Συρία: Αποχωρούν οι αντάρτες από την Παλιά Πόλη της Χομς

Άρον άρον φεύγουν οι αντικυβερνητικοί από την Παλιά Πόλη της Χομς, στο κέντρο της Συρίας, μεταφέροντας σάκους στην πλάτη και φορώντας κασκέτο ή κουκούλα. Η έναρξη της αποχώρησης πραγματοποιείται μετά τη σύναψη μιας χωρίς προηγούμενο συμφωνίας ανάμεσα στους εκπροσώπους των ανταρτών και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πρώτοι χίλιοι μαχητές επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία περικυκλωμένοι από κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα

Δικαιώματα που έχει τη βάση του στη Βρετανία.

«Τρία λεωφορεία, στα οποία επιβαίνει ένας αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, αναχώρησαν γύρω στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από την Παλιά Πόλη μεταφέροντας 120 πρόσωπα, τραυματίες, αμάχους και μαχητές», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο διαπραγματευτής των ανταρτών Αμπούλ Χαρέθ.

«Κατευθύνονται προς την Νταρ αλ-Καμπίρα», μια πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες είκοσι χιλιόμετρα βορειότερα, πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της Χομς επιβεβαίωσε την αποχώρηση. «Άρχισε η έξοδος του πρώτου τμήματος ενόπλων από τη Χομς», δήλωσε ο Ταλάλ αλ-Μπαράζι προς τον ανταποκριτή του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων SANA.

«Με την έξοδο αυτών των ενόπλων, θα αρχίσει η επιχείρηση συμφιλίωσης ώστε η Χομς να απαλλαγεί από τα όπλα και τους ενόπλους. Εργαζόμαστε ώστε η επιχείρηση να εφαρμοσθεί σε όλες τις συνοικίες της Χομς», πρόσθεσε εννοώντας τη συνοικία του Ουάερ, όπου βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολλοί εκτοπισμένοι.

Με τη συμφωνία για την αποχώρηση των ανταρτών τερματίζεται οποιαδήποτε παρουσία ανταρτών στην καρδιά της πόλης που αποκαλούνταν άλλοτε η «πρωτεύουσα της επανάστασης» εναντίον του Άσαντ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ οι αντάρτες αποχωρούσαν από τη Χομς, αντάρτες στη βόρεια Συρία άνοιγαν το δρόμο προς δύο σιιτικές πόλεις που πολιορκούν ώστε να επιτραπεί η μεταφορά βοήθειας σ’ αυτές.

Πάνω από 150.00 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία όπου οι αντάρτες ζητούσαν την αποχώρηση του Μπασάρ Άσαντ. Χιλιάδες άλλοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση προγραμμάτισε προεδρικές εκλογές στις 3 Ιουνίου, κατά τις οποίες προβλέπεται τρίτη θητεία για τον Άσαντ, σύμφωνα με το aljazeera.

The post Συρία: Αποχωρούν οι αντάρτες από την Παλιά Πόλη της Χομς appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα