Απαντάει με … σιωπητήριο

Φιρμάνι Τσίπρα σε στελέχη να μην προκαλούν.

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Τη θεωρία των δυο άκρων με την οποία η κυβέρνηση ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το επόμενο χρονικό διάστημα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα με την τακτική τού «κάνω την πάπια»,

δηλαδή κρατάω χαμηλούς τόνους και δεν προκαλώ με δηλώσεις και ενέργειες που μπορούν να ερμηνευθούν ποικιλοτρόπως.

Η τακτική αυτή αποφασίστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μετά τη δικαστική απόφαση για τη μη προφυλάκιση βουλευτών της Χρυσής Αυγής με το επιχείρημα ότι δεν θα πράξουν ξανά τα ίδια. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι, μετά από αυτήν την απόφαση, η ΝΔ θα προσπαθήσει να περιχαρακώσει το ακροδεξιό ακροατήριο, το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις με επιφυλακτικότητα, βάλλοντας ευθέως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεών του. Δηλαδή, θα προσπαθήσει να «τεκμηριώσει» τη θεωρία των δύο άκρων, βάζοντας από τη μία πλευρά την κυβέρνηση και τους μετανοημένους ακροδεξιούς και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους κουκουλοφόρους των Εξαρχείων.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι η ιστορία της Χρυσής Αυγής «αποδείχθηκε ένα μεγάλο επικοινωνιακό φιάσκο για την κυβέρνηση». Έτσι πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα «οι μηχανισμοί της μονταζιέρας που εξακολουθούν να λειτουργούν στο Μαξίμου, θα επανέλθουν στη γνωστή παλιά τακτική τους απομονώνοντας φράσεις μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου πάνω σε αυτές να χτίζουν την προπαγάνδα τους».

Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε προς όλες τις πλευρές ότι πρέπει να υπάρξει σύνεση και προνοητικότητα σε ό,τι δηλώνεται και γίνεται και ζήτησε να μην υπάρξουν ακραίες τοποθετήσεις από κανένα μέλος και στέλεχος του κόμματός του για κανένα θέμα. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι όταν ο ίδιος ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες για το πώς σχολιάζει τη μη προφυλάκιση βουλευτών της Χρυσής Αυγής κράτησε χαμηλούς τόνους και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη.

Ως ένα ακόμα βήμα για την παγίωση της θεωρίας των δυο άκρων -λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα- είναι και η δήλωση Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί και το άλλο άκρο, η ακραία αντιπολίτευση που ζητεί την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την ευρωζώνη». Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, λένε ότι στοχοποιείται με τον πλέον επίσημο τρόπο μερίδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, καθώς και όλες οι αντιμνημονιακές αριστερές απόψεις που είναι ενάντια στην ΕΕ.

Διχαστικές απόψεις

«Αντί, δηλαδή, να αντιμετωπιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο βασικός προπαγανδιστής της θεωρίας που διχάζει την ελληνική κοινωνία, ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς την υιοθέτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο», λένε οι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα. Αναφέρονται, επίσης, στον εμπνευστή της θεωρίας αυτής, υπουργό Επικρατείας Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος έφτασε μέχρι του σημείου να πει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εκτός δημοκρατικού τόξου», επισημαίνοντας ότι τέτοιες απόψεις όχι μόνο είναι επικίνδυνες και διχαστικές, αλλά αμφισβητούν ευθέως και την κοινοβουλευτική τάξη και το Σύνταγμα.

Από τα βέλη τους δεν διαφεύγει ούτε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος ταυτίστηκε με την άποψη του Φαήλου Κρανιδιώτη ότι «δεν υπάρχει καλή βία και κακή βία, ούτε κακά μαχαίρια και καλές μολότοφ», λέγοντας ότι αυτή η δήλωση τους προκαλεί υποψίες για άλλου είδους καταστάσεις, τις οποίες έχουν ζήσει στο παρελθόν, όταν γινόταν προσπάθεια από τη ΝΔ να ταυτιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους. «Ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούμε αυτήν τη φορά», λένε.

Πλήγμα

Κάνοντας πάντως μια πρώτη εκτίμηση για τις συνέπειες που θα έχει για την κυβέρνηση το θέμα της Χρυσής Αυγής, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η υπόθεση ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στο προφίλ που έχτιζε ο Αντ. Σαμαράς όλο αυτό το διάστημα. «Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται σοκαρισμένοι από τις εξελίξεις», έλεγε στο «Π» κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Σαμαρά και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος μιλούσαν με περισσή επιπολαιότητα για νομοθετικές ρυθμίσεις και χλεύαζαν τους συνταγματολόγους που διαφωνούσαν με όλη την τακτική που ακολουθήθηκε στο θέμα της Χρυσής Αυγής. Τώρα θα πρέπει να βρουν πειστικά επιχειρήματα, αφού με την τακτική που ακολούθησαν ανέβασαν τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά.

Ο ίδιος επιμένει ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή λειτουργία των θεσμών και της Βουλής: «Εμείς, από την πρώτη στιγμή, ζητήσαμε σύγκληση του κοινοβουλευτικού σώματος, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη. Όμως, η κυβέρνηση φοβάται ακόμα και αυτήν τη διαδικασία».

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πάντως ότι η εμμονή της κυβέρνησης στη θεωρία των δύο άκρων θα της δημιουργήσει προβλήματα και στο εσωτερικό της, αφού τα μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ διαφωνούν με αυτή την τακτική, ενώ στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τα αποτελέσματα που μπορεί να βγάλει μια τέτοια θεωρία.

Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίζονται ότι ο άκριτος εναγκαλισμός του κόμματός τους με τη ΝΔ θα τους στοιχίσει πολύ ακριβά. Από τα μηνύματα που έχουν, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις.

Περισσότερα νένα από την πολιτική σκηνή στο “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” που κυκλοφορεί.

The post Απαντάει με … σιωπητήριο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα