεσμεύσεις μας για επαναφορά στον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας (π.χ. νερό, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, λιμάνια κ.λπ.), οι οποίες εκποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή προγραμματίζονται να ξεπουληθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ο αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων κρίσιμων και στρατηγικών τομέων της οικονομίας επιδιώκουμε να αποκτήσει παλλαϊκά χαρακτηριστικά και να συνδεθεί στενά με την προσπάθεια συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που απαιτεί ως βασικό αναπτυξιακό μοχλό ένα ισχυρό, αποτελεσματικό, αποδοτικό και σύγχρονο δημόσιο τομέα.

Γιατί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται ονομαστικά και με δημοσιογράφους και με επιχειρηματίες που είναι στη λίστα Λαγκάρντ;

Η λίστα Λαγκάρντ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Από κάτω κρύβονται πολλές ανάλογες λίστες σε πολλές άλλες τράπεζες του εξωτερικού, αφού η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και το τραπεζικό απόρρητο δίνουν τη δυνατότητα στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας μας να βγάζει ανεξέλεγκτα τα κέρδη της ή και «μαύρα» και αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους.

Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την έρευνα για ποινικές ευθύνες μόνο στον Γ. Παπακωνσταντίνου για να διασωθεί η πολιτική συνοχή της και, κατά συνέπεια, η συνέχιση της εφαρμογής των μνημονίων, αλλά και το πολιτικό σύστημα και κατεστημένο, που παράγει και συντηρεί τα οικονομικά σκάνδαλα και τη φοροδιαφυγή λόγω της διαπλοκής του με τα οικονομικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ όχι για να αποκαθάρει το χρεοκοπημένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα, αλλά για να πείσει τον λαό να το ανατρέψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα