Η μπίλια κάθεται στο… μπλε

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ολοι πλέον ποντάρουν στο ελληνικό… θαύμα. Ο «τελευταίος των… μοϊκανών», η Citigroup, ο οίκος δηλαδή που μέχρι και πριν από λίγες ημέρες επέμενε στο Grexit και μάλιστα μέσα στο 2013, άλλαξε πλέον ρότα και έφτασε να συστήνει έως και… αγορά ελληνικών ομολόγων!

Το «Π», ήδη από τις αρχές Μαΐου, είχε επισημάνει πως πιστωτές και διεθνής κοινότητα θα παίξουν τα «ρέστα» τους στην Ελλάδα. Μια χώρα που αποτέλεσε τον «πειραματικό σωλήνα»

για όλες τις πιθανές και απίθανες «συνταγές» εξόδου από την κρίση συνιστά πλέον το «στοίχημα» αναγέννησης μιας οικονομίας μέσα από τις στάχτες της και μετατροπής της σε «τίγρη» κόντρα σε όλα τα δεδομένα…

Η στροφή της Citigroup σηματοδοτεί πλέον αυτή την αλλαγή στάσης από σύσσωμη την επενδυτική κοινότητα, καθώς η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ξεκάθαρα πλέον ότι «στο βασικό της σενάριο δεν προβλέπει ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ».
Η Citigroup μέχρι και τον Απρίλιο εξακολουθούσε να διατηρεί ως κεντρικό σενάριο στις εκθέσεις της το Grexit. Μάλιστα, ολόκληρη την περασμένη χρονιά έδινε πιθανότητες που άγγιζαν ακόμη και το 75% σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας πως αυτή η εξέλιξη θα προέκυπτε μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Ευκαιρία
Τώρα, η Citigroup προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, συστήνοντας την αγορά ελληνικών ομολόγων, τα οποία θεωρεί… ευκαιρία.
Ανάλογα αισιόδοξη εμφανίζεται και η Societe Generale, μία από τις ξένες τράπεζες που εν μέσω κρίσης αποχώρησε από την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του «Guardian» αναφέρει πως Ρώσοι, Κινέζοι και Καταριανοί λαμβάνουν θέσεις μάχης για τα ελληνικά «φιλέτα».

Λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, την υλοποίηση του σχεδίου μαζικών αποκρατικοποιήσεων και, φυσικά, πριν από τις γερμανικές εκλογές η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εισπράττοντας μόνο καλά λόγια.

Και από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να χαρακτηριστεί «τίγρης» της οικονομίας, συνιστώντας υπόδειγμα για όλες τις άλλες χώρες που αργά, αλλά σταδιακά «βουλιάζουν» στην κρίση.

Καλή χρονιά

Η προσδοκία είναι η Ελλάδα να μπει φουριόζα στην επόμενη χρονιά, με πρωτογενή πλεονάσματα σε δημοσιονομικό επίπεδο και ει δυνατόν με ακόμη και ισοσκελισμένο το εμπορικό της ισοζύγιο, ένα κοκτέιλ ικανό εάν μπολιαστεί με νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (από τον δημόσιο τομέα) να πυροδοτήσει μια… εκρηκτικών ρυθμών ανάπτυξη για τη χώρα.

Το στοίχημα, όμως, θα κριθεί –εν πολλοίς– τον Σεπτέμβριο που θα είναι και ο μήνας ορόσημο. Οχι, μόνο λόγω εκλογών στη Γερμανία, αλλά και γιατί οι δανειστές αναμένουν τις αναθεωρήσεις των ελληνικών στοιχείων από την Eurostat, όπου θα διαφανεί το πραγματικό έλλειμμα και χρέος και το εάν θα καταφέρουμε να κλείσουμε το 2013 με μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα. Εως τότε θα έχει φανεί, εάν η ύφεση θα «φρενάρει» το 2014, δίνοντας σάρκα και οστά στις αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Ολα αυτά, βεβαίως, όχι με το αζημίωτο. Οι ξένοι έχουν να κερδίσουν πολλά από τα ελληνικά ομόλογα, τα warrants κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και, φυσικά, από τα περιουσιακά στοιχεία που θα ιδιωτικοποιηθούν.

«CRASH TEST» ΓΙΑ ΤΑ 3,3 ΔΙΣ.

«Κρας τεστ» για 3,3 δισ. ευρώ και μείωση ΦΠΑ στην εστίαση συνιστά για το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η έλευση της τρόικας την προσεχή Τρίτη. Μάλιστα, το υπουργείο θα επιχειρήσει να «δεσμεύσει» τους πιστωτές στο… όνομα της ανάπτυξης, να αποδεχθούν συμφωνία για τη μείωση ενός ολόκληρου «μπουκέτου» φόρων.

Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε ότι πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενόψει και της έλευσης των πιστωτών, θα παρουσιαστεί ένα ευρύτερο σχέδιο μείωσης των φόρων.

Ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ξεκινάει στις 4 Ιουνίου και η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 3,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τρεις προαπαιτούμενες δράσεις. Οι δράσεις αυτές είναι:
• απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
• εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς
• ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μέχρι τώρα, όσον αφορά στο «κομμάτι» της απελευθέρωσης ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο για την αναδιάρθρωση και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ που, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, συνιστά ένα πλήρες σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ώστε να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης και, ταυτόχρονα, να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Το Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης κατά της διαφθοράς πήρε το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και προβλέπει μια δέσμη από παρεμβάσεις σε νόμους και θεσμούς, καθώς και στις διαδικασίες ελέγχου και ανταλλαγής πληροφοριών.

«Πράσινο φως», αλλά από την ΕΚΤ, πήρε και το σχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που μέσα στον Ιούνιο υπολογίζεται να γίνει νόμος του κράτους.

Λιγότερα βάρη

Ετσι, στο όνομα της… ανάπτυξης και με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, θα τεθεί στους πιστωτές το ζήτημα της μείωσης μιας σειράς φόρων. Στόχος είναι η χώρα σταδιακά να περιορίσει τα βάρη για τους πολίτες της και «γεννώντας» διαθέσιμα εισοδήματα να οδηγηθεί σε οριστική έξοδο από την ύφεση.

Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να αποσπάσει το «ναι» της τρόικας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων στη διάρκεια του νέου γύρου αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Μάλιστα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, στην περίπτωση κατά την οποία η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως», ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί από το 23% στο 13% από την 1η Ιουλίου.

Προσθέτουν, μάλιστα, πως ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και εφόσον επιτευχθεί πλεόνασμα, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει συνολικό θέμα μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ. Ο στόχος είναι ο υψηλός συντελεστής 23% να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης (21%).

Τι θα γίνει με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κατά 50% των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης και, μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι. Οι σημερινοί συντελεστές είναι 8% επί της αντικειμενικής αξίας έως 20.000 ευρώ και 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ. Οι νέοι συντελεστές μελετάται να είναι 4% και 5% αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα σκέψεις υπάρχουν και για μειώσεις σε:

- ΦΠΑ κατά την απόκτηση νεόδμητων ακινήτων. Μελετάται ο συντελεστής 23% που ισχύει σήμερα να περιοριστεί στο 18% ή 19%, προκειμένου να μειωθεί το φορολογικό κόστος της απόκτησης νεόδμητων ακινήτων.

- Συμπληρωματικό φόρο επί του εισοδήματος από ακίνητα. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% για το εισόδημα από κατοικίες έως 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% για το εισόδημα από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.

- Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης είναι κάτι πάντως που αρνείται να γίνει –τουλάχιστον άμεσα– η τρόικα.

Keywords
μπλε, μπλε, γιάννης στουρνάρας, πετρελαιο θερμανσης, μαΐου, ελλαδα, τίγρη, τραπεζες, guardian, εκλογες, κουρεμα, eurostat, χρεος, crash, test, τεστ, ΦΠΑ, στουρναρας, ιουνίου, αναδιαρθρωση, δεη, φως, ΕΚΤ, ΔΝΤ, τροικα, καλοκαιρι, πετρελαιο, εφκ, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, μετρο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, εκλογες 2014, γιάννης στουρνάρας, φπα στην εστιαση, χωρες, ακινητα, βημα, γερμανια, θεμα, κοντρα, ομολογα, οροσημο, υπουργειο οικονομικων, υφεση, ωρα, αγορα, αζημιωτο, γινει, γυρος, δημοσιο, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, εξελιξη, εστιαση, εφκ, ιδια, ισχυει, θαυμα, κυβερνηση, κοκτειλ, λογια, μαΐου, μειωση, οικος, ονομα, οστα, πιθανοτητες, ροτα, σεζον, σεναριο, συντομα, σκεψεις, σχεδιο, τριτη, υλοποιηση, φυσικα, eurostat, εφαρμογη, ελληνικα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, ρωσοι, τραπεζα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα