O θείος από το Σικάγο

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Εντονο καταγράφεται, το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον από μεγάλους, διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, αγοραστής ελληνικών περιουσιακών στοιχείων δηλώνει και ο Ελληνοαμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Κάλαμος της Calamos Investments.

Με προσωνύμια όπως «γκουρού των επενδύσεων» και «δισεκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας», ο 72χρονος ομογενής και βετεράνος του Βιετνάμ, Τζον Κάλαμος, έχει συνολική περιουσία ύψους 1 δισ. δολ., ενώ η εταιρεία

του Calamos Asset Management, που υπάρχει από το 1977 και εισήχθη στο χρηματιστήριο Nasdaq τo 2004, διαχειρίζεται περισσότερα από 50 δισ. δολάρια.
Οι αιτίες του επενδυτικού του ενδιαφέροντος πολλές: η διαφαινόμενη αποφυγή του κινδύνου εξόδου από την ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας φαίνεται πως δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα για τοποθετήσεις κεφαλαίων.
Παιδί μεταναστών –ο πατέρας του αναζήτησε μία καλύτερη τύχη στην Αμερική, αφήνοντας πίσω το χωριό του στην Τρίπολη– ο Τζον Κάλαμος, έζησε και μεγάλωσε στο Σικάγο.
Από μικρή ηλικία ακόμη, ο Τζον Κάλαμος έδειξε την κλίση του στα μαθηματικά. Εξ ου και η απόκτηση του πτυχίου του στα Οικονομικά από το Illinois Institute of Technology, ενώ ήταν ο πρώτος από την οικογένεια που σπούδασε στο πανεπιστήμιο.
Μαθηματικό μυαλό αλλά και άνθρωπος του ρίσκου, ο Eλληνοαμερικανός επενδυτής αμέσως μετά την αποφοίτησή του υπηρέτησε ως πιλότος στην αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και, μάλιστα, ο ίδιος «πιλοτάρισε» μαχητικά αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Βιετνάμ, φθάνοντας τελικά στον βαθμό του ταγματάρχη.
Η αγάπη του για τη χάραξη στρατηγικής, αλλά και για τη διαχείριση κινδύνων ήταν αυτή που τον οδήγησε και στο επιχειρείν.
Πρωτοπόρος στις επενδυτικές στρατηγικές και τεχνικές ο Τζον Κάλαμος κατάφερε σε σχετικά σύντομο διάστημα να εξελίξει την Calamos Investments σε μια δυναμική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με σημαντικούς θεσμικούς και ιδιώτες πελάτες στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Πρόσκληση Κλίντον
Ο 72χρονος δισεκατομμυριούχος «γκουρού των επενδύσεων» κάτοχος του βραβείου «Επιχειρηματίας της χρονιάς για το 2006» διαχειρίζεται σήμερα περισσότερα από 50 δισ. δολάρια. Παράλληλα, είναι μέλος των αναλυτών της κοινωνίας των επενδύσεων του Σικάγου, ενώ συχνά καλείται ως ομιλητής σε σεμινάρια επενδύσεων και συνέδρια.
Ενδεικτικό πάντως της δύναμης που κατέχει είναι το κάλεσμα που δέχτηκε πέρυσι από τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, να τον συνοδεύσει στην επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στην Ελλάδα. Κάλεσμα που, βεβαίως, έγινε αποδεκτό, συμβάλλοντας σε αυτό και η μεγάλη αγάπη που νιώθει ο Τζον Κάλαμος για τη χώρα.
Αν και πάμπλουτος, ο Τζον Κάλαμος εξακολουθεί να περνά ακόμη πολλές ώρες στα ενδότερα της εταιρείας του, αλλά όχι τόσες πολλές όσες και στο παρελθόν. Ο λόγος είναι τα νέα του καθήκοντα ως πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Ελληνισμού (National Hellenic Museum) που βρίσκεται στην πόλη του Σικάγο. Η ενασχόλησή του αυτή, όπως έχει δηλώσει, έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την Αμερική για τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών πολιτών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Πορεύεται με εθνική υπερηφάνεια

Μιλώντας στο πρόσφατο παρελθόν για τις πρωτοβουλίες που θέλει να προωθήσει στο Εθνικό Μουσείο Ελληνισμού, ο Τζον Κάλαμος τόνισε ότι κύριος στόχος του είναι η εκπαίδευση των νέων Ελληνοαμερικανών σχετικά με την ελληνική κληρονομιά τους και παράλληλα να τους κάνει να αισθάνονται υπερήφανοι για την καταγωγή τους. Δήλωσε, επίσης, ότι θα ήθελε υπό τη δική του προεδρία να κάνει το μουσείο έναν εθνικό προορισμό.
Oσον αφορά την Calamos Investments η επιτυχημένη διείσδυσή της σε νέες πολλά υποσχόμενες αγορές αποτελεί βασική προτεραιότητα του Τζον Κάλαμος, καθώς το πιστεύω του είναι ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η εταιρεία να παραμείνει πρώτη δύναμη στην παγκόσμια διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Σήμερα, η εταιρεία, εκτός από το αρχηγείο της στην Αμερική, έχει δημιουργήσει γραφείο στο Λονδίνο, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει θυγατρικές και σε άλλα μέρη του κόσμου μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, στην οποία θεωρεί ότι κανείς μπορεί να βρει πολλές και ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες.
Αρκεί, όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του, η κυβέρνηση να δημιουργήσει κανόνες ώστε να υπάρχει ένας ίσων όρων ανταγωνισμός για όλους.
Απόψεις που κατέθεσε και στο φετινό συνέδριο Economist, όπου –μεταξύ άλλων– ανέφερε ότι: «Στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθεί μια ανοιχτή και ελεύθερη αγορά. Ενας αυξανόμενος ιδιωτικός τομέας θα βοηθήσει πολύ τη χώρα να ανακάμψει».
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα τόνισε ότι «ο τουρισμός θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τη ναυτιλία και την αγροτική παραγωγή, καθώς όλοι αυτοί οι τομείς παρουσιάζουν ευκαιρίες που πρέπει να αδράξουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα