Έρευνα στην «Καρφίτσα»! «Η Μονή, η έξωση και τα… δεκαέξι ακίνητα»

Του Βαγγέλη Στολάκη

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά… δεκαπέντε ακόμα ακίνητα έχει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, που πνευματικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και πρόσφατα βρέθηκε στο προσκήνιο εξαιτίας της απόφασης του Ηγουμενοσυμβουλίου της να κάνει έξωση στην επιχείρηση «ΦΩΚΑΣ» από το ακίνητό της επί της οδού Τσιμισκή 48-50.

Ωστόσο, όπως φαίνεται τα χρήματα που λαμβάνει από τις μισθώσεις των παραπάνω κτιρίων δεν είναι αρκετά για να καλυφτούν οι ανάγκες της Μονής

αλλά και της Μητρόπολης που αγγίζουν «τις 100.000 ευρώ το μήνα» όπως αναφέρει στην «Κ» κληρικός.

Όπως ισχυρίζεται ο νομικός εκπρόσωπος της Μονής, Θεόδωρος Ζέρβας «τα έσοδα από τα υπόλοιπα δεκαπέντε ακίνητα ανέρχονται μόλις σε δέκα με έντεκα χιλιάδες ευρώ το μήνα. Το μεγαλύτερο ποσό των αναγκών αλλά και του φιλανθρωπικού έργου καλύπτεται από το μίσθωμα του ακινήτου στην Τσιμισκή, όπου βρίσκεται ο «ΦΩΚΑΣ» που ανέρχεται στις 85.000 ευρώ».

Που βρίσκονται

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δεκαπέντε ακίνητα της Μονής είναι διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα βρίσκονται σε ακτίνα διακοσίων μέτρων από το μοναστήρι.

Από αυτά, όπως αναφέρουν κύκλοι της Μητρόπολης, τα πέντε παραμένουν ανοίκιαστα. «Εκτός από το ακίνητο του «ΦΩΚΑ» τα υπόλοιπα διαμερίσματα είναι μικρά, λίγων τετραγωνικών με πολύ χαμηλό ενοίκιο της τάξης των 200 ή 300 ευρώ.

Προτιμούμε να μειώσουμε το ενοίκιο σε κάποιον που το ζητά παρά να τον διώξουμε γιατί ένα σπίτι έχει και πάγια έξοδα συντήρησης και αυτά κοστίζουν» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν πως για το 2012 η Μονή Αγίας Θεοδώρας κλήθηκε να πληρώσει στην εφορία περίπου το ποσό των 250.000 ευρώ για το σύνολο των ακινήτων της.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι πάντως, σχολιάζουν στην «Κ» ότι «τα παραπάνω ακίνητα δεν ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη αλλά στην Μονή, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και αυτοδιοίκητη», ενώ στο παρελθόν ο Μητροπολίτης Άνθιμος είχε ξεκαθαρίσει πως «η Μητρόπολη δεν διαθέτει περιουσία και ακίνητα, αλλά οι ναοί και οι μονές που της ανήκουν πνευματικά».

«Έχουν την έγκριση του Μητροπολίτη…»

«Ακίνητη περιουσία που να εξασφαλίζει ένα σημαντικό ποσό στην Μητρόπολη δεν υπάρχει πέραν αυτού του κτιρίου» υπογραμμίζει άλλος κληρικός της Θεσσαλονίκης ωστόσο κρατά επιφυλάξεις για το ζήτημα της έξωσης του «ΦΩΚΑ».

«Μπορεί την απόφαση αρχικά να πήρε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Αγίας Θεοδώρας αλλά όλες οι αποφάσεις παίρνουν πρώτα την έγκριση του μητροπολιτικού συμβουλίου συνεπώς και του κκ. Άνθιμου» καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα Karfitsa.gr.

The post Έρευνα στην «Καρφίτσα»! «Η Μονή, η έξωση και τα… δεκαέξι ακίνητα» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα