Η Κεντροαριστερά τείχος για την Ακροδεξιά

Τα μυστικά του ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν στο ΠΑΣΟΚ τις εξελίξεις στην υπόθεση της Χ.Α. και πιστεύουν πως αν τους είχαν ακούσει από το 2011 ο Σαμαράς, ο Τσίπρας

και ο Παπαδήμος ως πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ, με ένα νεκρό, τον Π. Φύσσα.

Όσα καταγράφονται καθημερινά έξω από τα δικαστήρια και τη ΓΑΔΑ με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της Χ.Α. έχουν αφήσει εμβρόντητη την κοινή γνώμη, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των βουλευτών, αλλά και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Αποφάσεις που δεν αμφισβητούνται, εκείνο όμως που ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους είναι η πολιτική προέκταση.

Η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για επικοινωνιακό σόου με χειροπέδες, και με το ΠΑΣΟΚ να προβληματίζεται για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση, δίνει σε όλους να καταλάβουν πως από την εξέλιξή της, θα κριθεί πού βαδίζουμε ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα. Διότι, όσο και να λένε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι δεν πρέπει να συρθεί η χώρα σε εκλογές, ένα ατύχημα θα ήταν ωστόσο οδυνηρό.

Αυτό, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, φάνηκε πολύ καθαρά σε σχέση με το πώς λειτούργησαν δυο υπουργοί, οι Χαρ. Αθανασίου και Ν. Δένδιας. Για τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως κινήθηκε επιπόλαια. Νόμιζε αρχικά ότι θα ήταν «δεμένη» η υπόθεση και πως όλοι θα τιμωρηθούν με βάση τη δικαστική έρευνα. Με τις μη προφυλακίσεις, η εικόνα μιας κυβέρνησης που βάζει στη φυλακή βουλευτές «εγκληματικής οργάνωσης» επλήγη, καθώς υπήρξαν μούδιασμα και αρνητικά σχόλια από την κοινωνία και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι λειτούργησε άψογα και χωρίς δεύτερη σκέψη τα «έβαλε» με το εσωτερικό της Αστυνομίας για τη σχέση αξιωματικών με τη Χ.Α. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι, σε αντίθεση με τον κ. Αθανασίου, ο κ. Δένδιας επιχείρησε κάθαρση στην Αστυνομία και γι’ αυτό ο κ. Σαμαράς έδειξε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις αποφάσεις του.

Ταυτόχρονα, έχουν εντυπωσιαστεί ορισμένα στελέχη του κ. Βενιζέλου, διαπιστώνοντας, όταν μελέτησαν δημοσκόπηση, ότι η καλλιέργεια βίας σπρώχνει ψηφοφόρους στη Χ.Α., σε ποσοστά που είναι μεγαλύτερα από τα ποσοστά της ανεργίας. «Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι γίνεται», έλεγαν τα στελέχη στο «Π».

Προς τα εμπρός

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ένας τρόπος να φύγει το κόμμα τους μπροστά, εκμεταλλευόμενο τη συγκυρία, καθώς και να μπορέσει η χώρα να απαλλαγεί από κόμματα που καλλιέργησαν τον φόβο για να αποκτήσουν πολιτική ισχύ, είναι να δοθεί μια συνολική απάντηση του πολιτικού συστήματος ως προς τη Χ.Α. Γι’ αυτό, το επόμενο διάστημα που θα ανακοινωθούν περίπου 180 ονόματα τα οποία θα στελεχώσουν την Κεντροαριστερά, θα επιχειρηθεί η σύνδεση του εγχειρήματος με την προοπτική να αποτελέσει απάντηση στα φαινόμενα που προέρχονται από την κοινωνική ανέχεια.

«Ολα είναι έτοιμα. Μένει μόνο η ανακοίνωση», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου που σημειώνουν πως αν δεν τους είχαν προλάβει οι εξελίξεις, η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ θα είχε ήδη εκδηλωθεί. Σε αυτή θα μετέχουν ανένταχτα στελέχη, μεγάλος αριθμός στελεχών της ΔΗΜΑΡ σε μια προσπάθεια να πιέσουν τον Φώτη Κουβέλη, καθώς και πρώην στελέχη του «εκσυγχρονιστικού χώρου».

Διεργασίες γίνονται και από την άλλη πλευρά. Οι Φ. Κουβέλης και Αν. Λοβέρδος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για κοινή αντιμετώπιση στο θέμα της Χ.Α., υπερψηφίζοντας στη Βουλή θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότησή της. Επίσης, θα γίνει κοινή εκδήλωση για θέματα οικονομίας στις 21 Οκτωβρίου. Με τις εκδηλώσεις αυτές θα εγκαινιάσουν την κοινή κάθοδο στο πολιτικό σκηνικό.

Περισσότερες ειδήσεις από την πολιτική σκηνή στο “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” που κυκλοφορεί.

The post Η Κεντροαριστερά τείχος για την Ακροδεξιά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα