«Σχέδιο απαξίωσης και υποβάθμισης»

Επιμέλεια: Σοφία Νέττα

«Εδώ και ένα χρόνο η διοίκηση του νοσοκομείου ΚΑΤ έχει δρομολογήσει με μεθοδευμένες ενέργειες την απαξίωση και υποβάθμιση της αναγνωρισμένης για την προσφορά της στους ασθενείς Μικροχειρουργικής Κλινικής Ανω Ακρων. Η εμμονή του διοικητού παρά την αντίθετη γνώμη των θεσμικών παραγόντων δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, τα οποία χρήζουν απαντήσεως», καταγγέλλει ο συντονιστής-διευθυντής της Κλινικής Νικόλαος Γεροσταθόπουλος.

Ο κ. Γεροσταθόπουλος επισημαίνει: «Το σχέδιο

υποβάθμισης ξεκίνησε με τον περιορισμό των διαθέσιμων χειρουργικών ωρών ή τη μεταφορά των χειρουργείων εφημερίας κατά τις βραδινές ή νυχτερινές ώρες. Αυτό συνέβη, γιατί έπρεπε η διοίκηση να «εξυπηρετήσει» τις επιθυμίες άλλης κλινικής του νοσοκομείου, η οποία ποτέ δεν εφημερεύει και, κατά συνέπεια, δεν έχει επείγοντα περιστατικά εφημερίας. Ηδη, η ενέργεια αυτή έχει σοβαρές συνέπειες στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και κατ’ επέκταση στην υγεία των ασθενών. Η Μικροχειρουργική Κλινική Ανω Ακρων του ΚΑΤ δέχεται τεράστιο όγκο περιστατικών που αφορούν το χέρι και άνω άκρο, μιας και είναι η μοναδική εξειδικευμένη οργανωμένη κλινική Μικροχειρουργικής στο ΕΣΥ».

Ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά ότι «η λίστα αναμονής στα τακτικά χειρουργεία της Μικροχειρουργικής Κλινικής Ανω Ακρων είναι τρία χρόνια, ενώ για το 2012 οι ιατροί της κλινικής εξέτασαν στα πρωινά τακτικά ιατρεία 19.500 ασθενείς, ενώ οι υπόλοιπες κλινικές από 1.000 μέχρι 5.200».

H Ομάδα Αιγαίου στα ακριτικά νησιά

Επιστρέφει αύριο από το 19ο ταξίδι της η Ομάδα Αιγαίου που ξεκίνησε στις 16 Μαΐου. H Ομάδα Αιγαίου συστάθηκε το 1995 από μία ομάδα εθελοντών ευαισθητοποιημένων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών και μικρών νησιών. Χρόνο με τον χρόνο στην Ομάδα Αιγαίου προστέθηκαν και άλλα μέλη και πλέον αριθμεί περισσότερους από 60 εθελοντές, ιατρούς και άλλους επαγγελματίες. Φέτος, η Bayer Hellas υποστήριξε το έργο της Ομάδας που επισκέφθηκε τη Σίκινο, τη Θηρασιά, την Ανάφη, την Αστυπάλαια, την Αμοργό, το Κουφονήσι και τη Δονούσα.

Η δέσμευση της Bayer Hellas για αξιοποίηση του οράματός της «Επιστήμη για μία Καλύτερη Ζωή» έρχεται σε πλήρη αρμονία με τη δράση της Ομάδας Αιγαίου που φροντίζει, ώστε οι κάτοικοι των μικρών και ακριτικών νησιών του Αιγαίου να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και όχι μόνο. Κύριες δράσεις της Ομάδας είναι η παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας στους κατοίκους των νησιών από τους γιατρούς της, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους με έργα υποδομής, όπως βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές, γυμναστήρια, γήπεδα κ.λπ.

Οι επισκέψεις

Κάθε χρόνο η Ομάδα Αιγαίου, με έντεκα φουσκωτά και το ασθενοφόρο σκάφος της «Μηνάς Ε.», που είναι εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα προληπτικής ιατρικής, επισκέπτεται μικρά ακριτικά νησιά και πραγματοποιεί ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους. Ο Joao Barroca, διευθύνων σύμβουλος της Bayer Hellas, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υποστηρίζουμε το σημαντικό έργο της Ομάδας Αιγαίου. Το πολυετές και σημαντικό έργο τους εκφράζει απόλυτα το όραμά μας για μία καλύτερη ζωή με αρωγό την επιστήμη. Επίσης, η δράση αυτή έχει έναν μεγαλύτερο συμβολισμό για όλους εμάς, καθώς συμπίπτει με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 150 χρόνων της Bayer παγκοσμίως».

Στο έργο της Ομάδας στα 19 χρόνια δράσης συγκαταλέγονται και:

-η Μονάδα αφαλάτωσης στη Σίκινο,

-έξι γήπεδα 5Χ5 σε Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σίκινο, Φούρνους και Αγαθονήσι,

-ένα πολυγήπεδο στους Φούρνους Ικαρίας,

-δεκαπέντε παιδικές χαρές σε Λειψούς, Φούρνους, Σχοινούσα, Ψέριμο, Αγαθoνήσι, Αρκιούς, Δονούσα, Κουφονήσι, Καστελόριζο, Πάτμο και Σίκινο,

-δύο κλειστά γυμναστήρια στους Λειψούς και στο Κουφονήσι και ένα μίνι γυμναστήριο στη Δονούσα,

-φίλτρο αντίστροφης όσμωσης νερού στη Θύμαινα και στη συνέχεια το δίκτυο υδροδότησης του οικισμού Κεραμυδούς.

Δωρεάν εξετάσεις για τα μελανοσώματα

Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 27 έως 31 Μαΐου, με την υποστήριξη των δερματολογικών εργαστηρίων της La Roche-Posay.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Οσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού. Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα δέκα είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: Εφαρμογή νέων μεθόδων

Για τις νέες τεχνικές που εφαρμόζει στην πλαστική χειρουργική και την αισθητική ιατρική μίλησε ο δρ. Απόστολος Γαϊτάνης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Σύλλογο Αποφοίτων Κολεγίου Αθηνών (ΣΑΚΑ). Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το καινοτόμο σύστημα λιπογλυπτικής σώματος Bodytite είναι ειδικά σχεδιασμένο για τη μείωση του επίμονου λίπους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει σμίλευση και σύσφιξη. Επίσης, αναφέρθηκε στην αυξητική στήθους στις γυναίκες, που αποτελεί μια αρκετά δημοφιλή και διαδεδομένη επέμβαση.

Επίσης, ένας νέος και αρκετά αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους είναι η μέθοδος αδυνατίσματος Diettube, που εφαρμόζει ο κύριος Γαϊτάνης αποκλειστικά στη χώρα μας. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο χάνεται εύκολα και γρήγορα λίπος χωρίς την απώλεια μυϊκής μάζας. Οσον αφορά τις θεραπείες προσώπου, μια νέα θεραπεία αντιγήρανσης, που αντιμετωπίζει αρκετά αισθητικά προβλήματα, είναι η μεσοθεραπεία με τους αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (My Cells). Προσφέρει αναζωογόνηση των ιστών, πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης, καθώς και σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος.

Βέβαια, ανάλογα αποτελέσματα προσφέρουν στο πρόσωπο oι ενέσιμες εφαρμογές, όπως είναι το botox και το υαλουρονικό οξύ νέας γενιάς, που βοηθούν –ανάλογα με το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί– να βελτιωθούν τα σημεία του προσώπου που το έχουν ανάγκη.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τα φάρμακα

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, η οποία απευθύνεται τόσο στο κοινό, όσο και στους επαγγελματίες της Υγείας, ξεκίνησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Την εκστρατεία και τις δράσεις της παρουσίασε στις επιστημονικές εταιρείες και σε φορείς του τομέα της Υγείας, ζητώντας παράλληλα την υποστήριξη και τη συμβολή όλων των κοινωνικών εταίρων, ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, πρόεδρος του ΕΟΦ. Οπως έχει διαπιστωθεί:

· Η κατανάλωση αντιβιοτικών το 2010 στη χώρα μας ήταν η υψηλότερη σε σύγκριση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

· Ενας στους τέσσερις Ελληνες λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού.

· Ενας στους δύο δεν γνωρίζει, εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει.

· Οι έξι στους δέκα από αυτούς που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού δεν έχουν ερωτηθεί από τον φαρμακοποιό, εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος.

· Δύο στους δέκα δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ενώ σε ποσοστό 13% δεν γνωρίζουν καλά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΕΥ ΖΗΝ»

Το 1ο Φεστιβάλ «Ευ Ζην» οργανώνεται στo πλαίσιo της Παγκόσµιας Ηµέρας Επιζώντων Καρκίνου (Κυριακή, 2 Iουνίου) και κύριο µέληµά του είναι να δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συµµετάσχουν διαδραστικά σε εκδηλώσεις που σχετίζονται µε την ποιότητα ζωής και να στείλει µέσα από την υπέρβαση των αθλητών το ενδυναµωτικό µήνυµα «Είµαι Νικητής» σε όσους εµπλέκονται µε τον καρκίνο. Το 100% των εσόδων της διοργάνωσης θα διατεθεί ισόποσα σε τρεις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της Υγείας και εµπνέουν µε το έργο και τη συνεισφορά τους: Γιατροί χωρίς Σύνορα, Σύλλογος Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. & Φλόγα (Σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο στο παρακάτω link: https://www.eventora.com/en/Events/1o-festibal-ey-zhn.

Keywords
ευ ζην, προσφορες, μαΐου, bayer, hellas, δραση, ελλαδα, αθηνα, νέα, botox, εοφ, οοσα, φεστιβαλ, μκο, https, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αποτελεσματα, χωρες της ευρωπης, επιθυμιες, χωρες, αστυπαλαια, γηπεδα, γνωμη, δονουσα, δωρεαν, εοφ, ιατρικη, νησια, οξυ, οοσα, πλαισιο, σχοινουσα, υαλουρονικο οξυ, υγεια, φλογα, αυξηση, αισθητικη, αλλεργια, αμοργο, αναφη, αρμονια, απωλεια, γιατροι χωρις συνορα, γιατροι, δυνατοτητα, διοικηση, δωσει, δικτυο, ευκολα, εκστρατεια, εβδομαδα, εμμονη, ενεργεια, εργα, εξετασεις, εξι, επρεπε, ερχεται, ευρωπη, εφαρμογες, ζωη, ζωης, ειδος, υπηρεσιες, θηρασια, υαλουρονικο, καρκινος, καστελοριζο, μαΐου, μελανωμα, μινι, μειωση, μορφη, μπορειτε, ομαδα, οραμα, ποιοτητα, προβληματα, ραντεβου, συνεχεια, συνταγη, σοφια, συσφιξη, σχεδιο, τρια, φαρμακα, φεστιβαλ, φουσκωτα, χερι, ωρες, αυξητικη στηθους, bayer, botox, εφαρμογη, ειδη, hellas, https, χωρα, ιατρικα, ιδιαιτερα, λιπος, μεθοδος, ογκο, πληροφοριες, ταξιδι, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα