Τι «δείχνει» έρευνα του IOBE

Περιορίζονται δραματικά οι επενδυτικές δαπάνες στον βιομηχανικό τομέα στην Ελλάδα. Ερευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει περαιτέρω πτώση στις επενδύσεις κατά 7,6% το 2013. Οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 20% το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη ο κλάδος ένδυσης – υπόδησης, με συρρίκνωση των επενδύσεων κατά 90%.

Σύμφωνα με την έρευνα

του ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις περιορίστηκαν κατά 64,6% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 40,1% στα χημικά προϊόντα το 2012, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επενδυτική σταθερότητα καταγράφεται στα Διυλιστήρια (0,1%). Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στους κλάδους των Μη Μεταλλικών Ορυκτών (76,3%), αλλά και στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός (9,7%). Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η οικονομική πολιτική ασκεί σταθερά τα τελευταία χρόνια την πλέον δυσμενή επίδραση στους επενδυτικούς σχεδιασμούς των επιχειρήσεων. Ως αρνητικοί παράγοντες το 2012 και το 2013, παρουσιάζονται, επίσης, η μείωση των κερδών των επιχειρήσεων και η φορολόγησή τους, η διαθεσιμότητα και το κόστος κεφαλαίων.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για όλους τους εξεταζόμενους κλάδους το 2013. Πτώση 40% αναμένεται στα Χημικά, 15,5% στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά, 11,7% στην Κλωστοϋφαντουργία και 3,5% στην Ενδυση – Υπόδηση. Στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός και στους Λοιπούς Κλάδους, οι προβλέψεις για τη μεταβολή της επενδυτικής δαπάνης είναι οριακά αρνητικές (-1,2% και -0,3% αντίστοιχα).

ΠΑΡΤΙ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΚΑΛΤΣΙΔΗ: Θα «βουλιάξει» η Κορώνη!

Είναι ο πλουσιότερος ομογενής που ζει στη Ρωσία, με εξοχική κατοικία στην Κορώνη και την περιουσία του να υπολογίζεται στα 6,7 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», συγκαταλέγεται στους… πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Ρωσίας. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να μεγαλουργήσει εκεί μεταμορφώνοντας μια μικρή επιχείρηση τσιμέντου σε κολοσσό, με τη σημερινή επωνυμία Eurocement Group. Ο λόγος για τον ομογενή επιχειρηματία Φιλάρετο Καλτσίδη, ο οποίος προγραμματίζει πάρτι στο τέλος του μήνα, προκειμένου να γιορτάσει τα 50ά του γενέθλια στην καινούργια του βίλα στο Βασιλίτσι Κορώνης. Καλεσμένοι στο μεγαλειώδες πάρτι γενεθλίων που προγραμματίζει αναμένεται να είναι επιχειρηματικές και πολιτικές προσωπικότητες από τη Ρωσία και την Ελλάδα.
Στο αεροδρόμιο Καλαμάτας προβλέπεται κυκλοφοριακή συμφόρηση στον αεροδιάδρομο από τα λίαρ τζετ που θα καταφθάνουν με τους καλεσμένους του ομογενούς δισεκατομμυριούχου. Το πολυτελές σκάφος του «ΖΑΦΕΙΡΑ» θα βρίσκεται –σύμφωνα με πληροφορίες– αγκυροβολημένο ανοικτά της βίλας στην Κορώνη, ενώ ο εορτάζων οικοδεσπότης θα παραθέσει δεξίωση στους καλεσμένους του με μαύρο χαβιάρι και βότκα, ενώ η κουζίνα θα περιλαμβάνει φαγητά, τόσο από τη μεσογειακή όσο και από τη ρωσική κουζίνα. Τα προηγούμενα πάρτι γενεθλίων που γιόρτασε στην Ελλάδα ήταν στη Σαντορίνη το 2011, όπου «σείστηκε» η καλντέρα, και στο Costa Navarino το 2012 όπου είχε «κλείσει» για τους καλεσμένους του το… μισό ξενοδοχειακό συγκρότημα…

HΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ: Ζυμώσεις, αλλά και λουκέτα

Νέες ζυμώσεις ξεκίνησαν στο κλαμπ των παλιών παικτών των ηλεκτρικών ειδών, και συγκεκριμένα των συνεταιρισμών, οι οποίοι προκειμένου να αντέξουν αφενός την κρίση και αφετέρου την επιθετική τιμολογιακή πολιτική των αλυσίδων, δεν έχουν άλλη λύση από το να συνασπιστούν μεταξύ τους κατά τη λαϊκή ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει». Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη εισαγωγικών εταιρειών που προμηθεύουν με προϊόντα τους παίκτες του λιανεμπορίου επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες μας, τονίζοντας ότι μέλη μικρών ομάδων έχουν προσεγγίσει τους εύρωστους συνεταιρισμούς Μega Electric και Εlectronet προκειμένου να συνασπιστούν μαζί τους. Το «αλισβερίσι» δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ, φήμες, που απομένουν να επιβεβαιωθούν, λένε ότι γνωστό όνομα της αγοράς σκέφτεται σοβαρά να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τα υψηλά δανειακά βάρη του παρελθόντος.

150 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: «Πετάνε» για Μόσχα

Με τη συμμετοχή περίπου 150 ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα 27 και 28 Μαΐου, η τέταρτη επιχειρηματική αποστολή στο πλαίσιο του προγράμματος Go International, που διοργανώνει η Eurobank με τη συνεργασία των εξαγωγικών φορέων ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος), ΠΣΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων), ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης) και ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο του Go International στις τρεις προηγούμενες αποστολές πραγματοποιήθηκαν 4.000 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ 250 ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών, 20 εκ των οποίων είναι ερευνητικά κέντρα υψηλής τεχνολογίας και περίπου 500 εισαγωγικών επιχειρήσεων από 16 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ στην αποστολή της Μόσχας έχουν προγραμματιστεί περίπου 2.000 συναντήσεις με 250 ρωσικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Invest in Greece διοργανώνεται Real Estate Workshop στις 27 Μαΐου, που περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση από τις ελληνικές εταιρείες των επενδυτικών ευκαιριών σε ακίνητα στην Ελλάδα.

Οι στόχοι

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών παρουσιάστηκαν οι στόχοι της επιχειρηματικής αποστολής, το πλέγμα των πρωτοβουλιών της Eurobank για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, η ανταπόκριση των ρωσικών επιχειρήσεων και οι προοπτικές από την είσοδο στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε, επίσης, ότι το Exportgate, η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική διαδικτυακή πύλη, που υλοποιείται σε συνεργασία της Eurobank με τους εξαγωγικούς επιχειρηματικούς φορείς και τον ΣΕΒ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενεργοποίησε από τις 13 Μαΐου συνεργασία με την Google σε μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για την προώθηση του Exportgate στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας. Πρόθεση της Eurobank είναι η παραχώρηση, υπό προϋποθέσεις, του Εxportgate στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, ενώ η Τράπεζα θα συνεχίσει να το στηρίζει λειτουργικά.

Επιπλέον, η Eurobank έχει θέσει με επιτυχία σε λειτουργία εξειδικευμένη μονάδα με την ονομασία «Ask the Experts», με βασικό αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, κυρίως σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις- πελάτες της, που επιθυμούν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε θέματα νομικά, ασφαλιστικά, φορολογικά και χρηματοδοτικά. Μέχρι σήμερα, η ομάδα των «Ask the Experts» έχει συμβουλεύσει περισσότερες από 500 τέτοιου είδους ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες.

Keywords
iobe, iobe, ερευνα, invest in greece, costa navarino, άρθρο 99, ελλαδα, ερευνα, ιοβε, διυλιστήρια, ενδυση, ρωσία, group, navarino, ειδη, λύση, συμμετοχή, μαΐου, eurobank, σεβε, πσε, σεκ, κρητη, σεβ, real, workshop, ηλεκτρονική, google, γαλλια, τραπεζες, experts, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, φορολογικη δηλωση 2011, θεματα πανελληνιων, www.google.gr, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, φορολογια 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, χωρες, ρωσία, ηλεκτρονική, αιτηση, ακινητα, ιοβε, πλαισιο, πσε, πυλη, σαντορινη, σεβ, σημερινη, φημες, costa navarino, eurobank, real, αγορα, αεροδρομιο, άρθρο 99, αρθρο, ανθρωπος, βιλα, βοτκα, βρισκεται, φαγητα, διυλιστήρια, ενδυση, επενδυσεις, επιτυχια, ετος, σεβε, ισχυς, κουζινα, κορωνη, λειτουργια, λύση, μαυρο, μαΐου, μειωση, μοσχα, ομαδα, ονομα, ορυκτα, παρουσιαση, ρηση, ποτα, σεκ, συγκεκριμενα, συμμετοχή, χαβιαρι, χημικα, group, αγορες, ειδη, ιδιαιτερα, invest in greece, workshop, navarino, πληροφοριες, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα