Υπερασπίζεται την τροπολογία για τις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών ο Βαρβιτσιώτης

Παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η τροπολογία για τις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών, η οποία αφορά στην εισαγωγή των επιχειρησιακών συμβάσεων στον κλάδο, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπεραμύνθηκε στη Βουλή τις επίμαχες αλλαγές.

Σύμφωνα με την τροπολογία οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των συλλογικών συμβάσεων στη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ενώ προβλέπεται ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεσμεύουν μόνο τους πλοιοκτήτες και τους ναυτικούς, που είναι μέλη

των συμβαλλόμενων οργανώσεων.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι οι εφοπλιστές και οι ναυτεργάτες συνυπέγραψαν συλλογική σύμβαση εργασίας και η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία με την οποία οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν της συλλογικής.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε ότι «δεν ανοίγει η ρύθμιση κανένα παράθυρο» και διαβεβαίωσε ότι η συλλογική σύμβαση είναι εν ισχύ, αλλά όταν λήξει, ανοίγει το πεδίο του διαλόγου. Το ζήτημα με τις οφειλές των εφοπλιστών συνέδεσε με την τροπολογία η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ενώ για την τροπολογία διαμαρτυρήθηκε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.

Αντιδράσεις από την ΠΝΟ

Σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση καλεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (τους ναυτεργάτες, ζητώντας την άμεση απόσυρση των νέων εργασιακών ρυθμίσεων. Η ΠΝΟ υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση ότι «με τις νέες αυτές ρυθμίσεις του ο υπουργός συνεχίζει την σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών αντεργατική συμπεριφορά και προσπαθεί να καταργήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Ομοσπονδίας μας για διαπραγμάτευση και υπογραφή Συλλογική Συμβάσεων Ναυτικής Εργασίας, με την εισαγωγή νέων μορφών συμβάσεων εργασίας, των επιχειρησιακών συμβάσεων, πρωτόγνωρων για τα δεδομένα της ναυτικής εργασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ναυτεργασία διεθνώς».

Παράλληλα η ΠΝΟ υποστηρίζει ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώκεται η διάλυσή της, ενώ καλεί τον κ. Βαρβιτσιώτη να τις αποσύρει.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

The post Υπερασπίζεται την τροπολογία για τις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών ο Βαρβιτσιώτης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα