Τα τρία «ανοιχτά μέτωπα» κυβέρνησης-τρόικας

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, αλλά και κινδύνους μείζονος πολιτικής αποσταθεροποίησης έχουν προκαλέσει τρία μεγάλα μέτωπα τα οποία έχει θέσει η τρόικα στην κυβέρνηση.

Η ξαφνική απαίτησή της για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ το 2014, η μετάθεση των αποφάσεων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους σε χρόνο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και η μη εφαρμογή της απόφασης για χρονική μετάθεση της λήξης των ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα (ANFA’s)

που θα κάλυπτε τμήμα του κενού χρηματοδότησης για το προσεχές έτος, συνθέτουν ένα σκηνικό κρίσης στις σχέσεις των δύο πλευρών. Το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των απαιτήσεων που, κατά την ελληνική πλευρά, «όψιμα» εγείρει η τρόικα κυρίως σε ό,τι αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2014, θέση που διεμήνυσε και ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, χθες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» υπάρχουν τρεις «νάρκες» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας

Ενδεχόμενο νέο πακέτο μέτρων είναι δεδομένο πως θα αποσταθεροποιούσε πλήρως την κυβέρνηση, καθώς οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν βασίσει το σύνολο της πολιτικής τους στρατηγικής στη γραμμή «όχι νέα μέτρα». Σε αντίθεση με τις παραδοχές του Ιουλίου, όταν και είχε συμφωνηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, τον Σεπτέμβριο η τρόικα ζήτησε από την ελληνική πλευρά να λάβει νέα μέτρα άνω των 3 δισ., προκαλώντας σοκ όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο Μαξίμου, που έχει ενεργή εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

Στον αντίποδα, από την πλευρά των δανειστών υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την τοποθέτηση του ΔΝΤ ότι δεν πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα για να δηλώσει ότι δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο. Την επίλυση των ανοικτών οικονομικών ζητημάτων επιδεινώνει το κλίμα έντασης στις σχέσεις Αθήνας – τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη… μονομερή απόφαση της Αθήνας ως προς το επίδομα θέρμανσης, την οποία απέδωσαν σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς.

Δεύτερη νάρκη, ο χειρισμός του ελληνικού χρέους. Η Αθήνα επιδιώκει μια γρήγορη λύση, που θα βελτιώνει αφενός τις οικονομικές παραδοχές, αφετέρου δε το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα του Σαμαρά προς την κ. Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον. Στον αντίποδα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης φοβούνται πως η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για τη μείωση του χρέους της θα ερμηνευτεί ως αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και, τελικά, θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα αντιευρωπαϊκά κόμματα της εκάστοτε χώρας στις ευρωεκλογές. Αντίθετες είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, που, προφανώς, θα έχει ένα «δυνατό χαρτί» κατά την προεκλογική περίοδο.

Τρίτη νάρκη, το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για το προσεχές έτος, που πρέπει να κλείσει ώς τον Δεκέμβριο. Η αντίθεση της ΕΚΤ τόσο στο θέμα των ANFA’s –λόγω της στάσης της Γαλλίας– όσο και στις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης (π.χ. η χρονική μετάθεση αντί της αποπληρωμής των ομολόγων που έχουν λάβει από το 2009 οι τράπεζες στο πλαίσιο του νόμου Αλογοσκούφη για τη στήριξή τους) δημιουργεί νέα προβλήματα στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα μπορούσε να γίνει με ένα νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου. Και στις δύο περιπτώσεις, μία τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με νέο… μνημόνιο, ακυρώνοντας την πολιτική γραμμή των Σαμαρά, Βενιζέλου και πυροδοτώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών, όχι μόνον της αντιπολίτευσης.

Στη σύσκεψη με τον κ. Βίζερ τέθηκε επί τάπητος και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων. Έως τα τέλη του μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. Πλην της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η τύχη των ΕΑΣ, καθώς οι διαπραγματεύσεις κινούνται μεταξύ… λουκέτου και ριζικής συρρίκνωσης, ενώ αύριο προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για τις τελικές αποφάσεις. Παράλληλα, σήμερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Διοικ. Μεταρρύθμισης για το β΄ κύμα κινητικότητας και τις απολύσεις.

The post Τα τρία «ανοιχτά μέτωπα» κυβέρνησης-τρόικας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα