Πούτιν: Θα χτίσουμε γέφυρα που να συνδέει απευθείας την Κριμαία με τη Ρωσία

Γέφυρα που να συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας θα κατασκευάσει η Μόσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια

«Μας χρειάζεται μια γέφυρα τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για το σιδηρόδρομο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο διάπλους των Στενών του Κερτς, ενός πορθμού πλάτους 4,5 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του, που

συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, είναι ο μοναδικός τρόπος – εκτός από το αεροπλάνο – για να φτάσει κανείς στην Κριμαία χωρίς να περάσει από το έδαφος της Ουκρανίας.

Επί του παρόντος, η σύνδεση γίνεται με φεριμπότ. Τα τρένα εξακολουθούν να περνούν από την Ουκρανία, όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ που αποκάλυψε ότι εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί μια υποθαλάσσια σήραγγα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών το ποσό που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό φτάνει τα 3 δισ. δολάρια (2,16 δισ. ευρώ). Δεν διευκρινίστηκε όμως ποιες είναι οι υποδομές που αναμένεται να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό αυτόν.

Στις αρχές του μήνα ένας τοπικός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η σχεδιαζόμενη γέφυρα θα έχει μήκος 7,5 χιλιομέτρων. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπέγραψε ένα διάταγμα αναθέτοντας το έργο στην εταιρεία του δημοσίου BTP. Το ποσό που ανακοινώθηκε τότε ότι θα διατεθεί ήταν 24 δισ. ρούβλια, ή 470 εκατομμύρια ευρώ.

Τελεσίγραφο του Κιέβου στις αρχές της Κριμαίας

Νωρίτερα, μια φιλορωσική πολιτοφυλακή κατέλαβε έναν ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη, με αποτέλεσμα το Κίεβο να δίνει απόψε διορία τριών ωρών στις αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερώσουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ και «όλους τους άλλους ομήρους».

«Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε στις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Κριμαίας διορία τριών ωρών για να απελευθερώσουν τους ομήρους» απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Ενώ οι πληροφορίες για την τύχη του Γκαϊντούκ παραμένουν ασαφείς, το πρακτορείο Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ «συνελήφθη προσωρινά» κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.

Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ρωσική.

The post Πούτιν: Θα χτίσουμε γέφυρα που να συνδέει απευθείας την Κριμαία με τη Ρωσία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα