Τα παίρνουν χοντρά συμμορίες

Οι δημόσιες υπηρεσίες πρώτα δίνουν άδειες λειτουργίας και μετά ελέγχουν αν τηρούνται οι προϋποθέσεις.

Του Γιάννη Ντάσκα

Μπορεί μια δημόσια υπηρεσία ΠΡΩΤΑ να δίνει μια άδεια λειτουργίας επιχείρησης και στη συνέχεια να κάνει (ή να μην κάνει έστω και τυπικά) έλεγχο, αν και ο έλεγχος είναι απαραίτητη και ΤΥΠΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ παροχής της άδειας;

Για τις ελληνοαλβανικές συμμορίες που δρουν στον χώρο της μεταφοράς πολιτών με λεωφορεία έχουμε γράψει πολλές φορές και δεχθήκαμε φυσικά και τις απειλές των «ελληνοκολλάδων».

Οι

συμμορίες, που φυσικά μπαίνουν από την πίσω πόρτα και στην πολιτική, έχουν καταφέρει να είναι το εισιτήριο Αθήνα-Γιάννενα πολύ πιο ακριβό από όσο το εισιτήριο Αθήνα-Τίρανα. Παρά τα ρεπορτάζ και τις καταγγελίες, κυκλώματα που δρουν και εντός της Δημόσιας Διοίκησης και του υπουργείου μένουν στο απυρόβλητο, όσοι υπουργοί και αν αλλάξουν.

Για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι επιχειρήσεις μεταφοράς πρέπει να έχουν μίνιμουμ γραφείων στα οποία οι επιβάτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν, δηλαδή να βρουν καθίσματα για την πολύωρη αναμονή, να μπορούν να έχουν ένα ποτήρι νερό, μια τουαλέτα κ.λπ. Κι όμως… Επιχειρήσεις λειτουργούν κυριολεκτικά πειρατικά και στον δρόμο χωρίς τίποτε από αυτά.

Ποιος τα λέει αυτά; Μετά από πολύμηνη έρευνα τα αναφέρει σε ογκώδες πόρισμά του το Σώμα Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης και δύο γυναίκες που έκαναν την έρευνα έβαλαν τα γυαλιά σε άνδρες που υποτίθεται ότι «φρουρούν» τη νομιμότητα… Οι αρμόδιοι επί των Μεταφορών πολιτικοί μας και τα στελέχη του υπουργείου (Καλλιβωκάδες και λοιποί) πρέπει να κάνουν χαρακίρι με την αναφορά των ελεγκτών στα συμπεράσματα. Γράφουν ότι η λειτουργία είναι «ΠΡΩΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΕΓΧΩ».

Το πόρισμα

Διαβάστε μέρος του πορίσματος, το οποίο διαβιβάζεται ΚΑΙ στον Εισαγγελέα:

«Εν προκειμένω, διατάξεις της υπουργικής απόφασης που εισήχθησαν για πρώτη φορά με σκοπό να θεραπεύσουν άκρως προβληματικές και γνωστές καταστάσεις σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, από τη λειτουργία των εν θέματι γραμμών, ούτε αξιοποιήθηκαν ούτε εφαρμόστηκαν.

Συγκεκριμένα:

1) Όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων της ΥΑ περί της προϋπόθεσης του ‘‘νόμιμου χώρου στάθμευσης λεωφορείων’’ που πρέπει να διαθέτουν στην αφετηρία τα τουριστικά γραφεία, ως μία εκ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας εκτέλεσης διεθνών τακτικών μεταφορών επιβατών με λεωφορεία:

i. Η αρμόδια Διεύθυνση του οικείου υπουργείου προέβη σε αναζήτηση της σχετικής νομοθεσίας για τους χώρους στάθμευσης λεωφορείων, εκ των υστέρων, καθ’ ον χρόνον είχε ήδη ανανεώσει τις παλαιές άδειες ή/και έχει χορηγήσει νέες, ενώ τη σχετική νομοθεσία, προφανώς, όφειλε να γνωρίζει ή να έχει αναζητήσει πριν από την ανανέωση και τη χορήγηση νέων αδειών. Εξάλλου, το Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης είχε επεξεργασθεί η ίδια η Διεύθυνση και είχε τύχει της θετικής εισήγησης και προσυπογραφής από όλη την ιεραρχία, και δεν επισημάνθηκαν, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, τυχόν προβλήματα που γεννούσε ή θα γεννούσε η απαίτηση ‘‘να διαθέτουν νόμιμο χώρο στάθμευσης λεωφορείων’’, προκειμένου, σ’ αυτήν την περίπτωση, εφόσον έχρηζε διευκρίνησης, να είχε διευκρινιστεί εγκαίρως και να είχε καταστεί σαφής στο προς έκδοση νομοθετικό κείμενο.

Εάν, παρά ταύτα, εκρίνετο, εκ των υστέρων, ότι απαιτούντο διευκρινίσεις επ’ αυτού, μεσολάβησε αρκετό χρονικό διάστημα που έδινε τη δυνατότητα διευκρινίσεων και έκδοσης σχετικής εγκυκλίου.

Ωστόσο, η αρμόδια Διεύθυνση δεν προέβη και δεν έχει προβεί έως σήμερα, δεκαέξι μήνες μετά από τη θέση σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, σε διαδικασία έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου, ως όφειλε, εφόσον είχαν ανακύψει σοβαρά ζητήματα διευκρινίσεων, ούτε το εισηγήθηκε, αλλά ακολούθησε την τακτική της αλληλογραφίας, με πληθώρα εγγράφων, προς αρχές ελέγχου άλλες από την εντός του υπουργείου καθ’ ύλην αρμόδια σε θέματα σχετικής νομοθεσίας, διατηρώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθεστώς ασάφειας, σύγχυσης αρμοδιοτήτων, «θολού τοπίου» και αδιεξόδου.

ii. Η υπουργική απόφαση δεν προβλέπει διαδικασίες ελέγχου από την αδειοδοτούσα αρμόδια Διεύθυνση του οικείου υπουργείου, με αποτέλεσμα, ακόμη και στο πλαίσιο του «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω», κατ’ ουσίαν να μη γίνεται έλεγχος ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων (εντούτοις την υπουργική απόφαση έχει επεξεργαστεί η ίδια η Διεύθυνση).

Οι ενέργειες της αρμόδιας Διεύθυνσης για τον, εκ των υστέρων, έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων συνίσταντο σε διαδικασία διοικητικού ελέγχου των χώρων στάθμευσης λεωφορείων, ήτοι στην αποστολή εγγράφων προς Αρχές ελέγχου για τη διερεύνηση της νομιμότητας και της καταλληλότητας των δηλωθέντων χώρων στάθμευσης. Στο πλαίσιο αυτό έχει διενεργηθεί τεράστια αλληλογραφία, πλην όμως ατελέσφορη.

Ερωτήματα εγείρονται ως προς τη νομιμότητα της ανανέωσης ή της έκδοσης νέων αδειών, καθώς και ως προς τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν για την αποδοχή ή την απόρριψη της μίας ή της άλλης αίτησης χορήγησης αδείας, αφού μετά την ανανέωση των αδειών ή τη χορήγηση νέων ερωτώνται άλλες. Αρχές περί της σχετικής νομοθεσίας και της νομιμότητας και της καταλληλότητας των δηλωθέντων χώρων. Εξάλλου, όπως διαπιστώθηκε, έγιναν αποδεκτά δικαιολογητικά που αφορούν σε χώρους στάθμευσης επιβατικών οχημάτων και όχι λεωφορείων, τόσο κατά το στάδιο της συμμόρφωσης/αδειοδότησης, όσο και μετά τον εκ των υστέρων διοικητικό έλεγχο. Οι ίδιοι χώροι στάθμευσης έχουν δηλωθεί και από άλλες επιχειρήσεις που εκτελούν μεταφορές επιβατών διαφορετικών τακτικών γραμμών (π.χ. Ελλάδα-Γεωργία) και για τις ίδιες ώρες χρήσης τους.

Ερωτήματα εγείρονται, επίσης, ως προς την υιοθέτηση, από τη Διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών, της διάκρισης μεταξύ νομιμότητας και καταλληλότητας των χώρων στάθμευσης, η οποία αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου τέθηκαν τα ερωτήματα προς τους φορείς ελέγχου. Η υιοθέτηση της αντιδιαστολής νομιμότητας/καταλληλότητας περιέπλεξε έτι περαιτέρω την κατάσταση.

Εξάλλου, ακόμη και στην περίπτωση που σύμφωνα με τη δική της διατύπωση ‘‘κατόπιν αυτοψίας οργάνου της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αττικής τέθηκε εν αμφιβόλω η καταλληλότητα (όχι οπωσδήποτε η νομιμότητα) των θέσεων στάθμευσης…’’, εντέλει δεν υπήρξαν συνέπειες για τους μεταφορείς, αφού μετά από τις διαπιστώσεις της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αττικής:

- Ενώ εκλήθησαν οι μεταφορείς, στο πλαίσιο της προηγούμενης ακρόασης, προκειμένου να εξετασθεί αν συντρέχουν λόγοι ανάκλησης αδείας λόγω μη τήρησης προϋποθέσεων χορήγησης της σύμφωνα με την παρ.1.α. του άρθρου 6 της ως άνω ΥΑ, και υπέβαλαν έγγραφες εξηγήσεις, δεν δόθηκε συνέχεια, ούτε αιτιολογήθηκε η αποδοχή ή απόρριψή τους από τη Διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών, αλλά, εν τοις πράγμασι, σιωπηρώς παρήχθη η αποδοχή τους και κατ’ αυτόν τον τρόπο η προηγούμενη ακρόαση καταδεικνύεται αλυσιτελής, αν όχι και προσχηματική.

- Στο ανωτέρω πλαίσιο, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης δεν έδωσε οποιαδήποτε συνέχεια στα Σχέδια Απόφασης επιβολής του διοικητικού μέτρου της ανάκλησης αδειών τακτικής γραμμής λόγω μη τήρησης προϋποθέσεων χορήγησής τους, με ημερομηνία σύνταξης 04.10.2012, που του είχαν υποβληθεί.

iii. Η αρμόδια Διεύθυνση ζητά οδηγίες με Ενημερωτικό Σημείωμα προς την ιεραρχία, χωρίς να αναφέρεται επί ποίων εναλλακτικών λύσεων ζητούνται οδηγίες, καθ’ ην στιγμήν οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης που αφορούν στην ανάκληση αδειών (όταν δεν ισχύει κάποια από τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών), αποτελούν δέσμια αρμοδιότητα της διοίκησης και δεν παρέχεται σ’ αυτήν η διακριτική ευχέρεια.

iv. Από την επιτόπια παρατήρηση στην περιοχή πέριξ της πλατείας Καραϊσκάκη διαπιστώθηκε ότι αναχωρήσεις πραγματοποιούνται είτε επί της οδού, είτε από μη δηλωθέντα χώρο.

v. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί οι προθέσεις και οι στόχοι που αναφέρει η Διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών στο από 12.10.2012 έγγραφό της προς την Υπηρεσία μας, για την αξιοποίηση της μέχρι σήμερα εμπειρίας, τη διευκρίνιση των όποιων ασαφών σημείων της ΥΑ (προϋποθέσεις νομιμότητας/καταλληλότητας των χώρων αφετηρίας) και την ενίσχυση των ελέγχων με αυτοψίες από υπαλλήλους του υπουργείου. Στο χρονικό διάστημα από τη θέση σε ισχύ της ΥΑ έως σήμερα, ετέθη σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο ΥΑ (28.09.2012), το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε αυτοψίες, το οποίο παρέμεινε σε διαβούλευση τρεις ημέρες, ενώ μέχρι σήμερα δεν εξεδόθη νέα ΥΑ, ούτε όμως διευκρινιστική εγκύκλιος εξεδόθη, όπως ήδη αναφέρθηκε.

vi. Εν κατακλείδι, συνάγεται το συμπέρασμα ότι πολλές εκ των μεταφορικών επιχειρήσεων, κατ’ ουσίαν, αδειοδοτήθηκαν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, προσκομίζοντας δικαιολογητικά ‘‘εικονικών’’ χώρων στάθμευσης (κατάλληλων ή ακατάλληλων ουδεμία σημασία έχει σ’ αυτή την περίπτωση), τους οποίους ουδέποτε χρησιμοποιούν, αλλά για τους οποίους καταβάλλουν μισθώματα, λειτουργώντας εντός πλαισίου αθέμιτου ανταγωνισμού (άλλες επιχειρήσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις και άλλες όχι), με αποτέλεσμα το καθεστώς αδειοδότησης να καταστεί σαθρό [...]».

Τι ΔΕΝ πρέπει να γίνει

Αυτά λέει το πόρισμα των Ελεγκτών που το ίδιο το κράτος έχει ορίσει για την τήρηση της νομιμότητας. Τι θα πρέπει να γίνει με τέτοιο πόρισμα; Μάλλον, τι δεν θα πρέπει να γίνει θα γράψουμε: Να μην αρπάξουν καμιά βρεγμένη σανίδα οι πληττόμενοι από την αθλιότητα αυτή και την κοπανήσουν σε εκείνους που συνεργάζονται με τις συμμορίες του… μαύρου επαγγέλματος και του… μαύρου χρήματος. Γιατί με το αζημίωτο αυτά δεν γίνονται. Με αμοιβές και μίζες γίνονται, την ώρα που υποτίθεται ότι παλεύουν για το τελευταίο ευρώ. Γιατί και ΤΩΡΑ συνεχίζεται η κατάσταση…

Περισσότερες κοινωνικές ειδήσεις στο “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” που κυκλοφορεί.

The post Τα παίρνουν χοντρά συμμορίες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα